Ce conţine ketchup-ul din comerţ, de fapt. Studiul care te va convinge să nu mai consumi aşa ceva

Mulți români obișnuiesc să consume ketchup-ul din comerț pentru a conferi un alt gust diferitelor preparate. Deși este de așteptat ca pe lista de ingrediente să se regăsească roșii, procentajul acestor legume în compoziția ketchup-ului este unul variabil, în funcție de producător. InfoCons a realizat un studiu care are la bază etichetele mai multor produse de tip ketchup și a făcut publicele datele remarcate. Cumpărătorii ar trebui să acorde o importanță mai mare ingredientelor de pe etichetele alimentelor.

Ce conține, de fapt, ketchup-ul. Ingredientele regăsite pe etichetele acestor sosuri

Majoritatea dintre noi alege să adauge un plus de savoare diferitelor preparate cu ajutorul sosurilor. Iar ketchup-ul din comerț este unul dintre cele mai frecvente produse folosite pentru multe mâncăruri. Puțini cumpărători știu însă ce conține, de fapt, ketchup-ul din comerț și care sunt ingredientele din aceste sosuri. Studiul realizat de InfoCons dezvăluie ce consumăm de fiecare dată când optăm pentru un produs de tip ketchup.

În total, au fost analizate 64 de produse de la mai mulți producători sau distribuitori care comercializează această marfă în România. Datele centralizate au fost analizate și explicate, în baza informațiilor de pe etichetele produselor. Astfel, în privința procentului de roșii din compoziția ketchup-ului, unele dintre ele prezintă piure de roșii sau pastă de tomate într-o proporție de 12 până la 83% din compoziție. Pe de altă parte, concentratul de tomate are o valoare cuprinsă între 6 și 73% din compoziție, iar G roșii/100g ketchup sunt într-o proporție cuprinsă între 126 și 180% din compoziție.

Ingredientele regăsite pe eticheta produselor de tip ketchup

Aditivii din compoziția ketchup-ului

Nici aditivii alimentari nu lipsesc dintre ingredientele regăsite pe etichetele mai multor sosuri de ketchup. Conform studiului InfoCons, 64.06% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numărul acestora variază însă, în funcție de producător, între 0 – 6:

3.13% din produse au în compoziție 6 E-uri;
12.5% din produse au în compoziție 4 E-uri;
29.7% din produse au în compoziție 3 E-uri;
12.5% din produse au în compoziție 2 E-uri;
6.25% din produse au în compoziție 1 aditiv;
35.94% din produse nu au în compoziție E-uri;

Ce tipuri de aditivi se află în ketchup

Studiul prezintă și care sunt principalii aditivi alimentari care se regăsesc pe lista de ingrediente a sosurilor de ketchup. Aceștia sunt:

85.37% dintre produsele studiate au avut în componență sorbat de potasiu (E202);
80.49% dintre produsele studiate au avut în componență benzoat de sodiu (E211);
46.34% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți cel mai frecvent în produsele tip ketchup?

Totodată, datele furnizate dezvăluie și informațiile nutriționale ale fiecărui produs în parte și pot fi consultate AICI. Aceste informații arată că produsele care au o cantitate ridicată de glucide sunt cele mai sărace în fibre. De asemenea, multe dintre sosurile de tip ketchup prezintă cantități de zaharuri de până la 24.8g. Un procent de 70.31% din produsele analizate nu conțin fibre, iar 100% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g.

Pe de altă parte, 96.88% din produse au avut mai puțin de 3g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g și 3.1g. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

InfoCons pune la dispoziție o aplicație gratuită, utilă consumatorilor din România

Etichetele produselor aflate pe rafturile magazinelor sunt adesea dificil de descifrat, însă acestea pot fi consultate acum la doar un click distanță. InfoCons a lansat o aplicație care prezintă numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate. Fie că te afli la cumpărături sau acasă, tot ceea ce consumatorii trebuie să facă este să scaneze eticheta produselor pe care doresc să le consulte.

Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Ia atitudine! InfoCons este alături de tine, 0219615!, este mesajul lui Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Aplicația este disponibilă atât pentru IOS, cât și pentru ANDROID.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.