Controalele la centrele persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilități și la centrele de copii aflați în plasament, au relevat doar deficiențe în privința dotărilor!

Controalele la centrele persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilități și la centrele de copii aflați în plasament, au relevat doar deficiențe în privința dotărilor!

Conform unui comunicat al Instituției Prefectului Județului Giurgiu, vă  oferim un raport al controlului efectuat de către echipele mixte de control, la centrele persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și la Centrele de copii aflați în plasament, din județul Giurgiu, până la data de 15 iulie, 2023.

Astfel,  Centre rezidențiale aflate în evidență – 60
din care pentru copii – 28, pentru persoane vârstnice -10 ,
persoane dizabilitati – 20 și alte persoane dependente ( altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități) – 2.

Conform tabelului primit au fost controlate  două Cantine sociale/centre de zi. Totalul  Centrelor verificate – 7,  din care copii – 5, persoane varstnice -1, persoane dizabilitati 0, neautorizate 1,  alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități -1.

Conform aceluiași tabel: Total persoane rezidente 61, din care copii 36, persoane varstnice 22, persoane cu dizabilitati 0, alte persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități -3.

Situația prezentată arată faptul că nu a fost relocată nicio persoană din aceste Centre, și niciuna internată în spital…

În ceea ce privește măsurile dispuse (număr sancțiuni aplicate) , în TOTAL  au fost 32 contravenții din care: ITM 3; OPC 8; AJPIS 0; DSP 6; DSV 7; ISU 8; IPJ 0. În total, valoarea contraventiilor pe  județ a fost de 95.000 lei!

 Au fost luate două măsuri complementare  din care niciuna de închidere,  două de  suspendare și nicio retragere de autorizație sanitară de funcționare.

–––––––––––––––––––––––––––

Centrul de primire în regim de urgență a persoanelor Defavorizate

Control AJPIS : Mocheta din dormitoare uzată. Temperatura ridicată în spațiile interioare ale centrului. Plase antiinsecte lipsa la unele ferestre.

Control OPC: Oficiul de recepție a preparatelor calde ambalate în caserole (oficiul nu este autorizat sanitar-veterinar), lipsesc avizele de însoțirea mărfii (hrana este livrată de la cantina socială care este în subordinea Direcției de Asistență Socială); pentru cântarul din dotarea unității nu s-a prezentat buletin de verificare metrologică; baie parter cabina de duș neigenizată/depreciată ce prezintă urme de mucegai; peretele crăpat deteriorat, cu spații goale la îmbinarea cu tocul ușii; în dormitoarele Centrului nu există aparate de aer condiționat, iar la două din acestea nu există plase împotriva insectelor; dormitorul cu mochetă depreciată, pătată și cu grad de uzură avansat și tavan ce prezintă infiltrații; la unul din dormitoare există un geam spart și o noptieră fără cant; meniul nu are menționate informații privind ingredientele, alergenii.

Control ITM:  Lipsa semnalizări riscuri la locurile de muncă (prize și tablouri electrice, risc termic la plită de gătit;

Control DSP:  Un perete murdar și vopsea exfoliată sau cu tencuială căzută, pe alocuri;  2. calorifere și mașină de spălat,  cu pete de rugină sau vopsea exfoliata; 3.cadă de duș cu margine degradată și mucegai;  4. ferestre fără site de protecție sau cu site rupte; 5. mochetă deteriorată și murdară; 6. frigider cu cheder rupt și murdar ; 7. Nu au fost prezentate autorizație sanitară, cursuri de igienă, fișe de aptitudini, contract încheiat cu o firmă specializată DDD.

Control DSVSA:  Nu s-au putut prezenta fisele de aptitudine pentru  persoanele ce recepționează și distribuie hrana
termen de prezentare a fiselor până pe 17.07.2023.

Control ISU: Nu a fost obținută autorizația de securitate la incendiu; Nu au fost prezentate documente din care sa reiasă verificarea periodica a instalației electrice; Nu se asigură instruirea în domeniul situațiilor de urgenta, conform OMAI 712/2005;Nu se asigură verificarea periodica a instalațiilor de aparare împotriva incendiilor; Instalația de semnalizare, alertare si alarmare nu se mentinte la parametrii proiectati (erori de afisare); Planul de evacuare nu respectă structura cadru.

