Cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru și cum a ajuns ocrotitorul Bucureștiului

Sfântul Dumitru este sărbătorit anu acesta pe 26 octombrie, o zi sfântă, încărcată de tradiții și obiceiuri. Puțini sunt însă, cei care știu cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru și cum a ajuns ocrotitorul Bucureștiului.

Cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru și cum a ajuns ocrotitorul Bucureștiului

În fiecare an, în București, de Sfântul Dumitru are loc un pelerinaj care se întinde pe mai multe zile. La fel s-a întâmplat și în acest an, în ciuda pandemiei de coronavirus care a pus stăpânire pe țara noastră. Cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru și cum a ajuns ocrotitorul Bucureștiului

„Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. Acesta a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor.

Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților lui și a început a lucra într-însul darul lui Dumnezeu. Sf. Dumitru a crescut cu înțelepciune și, ajungând la vârsta cea mai desăvârșită, părinții s-au stins din viață și l-au lăsat pe Sf.

Dimitrie moștenitor al averii, dar și al bunului lor nume. Când Maximian împăratul a auzit de moartea voievodului Tesalonicului, l-a chemat pe Sf.

Dimitrie și l-a făcut voievod în locul tatălui său. A fost primit cu mare cinste de cetățeni și conducea cu multă vrednicie poporului, propăvăduind pe fața dreaptă credința și aducându-i pe mulți la Hristos.

Însă, Maximian împăratul când a aflat că Dimitrie este creștin s-a înfuriat foarte tare și a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate în cinstea zeilor. Imediat cum Dimitrie a mărturisit că este creștin, împăratul a poruncit să fie închis în temniță, până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Pentru acest lucru ajunge în temniță, unde îl binecuvântează pe Nestor să lupte împotriva lui Lie. Tânărul Nestor, după ce este însemnat cu semnul sfintei cruci de Dimitrie, iese învingător din luptă cu Lie. Când Maximian află de binecuvântarea lui Dimitrie, poruncește ca acesta să fie ucis cu sulițe, iar lui Nestor să i se taie capul”, este descrierea făcută de specialiști.

Sfântul Dimitrie, ocrotitorul al Bucureştiului

Sfântul Dumitru Basarabov este prezent în prim-planul stemei pentru că este patronul orașului București.

„În anul 1918, când Bucureştiul era ocupat de trupele germane, mai mulţi soldaţi bulgari au pătruns pe furiş în catedrală, au luat racla cu Sfintele Moaşte şi, urcându-le într-o maşină, au pornit spre Dunăre, spre a le duce în Bulgaria.

Sfântul nu a vrut însă să plece din Bucureşti, deoarece, în noaptea cu pricina şi a doua zi, tot oraşul a fost cuprins de o ceaţă deasă şi nefirească.

Nemaigăsind drumul, soldaţii bulgari s-au chinuit ore întregi să iasă din oraş, iar maşina s-a defectat. Ieşind din oraş foarte târziu, aceştia au fost prinşi din urmă, în dreptul localităţii Călugăreni. Pelerinajul care a urmat întoarcerii Sfintelor Moaşte a durat aproape o lună.

Ca ocrotitor al Bucureştiului, a păzit ca un străjer, de pe Dealul Mitropoliei, locuitorii de pe malurile Dâmboviţei”, se arată în Calendarul Creștin Ortodox.

SURSĂ ARTICOL

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Cine a fost, de fapt, Sfântul Dumitru și cum a ajuns ocrotitorul Bucureștiului

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.