Care este adevăratul motiv al comasării alegerilor?

Care este adevăratul motiv al comasării alegerilor?

fr

Europarlamentare și locale, în același timp, în iunie. Asta discută acum PNL și PSD, pare-se, principalele partide avantajate de un scrutin la comun.

De ce nu parlamentare și europarlamentare sau europarlamentare și prezidențiale?

Pentru că, la cum arată toate sondajele de până acum, partidele extremiste, gen AUR și Șoșoacă și-au luat-o-n cap, cum spun unii. Adică urcă, urcă, încât au devenit de temut pentru partidele aflate la putere. E o tendință europeană, nu numai la nivelul României, o tendință a alegătorilor să voteze altceva față de ce-au avut și ce au în prezent.

AUR-iștii spun că e ilegal și anticonstituțional, Ponta zice că, strict PNL și PSD sunt avantajate de această decizie, CCR ( care s-a mai pronunțat o dată) a spus că o eventuală comasare ar complica votul, iar USR, Forța Dreptei și PMP s-au pronunțat împotriva comasării.

Care sunt avantajele și dezavantajele, pe plan local, în Municipiul și Județul Giurgiu?

Logic, primul avantajat de o eventuală comasare a alegerilor europarlamentare cu locale, în iunie, este primarul în funcție, în cazul nostru, Adrian Anghelescu, dacă va mai candida. Problema este la ceilalți candidați. De pildă, fostul primar Nicolae Barbu, candidat PSD, trebuie să se miște repede. Una e septembrie, alta e iunie. Deci, cinci luni până la alegeri. Trebuie pregătită platforma program, lista consilierilor locali, trebuie o prezență activă între oameni, dar și pe rețelele sociale, acolo unde campania electorală a început de mult.

În cazul Consiliului Județean, nu se știe încă de partea cui e avantajul. PSD este singurul care și-a anunțat candidatul, Marian Mina. Nu și PNL, unde apele sunt tulburi și unde, oficial, nu s-a anunțat un nume pentru șefia instituției. Nici celelalte partide nu stau mai bine.

Pentru acestea din urmă, comasarea ar putea fi fatală. Unele dintre ele nu au organizații în toate comunele, nu au candidați, nu au liste locale și județene, iar timpul scurt le este clar principalul inamic.

O cabină de vot și cinci buletine

Dacă se decide comasarea europarlamentarelor cu localele, am putea asista și la o mare bulversare a electoratului, dar și a administrațiilor locale și județene. Candidații pentru Parlamentul European vin cu un mesaj aparte…proiecte europene, inițiative europene, dezbateri europene…pe când la locale, mesajele sunt cu totul și cu totul altele. 

Să zicem că un candidat la europarlamentare ar merge cot la cot, în campanie, cu candidatul la primărie sau la Consiliul Județean. Unul vorbește de Bruxelles, altul de asfaltare de drumuri, anvelopări, maidanezi, de stârpirea țânțarilor, etc.

Plus că, să ne gândim la alegătorii de la țară sau la cei care fără o pregătire prealabilă, care, nu prea știu să pună ștampila. Vor primi cinci buletine de vot: unul pentru europarlamentari, unul pentru președintele CJ, unul pentru consilieri județeni, unul pentru primari și unul pentru consilierii locali. Un amalgam total.

Așadar, o eventuală comasare vine și cu plusuri, dar și cu multe hibe. Cu toate acestea, pentru clasa politică este un mare test, poate cel mai important. 

Surprinzător sau nu, 67% dintre români sunt de acord cu comasarea alegerilor în 2024 și doar 30% se opun comasării, pentru că românii nu vor 4-5 tururi de scrutin, nu mai vor pierdere de timp și nici sume uriașe de bani cheltuite pentru campanii electorale și alegeri.

Nicoleta Pană

 

fr Europarlamentare și locale, în același timp, în iunie. Asta discută acum PNL și PSD, pare-se, principalele partide avantajate de un scrutin la comun. De ce nu parlamentare și europarlamentare…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/care-este-adevaratul-motiv-al-comasarii-alegerilor/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 2 februarie 2024 12:28

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.