Care este cuantumul brut impozabil al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017? O posibilă tematică de control pentru Curtea de Conturi.

 Cititorii fideli ai blogului își amintesc că userul@mosmartin și-a exprimat zilele trecute dorința de a publica un topic pe acest blog.

Am primit materialul cu următoarea dedicație:

Ziua buna ! De consideri analiza utila – avand in vedere si faptul ca acest blog este arhivizualizat,  inclusiv de catre factori decizionali – poti crea o postare ! Cu respect si…weekend placut !!

Pe langa multiplele inechitati din sistemul pensiilor

militare…este iminenta a se mai adauga inca una ! Iar aici se

incalca un principiu, nefiind vorba nicicum de…,,sa moara capra vecinului,, !!

Asadar, se intentioneaza ca incepand cu 1 ianuarie ce vine…sa se retina CASS ( contributie la sanatate ) din pensiile brute mai mari de 4000 de lei ! Corect pana aici ! Asta ar presupune ca pensiile nete,adica cele din buzunar ori de pe card…sa scada, logic…mai mult celor care au mai mult ! Dar iata ca nu e nicicum asa !

Mai exact, aplicand aceieasi unitate de masura atat pentru o pensie stabilita inainte de adoptarea OUG nr. 59 / 2017 cat si pentru una din prezent…rezulta cam asa…

– celui de dinainte i se umbla la buzunar !

– celui din prezent, nu !

Surprinzator, nu ?! Detaliez mai incolo !

Iar cele susmentionate…in conditiile in care pensia neta in plata acelui trecut in rezerva in prezent este mai mare decat a celuilat…chiardaca cei doi rezervisti sunt diferentiati doar prin data trecerii inrezerva, ei fiind altfel…,,frati gemeni,, si avand – in consecinta –acelasi grad, aceieasi functie, aceiasi vechime, grupa de munca siaceleasi elemente salariale !

Iata si explicatia !

Pensia bruta a celui trecut in rezerva inainte de OUG nr.59 /2017…fie ca i s-a recalculat ( conform art.109 sau 110 din Legeanr.223 / 2015 privind pensiile militare de stat, modificata prin OUG nr.57 / 2015 ), fie ca i s-a stabilit prin legea susmentionata…a fost majorata / indexata in timp cu procentele stabilite si comunicate de catre Institutul National de Statistica ( n.n. – din 2015 incoace, acestea au fost de…5 %, 5,25 %, 1,3 % si 4,6 % ) !

Pentru acest rezervist, pensia neta in plata din prezent – cu tot cu majorarile / indexarile aferente – este mai mica decat a ,,fratelui geaman,, , trecut in rezerva…in prezent !

Si iata de ce…cel trecut in rezerva in prezent…are pensia neta in plata mai mare decat a celuilalt !

Incepand cu 1 ianuarie 2018 a intervenit o modificare fiscala substantiala prin transferul contributiilor de la angajator la angajat !

Pentru a vorbi aplicat, daca pana atunci solda / salariul net se determina din cel brut, scazandu-se CAS ( contributia la pensie ) de 10,5 %, CASS ( contributia la sanatate ) de 5,5 % si impozitul de 16% din ceea ce ramanea dupa scaderea celor doua contributii…dindata susmentionata, contributiile aplicate soldei / salariului brut s-austabilit astfel…

– CAS = 25 % din brut !

– CASS = 10 % din brut (-Nota blogului-din cuantumul brut în plată> 4000 lei )

– impozit = 10 % pentru suma cuprinsa intre 2000 brut si ceea ce ramane dupa scaderea CAS si CASS din solda / salariul brut !

Prin urmare, incepand cu data susmentionata au crescut soldele / salariile brute !

Mai mult, aceasta crestere a fost accentuata prin majorari fie ale soldelor brute / salariilor brute, fie ale soldelor de functie / salariilor de functie, conform prevederilor Legii nr. 153 / 2017 privind salarizareapersonalului platit din fonduri publice !

