Simulare făcută de NASA: în cazul apariției unui asteroid, Europa ar dispărea de pe fața Pământului. Cum s-a ajuns la această concluzie

În cadrul unui exercițiu de o săptămână, agențiile spațiale americane și europene au participat la o simulare făcută de NASA cu privire la un scenariu apocaliptic. Astfel, dacă un asteroid aflat la 35 de milioane de mile distanță,  ar putea lovi Pământul în șase luni, atunci șansele ca Europa să mai existe pe harta globului, ar fi extrem de mici.

Simulare făcută de NASA care trezește îngrijorări

Un grup de experți din agențiile spațiale americane și europene au participat la un exercițiu de o săptămână condus de NASA, în care s-au confruntat cu un scenariu ipotetic: un asteroid aflat la 35 de milioane de mile distanță se apropia de planetă și ar putea lovi în termen de șase luni. Cu fiecare zi a exercițiului, participanții au aflat mai multe despre dimensiunea, traiectoria și șansele de impact ale asteroidului. Apoi au trebuit să coopereze și să își folosească cunoștințele tehnologice pentru a vedea dacă se poate face ceva pentru a opri roca spațială.

Experții nu au reușit. Grupul a stabilit că nici una dintre tehnologiile existente ale Pământului nu ar putea opri asteroidul ipotetic să lovească, având în vedere perioada de șase luni a simulării. În această realitate alternativă, asteroidul s-a prăbușit în estul Europei.

Momentan, niciun asteroid nu reprezintă în prezent o amenințare pentru Pământ. Dar se estimează că două treimi din asteroizi au o dimensiune de 460 de metri sau mai mare, suficient de mari pentru a face ravagii considerabile, rămân nedescoperiți. De aceea, NASA și alte agenții încearcă să se pregătească pentru o astfel de situație.

“Aceste exerciții ajută în cele din urmă comunitatea de apărare planetară să comunice între ele și cu guvernele noastre pentru a ne asigura că suntem cu toții coordonați în cazul în care o potențială amenințare de impact va fi identificată în viitor”, a declarat Lindley Johnson, ofițerul de apărare planetară al NASA, într-un comunicat de presă.

Din simulare a reiesit faptul ca in urma coliziunii, Europa ar putea disparea de pe fata Pamantului
Din simulare a reiesit faptul ca in urma coliziunii, Europa ar putea disparea de pe fata Pamantului

6 luni nu ar fi suficient timp pentru a ne pregăti de o astfel de coliziune

În această simulare făcută de NASA, asteroidul fictiv a fost numit 2021PDC. În scenariu, acesta a fost „reperat” pentru prima dată pe 19 aprilie și, după o săptămână, oamenii de știință au reușit să calculeze că șansele erau de 5% de a lovit planeta pe data de 20 octombrie, la șase luni de la data descoperirii sale.

Însă în Ziua 2 a exercițiului, a avansat rapid la 2 mai, când noile calcule ale traiectoriei impactului au arătat că 2021PDC ar atinge aproape sigur fie Europa, fie nordul Africii. Participanții la simulare au luat în considerare diverse misiuni în care nava spațială ar putea încerca să distrugă asteroidul sau să îl devieze de pe calea sa. Concluzia a fost că astfel de misiuni nu vor fi capabile să fie efectuate în scurtul timp înainte de impactul asteroidului.

“Dacă ne vom confrunta cu scenariul ipotetic 2021PDC în viața reală, nu am fi în măsură să lansăm nicio navă spațială cu un preaviz atât de scurt, cu capacitățile actuale. Desfășurarea unei misiuni de întrerupere nucleară ar putea reduce semnificativ riscul de deteriorare a impactului”, au spus participanții.

În Ziua 3 a exercițiului a trecut peste 30 iunie, iar viitorul Pământului părea sumbru: traiectoria de impact din 2021PDC a arătat că se îndreaptă spre estul Europei. În ziua a 4-a, care a avansat rapid cu o săptămână înainte de impactul asteroidului, exista o șansă de 99% ca asteroidul să lovească lângă granița dintre Germania, Republica Cehă și Austria. Explozia ar produce la fel de multă energie ca o bombă nucleară mare.Tot ce se putea face era să evacuarea din timp a regiunilor afectate.

Bineînțeles, omenirea speră să evite o surpriză așa cum au avut parte dinozaurii acum 65 de milioane de ani, când un asteroid cu o lățime de 6 mile s-a izbit de Pământ. Dar în ultimii ani, oamenii de știință au ratat o mulțime de obiecte mari și periculoase care s-au apropiat. Cometa Neowise, o bucată de gheață spațială de 3 mile, a trecut la o distanță de 64 de milioane de mile de Pământ în luna iulie. Nimeni nu știa că respectiva cometă există până când un telescop spațial NASA a descoperit că se apropia cu patru luni înainte, arată businessinsider.com.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.