––––––––––––––––––––––––––––

La Centrul de persoane vârstnice San Francesco (privat): 22 de persoane (11 cuprinși în cele 12 locuri licențiate și încă 11 identificați în imobilul alăturat, neautorizat, aparținand reprezentantei Fundației ).

Control OPC –  Asociația are două corpuri; doar corpul 1 este autorizat; mobilier oficiu primire deteriorat cu grad de uzură avansat; vasele de gătit sunt depozitate în curtea interioară (exteriorul clădirii) și se constată prezența insectelor; cuptor microunde uzat;  camerele 4 din corpul 1 nu au în dotare  aparate de aer condiționat, iar două din acestea nu au geamuri; iluminat insuficient;  cadru pat cu pete de rugină;  băi fără dotări corespunzătoare (scaun de igenizare, hârtie, săpun);  camerele din corpul 2 (două  camere) nu au aparate de aer condiționat (miros greu) și iluminat insuficient; între cele două camere a fost identificat un spațiu în care sunt ținute, la comun, alimente, băuturi și medicamente, la temperatura mediului ambiant; în beciul aflat la subsolul corpului de clădire nr.2 pereții sunt neigenizați, nefinisați, corpurile de depozitare din material pal neigenizate, deteriorate, rupte (menționăm că pe acestea sunt depozitate conserve, compot, bulion, băuturi răcoritoare și alcoolice, iar pe pavimente baxuri de ulei și conserve de pate);  curte neigenizată cu diverse deșeuri și materiale de construcții; fotolii rulante deteriorate/uzate excesiv;  nu a fost prezentată autorizația sanitar-veterinară pentru oficiul de preluare;  în timpul controlului s-a prezentat o cutie sigilată în care se afla cântarul (nu se folosește la cântărirea porțiilor);  meniurile nu sunt stabilite pe grupe de afecțiuni;  menționăm faptul că unitatea nu este dotată cu sală de mese;  nu există autorizație pentru spălătorie.

Control  ITM : 1. Lipsă semnalizări riscuri la locurile de muncă din locație; 2. Nu a prezentat autorizația de funcționare SSM; 3. Aragazul din locație (spațiu închis) nu este dotat cu hotă de absorbție.

Control ISU:  Nu sunt afisate instrucțiunile de aparare împotriva incendiilor în zonele cu risc de incendiu; Nu au fost prezentate documente din care sa reiasă dacă instalația electrică pozata pe lemn are gradul de protecție corespunzător.

Control AJPIS: Suprafața spațiilor de cazare sunt insuficinte pentru numărul de beneficiar /paturi din camera, Mobilier parțial deteriorat. Saltele, perne, lenjerii de pat uzate. Temperatura ridicată în spațiile interioare ale centrului. Exista registru de vizitatori/aparținători, fără inregistrări; Masa beneficiarilor nu este asigurată în mod regulat, cf. FF 10190/30.06.2023 au fost livrate un nr. de 200 buc. meniuri cu mâncare gătită pentru luna iunie 2023.

Control DSVSA:  Prepararea produselor alimentare în spații necorespunzătoare, neaprobate sanitar-veterinar și fără respectarea condițiilor de igienă.

Control DSP : 1. Nu se respecta structura funcționala pentru care s-a emis autorizația sanitară de funcționare (exista beneficiari într-o clădire alaturată, neautorizată);
2. mobilier deteriorat;
3. calorifere și cuptor microunde cu pete de rugină;
4. pereți murdari pe alocuri;
5. medicamente depozitate necorespunzător;
6. iluminat și ventilație necorespunzătoare;
7. în clădirea neatorizată nu sunt suficiente grupuri sanitare, la numărul de beneficiari și nu se asigură suprafața de 6 mp la fiecare pat pentru fiecare  beneficiar;
8 lipsă spațiu depozitare temporară a deșeurilor medicale.

––––––––––––––––––––––––––

Casa de tip familial IOANA

Control ISU  – zero deficiențe găsite.

Control ITM :  Lipsa semnalizării riscurilor la locurile de muncă (prize și tablouri electrice, risc termic la aragaz).

