„ PSD și PNL continuă să calce în picioare democrația. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidențiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic «marea comasare», prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă și Iohannis încearcă cu disperare să-și asigure supraviețuirea la putere, să poată jefui […]

Citeste pe larg

Comunicatul de astăzi al ICCJ nu este convingator in privinta temeiniciei demersului, mai ales a motivelor extrinseci de neconstitutionalitate. Acestea sunt introduse de forma, sa nu se spuna ca  magistratii isi urmaresc doar interele lor. 
Singurul efect pe care il va avea sesizarea CCR pentru toti beneficiarii de pensii de serviciu va fi amanarea pana in toamna a impozitarii cu 15% a veniturilor din pensie mai mari decat salariul mediu net sau decat componenta contributiva, acolo unde ea este reglementata deja prin legile deja existente. 
Piesele tari ale intentiei de sesizare sunt vizibile in criticile intrinseci aduse modificărilor Legii 304/2022. Magistratii nu puteau formula exceptii intrinseci privind pensiile de serviciu reglementate de alte legi decat L 304/3022.
Una din cele mai evidente neclarități ale legii, pe care magistrații se feresc s-o evidentieze,  este nedefinirea sintagmei „venituri din pensie” asupra carora se aplica impozitarea si supraimpozitarea. Venitul din pensie poate să fie cuantumul brut stabilit procentual din baza bruta de calcul, pentru cei pensionati inainte de neconstitutionala OUG 59/2017, sau cuantumul egal cu netul bazei de calcul primit de cei pensionati dupa acea ordonanta. Este posibil ca magistratii sa nu fie observat ca dupa aplicarea modificărilor pe care  le contesta la L 304/2022, nici ei nu vor plati impozit sau supraimpozit  din venitul din pensie egal cu 100% din baza netă de calcul. 
Dar, sa nu ne grabim pana nu vedem hotararile de sesizare a CCR.

 

Citeste pe larg

 Reiau publicarea acestui material documentar publicat pe site-ul CCR de simpaticul Benke Károly, magistrat asistent al CCR și formator al Institutului Național al Magistraturii. 

Uzerul @Mircea, cel care a semnalat materialul, ne-a asigurat că are și el pe rolul CCR o excepție formulată  în spiritul acestui material  împotriva OUG 59/2017.

In cazul în care instanțele vor respinge acțiunile principale aflate pe rol, în așteptarea Deciziei CCR din 21 03 2023, pe motiv că aceleași dispoziții din art. VII al OUG 59/2017 sunt reluate în art. 84 al OUG nr. 114/2018, materialul documentar, la care se adaugă motivările din topiculArt. 84 din OUG nr. 114/2018, fiind dispoziție modificatoare și de completare a textelor introduse de OUG 59/2017 în Legea nr. 223/2015, este și el lovit de neconstituționalitate”  va putea fi folosit pentru a formula excepții de neconstituționalitate a acelui articol de ordonanță care, ca și OUG nr.59/2017, zădărnicește aplicarea unei dispoziții din Legea nr. 223/2015, articol  care reglementa  actualizarea pensiilor militare. 

Cei care au un interes, în sens procedural, pot folosi acest material și pentru a formula excepții împotriva unor dispoziții din art. 40 al OUG nr. 57/2015 care au zădărnicit aplicarea formei inițiale a L 223/2015. Nu trebuie atacat, la grămadă, întreg art. 40, pentru că unele precizări din el, cu referire la actualizarea elementelor salariale la momentul recalculării, nu la momentul trecerii în rezervă, a se vedea articolele 109 și 110, au fost necesare.

Structurile asociative care și-au făcut un merit din revendicările gălăgioase în privința aducerii L 223/2015 la forma inițială au avut acest instrument constituțional la îndemână și nu au știut să-l folosească.

Din câteva comentarii de pe blog, sau de pe alte site-uri, am observat că se încearcă bagatelizarea acestui excelent material documentar.

Prezentul topic este încă un semnal pentru instituțiile militare că trebuie să gândească rapid o reglementare reformatoare a pensiilor militare, înainte de a suporta tăvălugul deciziilor CCR.

Benke Károly, magistrat asistent al CCR

Citeste pe larg

Curtea Constituțională a Italiei menține mandatul de vaccinare Covid, în timp ce 1,9 milioane de persoane riscă amenzi pentru că au refuzat vaccinul în timpul pandemiei, informează The Local it. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

vPe 9 noiembrie 2022, CCR urmează să se pronunțe cu privire la neconstituționalitate articolului prin care s-a eliminat răspunderea disciplinară a judecătorilor și procurorilor în cazul în care aceștia nu respectă deciziile CCR și hotărârile obligatorii ale ICCJ. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg

Campanie pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la rolul Constituției României, supremației sale și importanța deciziei pe care urmează să o pronunțe CCR pe 9 noiembrie 2022 cu privire la obiecțiile de neconstituționalitate referitoare la legile justiției. Read More Sursa: ActiveNewsCiteste pe larg