Berlinul și Moscova au convenit asupra unei întâlniri în ianuarie

Moscova și Berlinul au convenit asupra unei întâlniri „la începutul lunii ianuarie”, ca parte a eforturilor de a potoli criza ruso-occidentală în jurul Ucrainei, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală germană pentru AFP.

Această întâlnire va avea loc între consilierul diplomatic al cancelarului german Olaf Scholz, Jens Ploetner, și trimisul Kremlinului în negocierile de pace din Ucraina, Dmitri Kozak.

Principiul acestei întâlniri a fost validat în cadrul unei convorbiri telefonice de joi între domnul Scholz și șeful statului rus Vladimir Putin, potrivit sursei germane.

Acesta din urmă a insistat încă o dată asupra necesității unei „detensionări” în regiune și asupra unei „reactivări” a formatului Normandia, care reunește Germania, Franța, Ucraina și Rusia pentru a încerca realizarea unei păci de durată între aceste două țări.

Formatul Normandia, lansat la începutul conflictului ucrainean în 2014, este în impas.

Statele Unite au declarat că sunt pregătite pentru un „dialog diplomatic” cu Rusia la începutul lunii ianuarie.

De mai bine de o lună, Occidentul acuză Rusia că a strâns aproximativ 100.000 de soldați la granița cu Ucraina în vederea unei intervenții militare și a intensificat avertismentele către Kremlin, care neagă orice intenție beligerantă.

Rusia a cerut Occidentului „garanții de securitate”, care includ interzicerea extinderii alianței militare a NATO în special la Ucraina.

Moscova a anunţat sâmbătă, de Crăciun, încheierea unor manevre militare în apropierea Ucrainei şi în sudul rus şi că 10.000 de militari ruşi s-au întors la bazele lor.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că aceste manevre ”de antrenament în luptă” au avut loc în mai multe poligoane militare, în regiunile ruse Volgograd, Rostov, Krasnodar şi în Crimeea anexată – zone situate în imediata apropiere a Ucrainei.

El precizează că exerciţii militare au avut loc, de asemenea, în teritorii ruse mai îndepărate de frontiera Ucrainei, în regiunile Stavropol, Astrahan, în Caucazul de Nord, dar şi în Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud.

Armata rusă nu precizează însă, într-un comunicat, în care baze au fost redesfăşurate aceste trupe.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.