Control AJPIS:  Tavane cu zugrăveala exfoliată; pereții prezintă urme de murdarie.

Control DSVSA:  Plintă blat bucătărie înlocuită, frigider și congelator insuficient egienizate, cu urme de rugină, ce trebuie schimbate, ustensile deteriorate ce trebuie înlocuite . personalul trebuie instruit in cel mai scurt timp, privind bunele practici de igienă.

Control DSP:  1. pereti cu vopsea exfoliata si cu fisuri pe alocuri; 2.gresie ciobită;  3 mobilier parțial deteriorat; 4.frigider cu pete de rugină;  5. nu este amenajat spațiu pentru depozitarea temporară  a deșeurilor medicale.

Control OPC:  Unitatea nu deține autorizație sanitar-veterinară, cheder frigider depreciat, rupt și ruginit, serigile folosite pentru hrana copiilor sunt păstrate în sertarul de tacâmuri, există un sterilizator funcțional, însă acesta este uzat, vase de gătit cu un grad avansat de uzură, plintă chiuvetă degradată, vas de toaletă cu depuneri de calcar, în spațiile de cazare nu au fost identificate deficiențe.

––––––––––––––––––––––––––

Casa de tip familial Sfântul Ioan

Control OPC:  Aflat în renovare. Din 8 beneficiari 3 sunt în vacanță și 5 sunt relocați ca urmare a lucrărilor de igenizare dispuse de către AJPIS, înainte de acțiunea comună. La momentul controlului în unitate se efectuează lucrări de igenizare.

Control ISU, ITM, DSP, AJPIS, DSVSA…: Centru aflat în renovare. ÎNCHIS.

–––––––––––––––––––––––––––

Casa de timp familial Elena

Control AJPIS: Cada și bateria  acesteia ,  de la baie, degradate, noptiere deteriorate, plinte incomplete, registre necompletate.

Control ITM: 1.Semnalizare d.p.d.v. SSM este incompleta la locul de munca; 2. Copiile fișelor de aptitudine nu sunt anexate la fișele de instruire; 3.Persoanele care verifică instruirea nu semnează în fișele de instruire la locul de muncă.

Control OPC:  Cadă neigenizată, baterii sanitare baie neigenizate , plintă parchet la dormitor lipsă. Șeful Centrului unde se află beneficiarii cu dizabilități neuro-psihiatrice, declară sub semnătură pe propria răspundere, că în termen de maxim 5 zile va remedia deciențele constatate.

Control ISU: 0

Control DSP: 1. lipsa spatiu pentru depozitarea temporara  a deseurilor medicale; 2.mobilier deteriorat pe alocuri; 3. lipsa plinta parchet; 4. cadă cu email ciobit și baterii neigienizate.

Control DSVSA  lipsă program autocontrol apă, alimente preparate în unitatea proprie.

––––––––––––––––––––––––––––

Casa de tip familial Andrei (11 persoane)

Control AJPIS :  5 saltele și  2 perne degradate, igienizare/varuire incaperi, calorifere ruginie

Control ITM: 1.Semnalizare d.p.d.v. SSM este incompletă la locul de muncă; 2. Copiile fișelor de aptitudine nu sunt anexate la fișele de instruire; 3.Persoanele care verifică instruirea nu semnează în fișele de instruire la locul de muncă;

Control OPC:  La dormitoare 5 saltele pentru pat neigenizate cu pete din care două deteriorate, două perne neigenizate cu pete, două calorifere care prezintă rugină, pereți insuficient igenizați.Șeful centrului în care se află beneficiarii cu dizabilități neuro-psihiatrice, declară, sub semnătură pe propria răspundere, că în termen de maxim 5 zile va remedia deficiențele constatate.

Control ISU:  Instalația electrică se exploatează cu deficiențe și improvizații;

Control DSP:  1. ușile din lemn necesită recondiționare/înlocuire;
2.saltele, perne uzate; 3. parchet și cadă degradate; 4.pereți murdari, neigienizați.

Control DSVSA:  lipsă program autocontrol apă, alimente preparate în unitatea proprie.

