Impactul pe care îl au temperaturile reci asupra pacienților cu COVID, izolați la domiciliu

Aproape 150.000 de oameni, adulți și copii, confirmați cu coronavirus sunt în izolare la domiciliu, potrivit ultimelor date furnizate de oficiali, iar o parte dintre aceștia sunt nevoiți pe lângă simptomele COVID să îndure și frigul din case în această perioadă în care în multe localități căldura nu ajunge în caloriferele românilor.
Medicii specialiști atrag atenția asupra modului în care poate afecta temperatura din cameră evoluția bolii.
„Frigul afectează mecanismele de apărare ale organismului”, spune medicul pneumolog Beatrice Mahler, de la Institutul Marius Nasta din București. Astfel, corpul are nevoie de o temperatură de confort „pentru că altfel apărarea și mecanismele imune nu sunt capabile să lucreze la adevăratul lor potențial”.
Medicul spune că temperatura optimă în locuințe trebuie să fie în jurul a 21-22 de grade Celsius. O temperatură mai scăzută poate însemna apariția unor complicații în special pentru persoanele vârstnice și pentru cele cu comorbidități.

Orice infecție virală, orice afectare organică necesită pentru activarea mecanismului imun o temperatură de confort, nutriție și odihnă.
„Cel mai mare risc pentru pacientul care are o infecție virală este să dezvolte și una bacteriană, mai ales dacă este un pacient în vârstă cu comorbidități”, mai spune medicul.
Beatrice Mahler a mai precizat că aceleași condiții de temperatură trebuie să existe și în spitale, mai ales în cazul pacienților cu afectare pulmonară, ceea ce de multe ori este practic imposibil de realizat.
Copiii sunt mult mai sensibili ca adulții în ceea ce privește temperatura ambientală pe care o pot resimți.
O temperatură prea scăzută poate duce la apariția riscului de suprainfecții. În cazul în care temperatura este mult prea crescută, aerul devine foarte uscat, ceea ce poate usca mucoasa bronșică și astfel crește riscul de infecții. Temperatura ideală în care trebuie să fie ținuți copiii este de 22-23 de grade Celsius.
Printre cele mai comune afecțiuni pe care cei mici le pot dezvolta în lipsa unei temperaturi optime se numără pneumonia.
„În momentul în care copilul stă într-o locuință încălzită, la bloc și restul pereților sunt reci, se face condens, iar acesta favorizează condiția de mucegai. Acest mucegai poate crea reacții alergice și complicații pulmonare”, precizează medicii specialiști.
(Jurnal)

Sursa: jurnalgiurgiuvean.ro
Articol sursa: Impactul pe care îl au temperaturile reci asupra pacienților cu COVID, izolați la domiciliu

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.