1 august – ziua ”marii ieftiniri”?

1 august – ziua ”marii ieftiniri”?

O zi a mai rămas până la intrarea în vigoare a plafonării adaosului comercial la 14 alimente de bază. Guvernanții promit că pâinea, laptele, uleiul, ouăle sau zahărul se vor ieftini, după scumpirile în lanț din ultimul an.

Pe 1 august intră în vigoare plafonarea adaosului comercial în cazul mai multor alimente de bază. Economiștii avertizează că ne-am putea lovi de penurie, așa cum s-a întâmplat în alte țări care au adoptat astfel de măsuri.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu și-a propus să plafoneze adaosul comercial la alimentele de bază pe întreg lanțul de producție. Plafonarea ar urma să se aplice timp de șase luni, la alimente precum pâinea, făina, zahărul, uleiul, ouăle, lactatele, fructele, legumele și carnea proaspete.

Un hypermarket a decis să plafoneze adaosul înainte de 1 august

Unul dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din România a anunțat că a plafonat anticipat adaosul comercial. Este primul care a aplicat reducerile înainte de data stabilită, adică 1 august.

Pâinea albă simplă, fără specialități, laptele la un litru, ouă de categoria M, cartofii albi, mălai standard la 1 kg fac parte din lista cu cele 14 produse de bază ale căror prețuri vor scădea în perioada următoare la mai multe supermarketuri.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat despre scăderea preţurilor la alimentele de bază că trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor. El a precizat că după trei luni de zile se va realiza un impact al măsurii şi se vor lua decizii în funcţie de rezultatul acestei analize.

Marcel Boloş a arătat că proiectul de ieftinire a preţurilor, elaborat de Ministerul Agriculturii, are ca obiectiv final ieftinirea preţurilor la produselor alimentare prin plafonarea marjelor adaosului comercial la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% şi la nivel de vânzător final de asemenea cu 20%.

”Este proiectul mult aşteptat de către toţi românii şi urmează să fie aplicat pe o perioadă de trei luni de zile şi sunt aşteptate ieftiniri considerabile la aceste produse alimentare”, a mai spus Boloş.

Ce pericole ar putea exista după scăderea prețurilor la alimente

El a menţionat că ”trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor şi să fie implementat aşa cum a fost susţinut de ministerul Agriculturii.

Marcel Boloş a mai spus că după trei luni de zile se va realiza un impact al măsurii şi se vor lua deciziile următoare în ceea ce priveşte consecinţele pe care le-au produs aceste măsuri.

PRODUSELE CARE AR URMA SĂ SE IEFTINEASCĂ DE LA 1 AUGUST

– pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi (2,5 LEI – 3 LEI)
– lapte de vacă proaspăt 1.5% grăsime, 1l (aprox. 4 lei)
– brânză telemea de vacă vrac (aprox. 37 lei)
– iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3.5%, max. 200 gr. (aprox. 2,7 lei)
– făină albă de grâu „000” 1 kg (aprox. 6 lei)
– mălai 1 kg (aprox. 5 lei)
– ouă găină calibru M 10 buc. (aprox. 12 lei)
– ulei de floarea soarelui 1 l (aprox. 7 lei)
– carne proaspătă pui: pui întreg (aprox. 9 lei/ kg), tacâmuri de pui (aprox. 7 lei/ kg), pulpe pui întregi cu os (aprox. 15 lei/ kg), aripioare de pui (aprox. 16 lei/ kg)
– carne proaspătă de porc: carne de lucru (aprox. 24 lei/ kg), pulpă de porc cu os şi fără os (aprox. 30 lei/ kg), spată porc (aprox. 28 lei/ kg)
– legume proaspete vrac: roşii (aprox. 6 lei/ kg), castraveţi (aprox. 2 lei/ kg), ceapă galbenă (aprox. 4,5 lei/ kg), fasole uscată (aprox. 10 lei/ kg), morcovi (aprox. 5 lei/ kg), ardei gras (aprox. 12 lei/ kg), ardei capia (aprox. 13 lei)
– fructe proaspete vrac: mere roşii şi mere golden (aprox. 4,5 lei/ kg), prune (aprox. 10 lei/ kg), pepene roşu (aprox. 2,4 lei/ kg), struguri de masă (aprox. 19 lei/ kg)
– cartofi proaspeţi albi vrac (aprox. 4,5 lei/ kg)
– zahăr alb tos 1 kg (aprox. 6 lei/ kg)

www.realitatea.net

 

O zi a mai rămas până la intrarea în vigoare a plafonării adaosului comercial la 14 alimente de bază. Guvernanții


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/1-august-ziua-marii-ieftiniri/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 31 iulie 2023 15:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.