–––––––––––––––––––––––––––

Casa de tip familial Dunării ( 8 persoane)

Control ISU: Instalația electrică se exploatează cu deficiențe și improvizații;

Control OPC: La dormitoare o saltea pat neigenizată și ruptă, baterii baie neigenizate. Șeful Centrului declară, sub semnătură pe propria răspundere, că în termen de maxim 5 zile va remedia deficiențele constatate.

Control ITM : 1.Copiile fișelor de aptitudine nu sunt anexate la fișele de instruire; 2.Persoanele care verifică instruirea nu semnează în fișele de instruire la locul de muncă;

Control DSVSA:  lipsă program autocontrol apă, alimente preparate in unitatea proprie;

Control DSP:  1. saltea uzată și ruptă; 2. canapea uzată;   3. baterie neigienizată; 4. personalul nu face dovada efectuării cursurilor de igienă; 5. lipsă termometru și grafic de temperatură.

––––––––––––––––––––––––––––

Personalul  angrenat  în aceste controale mixte  au fost în TOTAL 21,
din care: ITM 4; OPC 3; AJPIS 4; DSP 4; DSV 4; ISU 2; IPJ niciuna!

„*Cu ocazia verificării Centrului pentru persoane vârstnice ” SAN FRANCESCO” (autorizat) s-a identificat în aceeași locație un alt imobil (proprietate privată) care nu deținea autorizațiile necesare de funcționare și în care erau cazate 11 persoane.

**S-a încercat relocarea beneficiarilor aflați în casa nelicențiată, dar nu s-a putut realiza, întrucât atât aceștia, cât și aparținătorii au refuzat!

–––––––––––––––––––––––––––-

După cum se vede s-a făcut mult zgomot pentru mai nimic…Păi unde e dezastrul de care amintea publicația ”Atac la persoană?! ”

Rămânând în același registru cataclismic, ne așteptăm acum să citim în aceeași publicație că toate organele de control trimise în Centrele din județ au fost măsluite. De fapt la cât de mare este manipularea în România, respectiv în presă, ne așteptăm la orice!

Cât privește așa zisele ”nereguli” găsite, trebuie relevat faptul că ele nu se referă la starea de sănătate,  la igiena și modul de îngrijire a beneficiarilor acestor centre, ci la deficiențe ce țin de  administrarea și dotarea acestor cămine instituționalizate, iar toate cele amintite anterior, depind până la urmă de banii alocați acestui scop…

Din toate cele menționate în procesele verbale ale organelor de control desprindem ideea că așa cum notam anterior,  aceste case instituționalizate  trebuie dotate cu mobilier nou, cu obiecte de bucătărie, de uz casnic, cu tot ceea ce este necesar pentru ca beneficiarii acestora să se poată bucura de un mediu septic, de o igienă corespunzătoare care să nu le  afecteze, cu timpul, sănătatea , chiar dacă în acest moment nu se pune problema de așa ceva.

Totodată, personalul angajat va trebui să respecte normele impuse de activitatea desfășurată în aceste centre/azile de bătrâni, cămine dedicate persoanelor cu dizabilități și case pentru copii aflați în plasament, modul de îngrijire, afecțiunea arătată celor de aici fiind esențiale pentru realizarea unui climat plăcut, atât de necesar beneficiarilor acestor centre.

(Jurnal)

Articolul Controalele la centrele persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilități și la centrele de copii aflați în plasament, au relevat doar deficiențe în privința dotărilor! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Conform unui comunicat al Instituției Prefectului Județului Giurgiu, vă  oferim un raport al controlului efectuat de către echipele mixte de control, la centrele persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și la Centrele de copii aflați în plasament, din județul Giurgiu, până la data de 15 iulie, 2023. Astfel,  Centre rezidențiale aflate în evidență – 60 din […]

Articolul Controalele la centrele persoanelor vârstnice, persoane cu dizabilități și la centrele de copii aflați în plasament, au relevat doar deficiențe în privința dotărilor! apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/controalele-la-centrele-persoanelor-varstnice-persoane-cu-dizabilitati-si-la-centrele-de-copii-aflati-in-plasament-au-relevat-doar-deficiente-in-privinta-dotarilor/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 18 iulie 2023 12:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.