Ministerul rus al Apărării: În Polonia au căzut elemente ale sistemului ucrainean S-300

În imaginile luate de la locul exploziei din Polonia, specialiștii au identificat în fragmentele rachetei căzute elemente ale sistemului ucrainean S-300, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de RIA Novosti.

„Declarațiile făcute de diverse surse ucrainene și oficiali străini despre căderea unor presupuse ”rachete rusești” la Przewodów sunt o provocare deliberată pentru escaladarea situației”, a declarat ministerul. Instituția a adăugat că loviturile de înaltă precizie au fost lansate doar împotriva unor ținte de pe teritoriul Ucrainei și nu mai aproape de 35 de kilometri de granița cu Polonia.

În plus, ministerul a subliniat că, în timpul atacului de marți seară, nu au fost lansate lovituri asupra capitalei ucrainene. ”Toate distrugerile prezentate de regimul de la Kiev din cartierele de locuințe ale capitalei ucrainene sunt o consecință directă a căderii și autodistrugerii rachetelor antiaeriene lansate de trupele ucrainene din sistemele de apărare antiaeriană ucrainene și străine desfășurate în limitele orașului”, a precizat Ministerul Apărării.

Cu o seară înainte, presa poloneză a anunțat că două rachete au căzut la granița cu Ucraina, în Voievodatul Lublin. Două persoane au murit în urma accidentului.

Potrivit agenției de presă AP, ar fi fost vorba de rachete ucrainene trase pentru interpceptarea unor proiectile rusești.

Totuși, imediat după incident, Ministerul polonez de Externe a declarat că au căzut rachete de fabricație rusească și că a fost convocat ambasadorul rus. În același timp, președintele Andrzej Duda a declarat că, deocamdată, nu există nformații exacte. Varșovia a convocat, după incident, o reuniune a consiliului NATO, în conformitate cu articolul 4 al Cartei NATO, care prevede consultări în cazul unei amenințări la adresa unui membru al Alianței.

Câteva ore mai târziu, președintele polonez a revenit cu o nouă declarație, precizând că explozia provocată de racheta ucraineană care a căzut la Przewodów, în seara zilei de 15 noiembrie, a fost cauzată de combustibil, focosul a rămas intact.

„La Przewodow nu a explodat focosul rachetei. Cel mai probabil, s-a aprins combustibilul din interiorul rachetei”, a spus șeful statului cu referire la primele concluzii ale specialiștilor polonezi și americani care lucrează la locul incidentului. De asemenea, el și-a exprimat încrederea că un astfel de incident a fost unul izolat și că nu se va mai repeta.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.