4 FEBRUARIE, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

4 FEBRUARIE, ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Anual, in fiecare zi de 4 februarie, este aniversată inițiativa Uniunii pentru controlul internațional al cancerului (UICC), care să acționeze ca factor catalizator pentru acțiuni personale si acțiuni guvernamentale. Scopul este să creăm o lume în care milioane de decese prin cancer sunt prevenibile, fiind astfel salvate milioane de vieți, indiferent de statut social sau de locul în care trăiești.
Creată în anul 2000 (p…rin Carta semnată de președintele de atunci al Franței – Jacques Chirac și Directorul General al UNESCO, Kōichirō Matsuura), Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a crescut, devenind o mișcare pozitivă în întreaga lume: în fiecare an, au loc la nivel global sute de activități și evenimente – atât pe străzi, cât și în mediul online, acționând ca o aducere aminte că toți avem un rol în reducerea impactului cancerului.
De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului sunt lansate campanii gândite pentru a rezona, a inspira schimbarea şi a mobiliza la acţiune pe termen lung. O campanie desfăşurată pe parcursul mai multor ani oferă şansa unui impact de lungă durată prin creşterea expunerii şi a angajamentului faţă de public, mai multe oportunităţi de dezvoltare a conştiinţei la nivel global.
Boala este provocată de creşterea necontrolată şi multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.
Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Se estimează că în următorii zece ani numărul victimelor cancerului va ajunge, anual, la 14 milioane.
Consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). În fiecare an mor 9,6 milioane de persoane, această boală fiind a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar 3,7 milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, detectarea bolii în fază incipientă şi tratament.
Din 2015, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată şi în România.

Surse:
https://exploremag.ro
https://www.agerpres.ro/
https://www.reginamaria.ro/
Foto: volume aflate în colecțiile Bibliotecii Județene „I. A. Bassarabescu” Giurgiu
Ginetta Ghelmez, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameniAr putea fi o imagine cu carte şi interiorAr putea fi o imagine cu carte şi interiorAr putea fi o imagine cu interior

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.