29 aprilie, ZIUA NAŢIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI La mulţi…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

29 aprilie, ZIUA NAŢIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI
La mulţi ani celor 25 veterani de război şi 339 văduve şi urmaşi ai veteranilor de război din judeţul Giurgiu!

La 29 aprilie 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de „veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostaşilor care au luptat în aces…t război. La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaş veteran să i se asigure liniştea şi ocupaţiunea pentru restul de viaţă, i se vor pune la dispoziţie cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generaţiile viitoare”.
Ziua Națională a Veteranilor de Război a fost instituită prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
În fiecare an, la 29 aprilie, cinstim dragostea de ţară, jertfa şi sacrificiul celor care au cunoscut cele mai devastatoare și violente încleștări militare din istoria omenirii, fie că ne referim la cele Două Războaie Mondiale sau la Războiul de Independență.
România își sărbătorește în această zi veteranii de război, în semn de aducere aminte și recunoștință pentru toți militarii români care, în vremurile cele mai grele ale istoriei, au luptat pentru independența, suveranitatea, integritatea teritorială și interesele țării.
Ziua Veteranilor de Război ne oferă ocazia să ne arătăm recunoștința față de eroii care au luptat pentru acest popor, pentru faptele de arme, curajul și puterea de sacrificiu, respectându-și legământul față de patrie.
Avem datoria să transmitem mai departe faptele lor de curaj şi vitejie, cinstirea eroilor noştri reprezentând cea mai de preţ îndatorire pe care o avem. Ei ne-au învăţat, de-a lungul timpului, lecţia demnităţii şi a patriotismului, dovedindu-ne, cu puterea faptelor de arme, că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute, pentru care merită şi trebuie să lupţi până la sacrificiul suprem.
În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 8.300 de veterani de război, circa 250 de văduve de război şi în jur de 63.000 de văduve de veterani de război.
Veteranii de război sunt pentru noi exemple de voință și curaj, poveștile lor fiind adevărate lecții de patriotism și spirit de sacrificiu. Să ne bucurăm cât mai mult timp de înțelepciunea lor și să continuăm să învățăm din puterea lor de a merge mai departe.
Surse:
https://www.mapn.ro/…/16602_29-aprilie–Ziua-Veteranilor-d…
https://www.juridice.ro/577…/ziua-veteranilor-de-razboi.html
https://repatriot.ro/alaturi-de-veterani/
Drăgnuță Mihaela, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameniNu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu carte şi text care spune „MEMORII DE RĂZBOI LA CHEMAREA PATRIEI POVESTESC VETERANII”Ar putea fi o imagine cu plantă şi în aer liber

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.