Astăzi este Ziua Sfântului ILIE, făcător de minuni, aducătorul de ploi, pedepsitorul prorocilor mincinoși și totodată Ziua AVIAȚIEI Române!

Astăzi este Ziua Sfântului ILIE, făcător de minuni, aducătorul de ploi, pedepsitorul prorocilor mincinoși și totodată Ziua AVIAȚIEI Române!

 

În data de  20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia, după trei ani de secetă. 

La rândul nostru, ne-am dori ca în această perioadă caniculară, Sfântul Ilie să facă o minune și să stârnească o ploaie binecuvântată!

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este vă­zătorul cel slăvit, râvnitorul după Dumnezeu, mustrătorul împăraților celor fără de lege, învățătorul poporului celui depărtat de la Dumnezeu, pedepsitorul prorocilor mincinoși, minunatul făcător de minuni și râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus și cerul i-a dat ascultare, înainte mergător la a doua venire a lui Hristos.

Sfântul Ilie este sărbărtorit în calendarul creștin ortodox în fiecare an pe data de 20 iulie. În aceeași zi se sărbătorește și Ziua Aviației Române, iar Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul aviatorilor.

Sântul Ilie, aducătorul de ploi

Sfântul Ilie a fost fiul preotului Sovac din Tesvi (din neamul Aaron) și s-a născut în urmă cu 800 de ani, înainte de Hristos în Regatul Unit de Nord al lui Israel, în vremea domniei regelui Ahab.

Observând că sfaturile nu-i sunt ascultate, Sfântul Ilie a decis să-l pedepsească pe rege și poporul lui deopotrivă.

După ce Sfântul Ilie a terminat de vorbit, cerul s-a închis, și oamenii nu au mai văzut ploaie mult timp, fapt care a produs secetă și uscăciune pământului.

Decis să trimită poaia pe pământ Sfântul Ilie s-a urcat pe muntele Carmelului, s-a pus în genunchi, cu față către pământ și s-a rugat la Dumnezeu să trimită ploaie…

După ce Sfântul Ilie a terminat rugăciunea, cerul s-a deschis și a pornit o ploaie mare.

Care este legenda carului de foc al sfântului Ilie! Seceta și ploaia, simboluri ale puterii Sfântului Ilie.

Legendele spun că Sfântul Ilie a fost gospodar, dar cu o fire foarte iute. El şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită şi a mers apoi la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare, primind un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.  Der aceea, în tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc.

Multe legende spun să Sfântul Ilie nu şi-a încheiat misiunea pe pământ, el ridicându-se la cer şi aşteptând acolo sfârşitul lumii, pentru a se lupta cu căpetenia diavolilor.

Regele Ahab, în vremea căruia ar fi trăit Ilie, s-a căsătorit cu Isabela, o prinţesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal. Ahab, preţuind frumuseţea femeii mai mult decât credinţa în Dumnezeul părinţilor săi, şi-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria.

Toate aceste fapte au atras mânia lui Dumnezeu, iar Sfântul Proroc Ilie a primit misiunea de a-l mustra pe rege şi de a întoarce de la închinarea la zei poporul care se tăvălea în necurăţie şi aducea pe fiii săi jertfă diavolilor (zeului Moloh, zeul fericirii, îi erau aduse drept jertfe copii sacrificaţi prin ardere).

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

 Rradiția spune că în noaptea de Sfântul Ilie, pentru a li se îndeplini dorințele, oamenii trebuie să se roage.

Prin rugăciune, cerurile se deschid și dorințele oamenilor se împlinesc.

În dimineața de Sfântului Ilie, oamenii trebuie să culeagă plante de leac, în special busuioc și să le ducă la biserică. După ce plantele sunt sfințite, oamenii le dau foc. Se spune că cenușa de la plante se poate folosi în scopuri terapeutice.

Merele – simbol al sărbătorii Sfântului Ilie

În această zi, înainte de a mânca mere, oamenii trebuie să le ducă la biserică pentru a fi sfințite. Se spune că făcând acest lucru, pe lumea cealaltă merele vor fi din aur.

Conform tradiției poluare, dacă plouă de Sfântul Ilie, fructele din pomi vor face viermi.

În unele zone din țară, dacă de Sfântul Ilie este furtună, oamenii trebuie să înfigă în pământ un toiag cu mâner din metal.

Ce să nu faci de Sfântul Ilie

De ziua Sfântului Ilie, oamenii nu au voie să lucreze pământul pentru ca recoletele să nu fie distruse de grindină.

Tot legat de mere se spune că de Sfântul Ilie merele  nu trebuie tăiate cu cuțitul, pentru că astfel va urma o săptămână plină de furtuni și grindină.

Articolul Astăzi este Ziua Sfântului ILIE, făcător de minuni, aducătorul de ploi, pedepsitorul prorocilor mincinoși și totodată Ziua AVIAȚIEI Române! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

  În data de  20 iulie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Ilie Tesviteanul, cunoscut ca Făcătorul de minuni și cel care a adus ploaia, după trei ani de secetă.  La rândul nostru, ne-am dori ca în această perioadă caniculară, Sfântul Ilie să facă o minune și să stârnească o ploaie binecuvântată! Sfântul Proroc Ilie […]

Articolul Astăzi este Ziua Sfântului ILIE, făcător de minuni, aducătorul de ploi, pedepsitorul prorocilor mincinoși și totodată Ziua AVIAȚIEI Române! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/astazi-este-ziua-sfantului-ilie-facator-de-minuni-aducatorul-de-ploi-pedepsitorul-prorocilor-mincinosi-si-totodata-ziua-aviatiei-romane/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 20 iulie 2023 14:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.