In final, plecand de la acest cuantum prezent al soldelor / salariilorbrute ( care constituie baza de calcul a pensiei brute – conform art.28din Legea 223 / 2015, modificat prin OUG nr.57 / 2015 ), rezulta uncuantum al pensiei brute substantial mai mare in cazul celui trecut inrezerva in prezent fata de cel al primului rezervist !

Acestui cuantum brut al pensiei celui trecut in rezerva in prezent iicorespunde unul net, rezultat din deducerea impozitului la ceea cedepaseste 2000 de lei !

Dar, avand in vedere faptul ca – in conformitate cu art.60 din Legeanr.223 / 2015, modificat prin OUG nr.59 / 2017 ) – pensia neta nu poate fi mai mare decat media soldelor / salariilor net corespunzatoare celor brute din cele 6 luni constituite in baza decalcul a pensiei, rezulta in final un cuantum net mai mic decat cel susmentionat !

Iata surpriza…sau nu ! Acest ultim cuantum net al pensiei celui trecut in rezerva in prezent ( n.n. – in plata, de pe card, din buzunar ),chiar plafonat la media sodelor / salariilor nete… este mai mare fata de cuantumul net din prezent, cu tot cu indexarile aferente, a ,,frateluisau geaman,, , trecut in rezerva inainte de OUG 59 / 2017 !!

Mentionez faptul ca toate cele susmentionate au fost verificate – in mod practic – pe diversi fluturasi de salariu si decizii de pensie, prin prisma reglementarilor prezente din domeniul pensiilor militare, respectiv Legea 223 / 2015 cu modificarile si completarile ulterioare ( OUG 57 / 2015, OUG 59 / 2017 si OUG 114 / 2018 ) !


Asadar…o fi principial…si repet, aici nu e vorba de ,,capra vecinului,,…ca rezervistului din prezent, cu pensia neta in plata ( n.n. – chiar limitata la media soldelor / salariilor nete ) si mai mare fata de cea a ,,fratelui geaman,, ( n.n. – acelasi grad, aceieasi functie, aceiasi vechime, grupa de munca si aceleasi elemente salariale ) sa-iramana aceasta intacta – urmare a introducerii CASS – iar celuilalt sa-i scada ??!!

Gand bun cu sanatate !!”


NOTA blogului

-Și eu pregătisem un material din care reieșea că adevăratul cuantum brut al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017 nu este cel definit prin OUG nr. 59/2017 la art. 3 lit. m) din lege, ci cel stabilit potrivit articolul 60, cuantum care nu poate fi mai mare de 58.5% din media soldelor brute care alcătuiesc baza de calcul, cuantum care poată să crească dacă fiscalitatea scade sub 41,5%.

Dacă pensiile stabilite înainte de 15 09 2017 au plafonul pentru calculul cuantumului brut variabil, între 65-85% din media soldelor brute corespunzătoare bazei de calcul, cele stabiliite după 15 sept 2017 au plafonul variabil – de la pensia socială până la maximum 58,5% din media soldelor brute corespunzătoare bazei de calcul.

Impozitele și contribuțiile plătite înainte de pensionare sunt datorate pe salarii/solde brute.

Impozitele și contribuțiile pe pensii sunt datorate de toți pensionarii pe veniturile din pensii, în sensul definit de Codul fiscal. Veniturile din pensie pentru toți cei pensionați după 15 09 2017 sunt veniturile calculate potrivit art. 60 din L 223/2015 introdus prin OUG nr. 59/2017 și modificat prin OUG nr. 114/2018.

-O a doua observație este că preconizata contribuție pentru sănătate de 10% din cuantumul pensiei > 4000 lei, CASS, se poate aplica, potrivit dispozițiilor Codului Fiscal, doar după 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ care instituie contribuția.

Sursa: huhurez
Articol sursa: Care este cuantumul brut impozabil al pensiilor militare stabilite după 15 09 2017? O posibilă tematică de control pentru Curtea de Conturi.

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.