27 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI În fiecare an, la 27…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

27 MARTIE, ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI

În fiecare an, la 27 martie, este marcată Ziua Mondială a Teatrului. Aceasta a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962 a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru.
Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic şi a fost înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, organizație di…n care a făcut parte şi fratele genialului pianist Dinu Lipatti, profesorul universitar, scriitorul, traducător, publicistul, omul de teatru şi ambasadorul Valentin Lipatti. Pentru marcarea Zilei Mondiale a Teatrului sunt organizate diverse manifestări în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiştii preferaţi, însă cel mai important moment al aniversării rămâne transmiterea mesajului tradițional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internaţional este invitată să comunice reflecţiile sale asupra celei mai vechi forme artistice – teatrul, printr-un mesaj tradus în peste 50 de limbi. Primul mesaj de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau.
Simon McBurney, actor, scriitor, regizor de teatru din Marea Britanie, co-fondator „Theâtre de Complicite”, subliniază în mesajul transmis (din partea regiunii Europa): „(…) Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu, unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică (…)”.
În România, istoria teatrului începe în mai 1798, când un grup de actori primea autorizaţie, din partea domnitorului Hangerli-Vodă, să înfiinţeze o trupă de teatru. Primul teatru public bucureştean a fost „Teatrul de la Cişmeaua Roşie”, înfiinţat în 1816, prin contribuţia domniţei Ralu, fiica domnului Ioan Gheorghe Caradja. Aici au avut loc o serie de reprezentaţii până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări. În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din Bucureşti, condus de Costache Caragiale, prima reprezentaţie fiind cu piesa „Zoe sau Un amor românesc”, la 31 decembrie. Construcţia în stil baroc a teatrului începuse cu patru ani în urmă, în 1848, după planurile arhitectului vienez Heft.
Ziua Mondială a Teatrului, pentru toți cei de pe scenă și din culise, înseamnă iubire, pasiune, dăruire. Acest moment de grație se sărbătorește alături de actorii teatrelor și de o parte dintre cei care au vibrat pentru el.
La mulți ani Teatrului, să ne trăiești și să ne bucurăm de magia ta! Rămâi mereu tânăr și plin de mister !
Surse :
-Ziua mondială a teatrului | AGERPRES • Actualizează lumea.
WWW.tnb.ro
Iconaru Georgeta, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 2 persoane

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.