BIBLIOLOGI ROMÂNI PRECURSORI ȘI FONDATORI ”Bibliologia…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

BIBLIOLOGI ROMÂNI
PRECURSORI ȘI FONDATORI

”Bibliologia românească poate fi comparată cu un edificiu ridicat treptat, din secolul trecut, de un șir de oameni de carte, contribuțiile lor fiind complementare, continuându-se unele pe altele și constituind o moștenire fundamentală.” (Gheorghe Buluță)

BOGDAN PETRICEICU HASDEU
(1838-1907)

Personalitate marcantă a științei și culturii românești, Bogdan Petriceicu Hasdeu contribuie la îmbogățirea bibliotecilor vremii sale cu documente, cărți, periodice românești și străine. Astfel, în 1859 va dona cărți din biblioteca personală (circa 4.000 de volume) pentru creșterea colecțiilor Bibliotecii Școalelor din Iași, unde era custode (”bibliotecar al școalelor din Moldova”). În același an, face o serie de propuneri de modernizare către Departamentul de Cultură și Instrucțiune Publică pentru organizarea și completarea fondurilor Bibliotecii Centrale din Iași cu scopul ca aceasta ”să poată purta titlul de Bibliotecă Națională” (”Despre organizarea și completarea Bibliotecii Naționale”, lucrare rămasă în manuscris). Pentru Bogdan Petriceicu Hasdeu ”înființarea unei mari biblioteci publice” este ”o datorie guvernamentală”. Prin școală și bibliotecă poate fi educat un bun cetățean, conștient de drepturile și responsabilitățile sale. ”Fără a avea însemnătate politică, fără a lua parte în formarea cetățenilor activi ai statului”, conchide Hasdeu, ”biblioteca publică este nulă”.
Asemenea lui Alexandru Odobescu, susține acțiunea de strângere a cărților vechi și rare din mănăstiri pentru a fi incluse în patrimoniul bibliotecii. A conceput un sistem propriu de clasificare pe principiul ”îndemânării publicului” cu circa 100 de specialități și cu cataloage pe măsură (unul sistematic, unul ”limbistic”și altul ”alfabetic”).
În perioada 1860-1863 ocupă (cu întreruperi) posturile de profesor și bibliotecar (este demis în 1863 de către Christian Tell, Ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, pentru publicarea nuvelei ”Duduca Mamuca”).
Preocupările pentru carte și bibliotecă îl animă în continuare. Între 1876-1899 funcționează ca director general al Arhivelor Statului. Contribuția sa la îmbogățirea și organizarea fondurilor de documente ale instituției este determinantă. În această calitate se preocupă și de dezvoltarea bibliotecii documentare de la Arhivele Statului și de cea de la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București.

SURSE:
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. „Bibliologie românească. Idei. Portrete. Controverse”. Târgoviște: Bibliotheca, 2008. p. 30-31;
– BULUȚĂ, Gheorghe; PETRESCU, Victor. „Bibliologi români. Dicționar”. Târgoviște: Bibliotheca, 2011. p. 117.
– CHIHAIA, Lăcrămioara. „Biblioteca Națională în viziunea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu”. În „MAGAZIN BIBLIOLOGIC. Revistă științifică și bibliopraxiologică”. Nr. 1-2, 2018. p.47-53.

FOTO:
https://academiaromana.ro/com2007/
https://ro.wikipedia.org/
Rubrică realizată de Cristina Mirea, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoană, carte şi text care spune „PETRICEICU PETRICEICU BOGDAN HASDEU în mai Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, carte şi text care spune „vicepreședinte a Române, l-a fost Berindei, Academiei pe cel care publicist, proeminentă o Dan al portretizat lingvist, jurist, Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, carte şi text care spune „Cantemir, a fost care român cu justifică totul Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „CZU027.54(498.3)(091)(092) Biblioteca NaÈională în viziunea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu Lăcrămioara CHIHAIA, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu+7

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.