Codiții inumane de cazare la căminul pentru persoane cu dizabilități de la Tântava. Consiliul Județean tace!

În ultimele două săptămâni, inspectorii Consiliului de Monitorizare au făcut vizite de follow-up la trei dintre centrele destinate persoanelor cu dizabilități. Acestea au fost făcute la o diferență de 3-4 luni față de monitorizarea inițială, iar scopul a fost acela de urmări gradul de implementare a recomandărilor cuprinse în raportul de vizită.

Cu toate că legea definește și permite vizitele de follow-up, este pentru prima dată când inspectorii Consiliului de Monitorizare revin să vadă dacă șefii de centre au început demersurile pentru a îndrepta ceea ce este în neregulă.

Vizita de follow-up desfășurată la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Tântava, comuna Grădinari, sat Tântava, jud. Giurgiu a scos la iveală condiții de viață inumane: gândaci în dormitoarele beneficiarilor, pereți cu urme vizibile de murdărie, cu igrasie, mucegai, infiltrații, cu tencuiala exfoliată, saltelele într-o stare avansată de degradare și cu urme de murdărie și mucegai, bateriile chiuvetelor și/sau dușurilor defecte, lipseau capacele de WC, lipseau capacele întrerupătoarelor electrice și exista risc crescut de electrocutare, becuri nefuncționale, băi fără sursă de lumină, etc..

“Am găsit acest centru la fel cum l-am lăsat după vizita de monitorizare. Din cele 19 recomandări pe care le-am făcut, a fost implementată una singură. La vizita de follow-up centrul arăta chiar mai rău decât în urmă cu trei luni. Chiar dacă am găsit în centru numeroase solicitări către DGASPC Giurgiu prin care erau explicate nevoile urgente ale beneficiarilor, acestea nu sunt suficiente pentru a le îmbunătăți viața. Condiția esențială este ca ele să fie și aprobate.” – Gloria Ionescu, șef Serviciul de Monitorizare, Consiliul de Monitorizare

Centrul de la Tântava aparține DGASPC Giurgiu, direcție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Giurgiu.

În urma acestor vizite de follow-up, echipa Consiliului de Monitorizare a trimis sesizări către ANDPDCA, DGASPC, ANPC, ANPIS, ANSVSA, DSP și DSV și va urmări în continuare ce se întâmplă în aceste centre, se spune într-un comunicat de presă emis de Consiliul de Monitorizare în data de 2 noiembrie 2021.

Consiliul de Monitorizare este o autoritate autonomă sub control parlamentar înființată în 2016 pentru a proteja, promova și monitoriza modul în care drepturile persoanelor cu dizabilități aflate în instituții sunt respectate. Prin drepturi ale persoanelor cu dizabilități se întelege drepturile patrimoniale și nepatrimoniale garantate acestor persoane prin Convenție și prin legi speciale.

Sursa: giurgiu-acum.ro
Articol sursa: Codiții inumane de cazare la căminul pentru persoane cu dizabilități de la Tântava. Consiliul Județean tace!

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.