Astra Vagoane insistă cu creşterea preţului la cele 100 de tramvaie pentru Capitală. Noua sumă, cu 57 de milioane de lei mai mare faţă de contractul iniţial

Pe măsură ce trece timpul Primăria Capitalei primeşte tot mai multe notificări din partea Astra Vagoane Călători, companie controlată de omul de afaceri Valer Blidar şi care ar trebui să livreze instituţiei bucureştene 100 de tramvaie în următorii ani. Însă din partea companiei şi avocaţiilor companiei vin solicitări de actualizare a contractului de furnizare a 100 de tramvaie.  
 Contractul iniţial era de 840,88 milioane lei, fără TVA, fiind vorba de un contract atribuit în urma unei licitaţii, moment în care Astra Vagoane Călători şi compania asociată au venit cu o ofertă care să se încadreze în ceea ce dorea cumpărătorul la finalul anului 2018. Furnizorul tramvaielor, Astra Vagoane Călători, a cerut majorarea contractului de la 840,88 milioane lei, fără TVA, la 874,51 milioane lei, fără TVA, încă din luna martie, printr-un act adiţional care să fie semnat odată cu contractul. Astra Vagoane Călători susţine că preţurile pentru materiale ar fi crescut între perioada în care ar fi trebuit să înceapă să curgă contractul şi sfârşitul anului 2020. „Indicele de preţ publicat de Institutul Naţional de Statistică în domeniul Contractului de furnizare (industria producătoare de material rulant – cod CAEN 3020) s-a majorat cu un procent de 4% în perioada august 2019 – decembrie 2020”.
O notificare venită din partea casei de avocatură care reprezintă Astra Vagoane Călători, datată 16 august, arată că firma vrea „ajustarea preţului”, adică mărirea lui, cu 6,73%, adică de la 840,88 milioane lei la 897,47 milioane lei. Aşadar, cu aproximativ 57 de milioane de lei mai mult. Motivul majorării preţului ar fi creşterea produselor prime pentru construcţia tramvaielor în perioada august 2019 – mai 2021.
Surse din administraţie susţin pentru „Adevărul” că taberele politice din Primărie sunt împărţite în ceea ce priveşte posibilitatea semnării variantei actualizate a contractului, fiind critici mai ales din zona PSD, dar şi a USR-PLUS. De asemenea, surse din Primăria Capitalei au precizat că Nicuşor Dan nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte semnarea noului act adiţional, cel din august, de altfel el tergiversând şi semnarea precedentului act adiţional. „E în concediu acum şi revine de luni. Să vadă cât de temeinică este solicitarea, dacă există un cadru legal care să permită acceptarea noului preţ, apoi probabil va lua o decizie. Nu este nimic clar şi să vedem şi care sunt semnalele de la centru în ceea ce priveşte materialele de construcţie, pentru că aici sunt mari probleme”, susţin surse din instituţie pentru „Adevărul”.
Şeful STB, legături vechi cu omul de afaceri Valer Blidar
Şeful STB este Adrian Criţ, al cărui contract de mandat la cârma instituţiei se încheie la 15 septembrie. În trecut Adrian Criţ a avut legături apropiate şi financiare cu Valer Blidar. După cum arăta Kamikaze într-o investigaţie din 2011, RATB, care-l avea director tot pe Adrian Criţ, a încheiat un contract de 600 de milioane de euro pentru construcţia de tramvaie. Problema e că anterior Adrian Criţ a luat un credit de 250.000 de lei de la Banca Comercială Feroviară, acolo unde proprietar era Valer Blidar. Iar ultima legătură de prietenie şi nu numai, a fost faptul că Blidar şi fost cel care a garantat pentru credit cu un cont personal.
Valer Blidar este cunoscut drept unul dintre oamenii de afaceri care de-a lungul timpului a fost apropiat mai ales de Partidul Democrat Liberal, acesta rămânând în relaţii bune cu liderii care menţin în continuare în poziţii-cheie în actualul PNL, susţin surse politice.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.