Ce fonduri europene pot obține tinerii fermieri pentru instalare și producție, în 2023

Ce fonduri europene pot obține tinerii fermieri pentru instalare și producție, în 2023

Instalarea tinerilor fermieri este una dintre cele mai de succes măsuri lansate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În acest an, solicitanții pot primi un sprijin de 70.000 euro, urmând ca anul viitor să poată să fie accesată pentru completare o sumă de 200.000 euro.

În 2023, lansarea intervenției pentru tinerii fermieri ar urma să aibă loc în jurul datei de 30 iunie, după cum au anunțat oficialii agenției, însă, cel mai probabil va fi vorba de o întârziere de circa o lună, după cum aproximează consultanții din piață.

Este vorba de măsura DR 30 Sprijin instalare tânărul fermier, Plan Național Strategic 2023-2027, care urmează să fie deschisă în iunie. Alocarea totală disponibilă este de aproximativ 250 milioane euro, valoarea sprijinului acordat (100% nerambursabil), fiind de până la 70.000 euro/fermier.

Cei care nu reușesc să acceseze aceste fonduri, mai au la dispoziție în toamnă – undeva prin noiembrie DR 14 – Investiții în ferme de mici dimensiuni (buget de 108 milioane euro), sprijinul fiind de 50.000 euro/fermă, în condițiile unei cofinanțări de 15%.

De asemenea, în 2024, se mai deschide pentru tinerii fermieri o linie de finanțare pentru consolidare (DR -12) cu un buget estimat la peste 100 milioane euro și cu o valoare a proiectului de maximum 200 000 euro (cu o intensitate de 65%), aceasta fiind practic o continuare a programului de instalare a tinerilor fermieri, dipă cum ne-a declarat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.

Condiții pentru instalarea tinerilor fermieri

Vor avea prioritate planurile de afaceri ale tinerilor cu un nivel de calificare superior, care vizează realizarea comasării prin preluarea de exploatații, deținerea în proprietate a exploatației, promovarea unor tehnologii și tehnici de producție moderne cu impact redus asupra mediului, eficientizarea utilizării și gestionarea adecvată a resurselor, precum și instalarea fermierilor în zona montană.

Solicitantul trebuie să se afle în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție. El trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.

Tânărul trebuie să dețină în folosință o exploatație agricolă cu dimensiunea economică de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO.

Investițiile prevăzute în planul de afaceri vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil. Durata maximă de implementare este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă.

Nu în ultimul rând, solicitantul nu a mai beneficiat de sprijin prin PNDR 2014-2020 sau PNS, indiferent de forma de organizare cu care vine pentru acordarea sprijinului.

Ce destinație pot să aibă banii

Sunt eligibile costurile pentru capitalul de lucru, cadastrare, achiziționare de teren în procent maxim de 10% din valoarea sprijinului, cu respectarea legislației naționale și europene în vigoare.

De asemenea, este vorba de achiziția de animale vii, achiziția de teren sau material biologic, construcția de clădiri utilizate în cadrul fermei, echipamente, utilaje, mijloace de transport specializate, capital de lucru (salarii), cheltuieli de marketing și consultanță.

Plata se efectuează în două tranșe și se acordă astfel: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.

Instalarea tinerilor fermieri este una dintre cele mai de succes măsuri lansate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). În


Autorul articolului Autor Reflectorul de Sud
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://reflectoruldesud.ro/ce-fonduri-europene-pot-obtine-tinerii-fermieri-pentru-instalare-si-productie-in-2023/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://reflectoruldesud.ro/feed/
Titlu original Reflectorul de Sud
Data originala articol 23 mai 2023 08:32

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.