Corneliu Vlad: Criza ucraineană  riscă  să se cronicizeze

Corneliu VLAD

Războiul din Ucraina  va continua (după unele previziuni, cel puțin încă un an), iar tensiunea din zonă și atmosfera crispată din relațiile Est-Vest se vor prelungi și mai multa vreme.

Restabilirea încrederii și reluarea colaborării dintre Rusia și Occident nu au șanse de reușită apropiate și nici sancțiunile occidentale nu vor fi ridicate prea curând.

Iată singurele puncte în care pozițiile părților în confruntare concordă. Iar faptele confirmă. Statele Unite vor suplimenta cu încă aproape trei miliarde de dolari uriașul sprijin militar acordat până acum regimului Zelenski, iar seful diplomației europene Borrell a promis că și UE va continua să susțină concret efortul militar al Kievului.

Ar putea cineva argumenta, în aceasta situație, că focarul ucrainean își va epuiza resursele prea curând?

Ce se întâmplă în continuare? Nici Rusia și nici Ucraina nu vor mai declanșa vreo acțiune militară decisivă în Ucraina în acest an, a declarat generalul Sir Jim Hockenhull, șeful serviciilor de informații militare din Marea Britanie. Ar trebui să ne ferim să gândim în termeni binari – că oamenii câștigă sau pierd – sau să credem că este un impas, spune generalul Hockenhull. El crede că ar fi nerealist să ne așteptăm la o schimbare decisivă pe teatrele de operatriuni în lunile următoare.

Lansându-se în previziuni pe următoarele șase luni, Dan Sabbagh, editor pentru apărare și securitate de la cotidianul britanic  “The Guardian” punctează:

Războiul va continua probabil cel puțin un an, dar este într-un relativ impas și în scădere ca intensitate. Cel puțin deocamdată, nici Ucraina, nici Rusia nu sunt dispuse să înceteze lupta. Ucraina își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Rusia crede că iarna vă juca în avantajul său.
Ucraina nu are mijloace de contraofensivă convențională eficientă. Vrea să recucerească Hersonul, la vest de Nipru, dar un înalt oficial al Kievului a recunoscut în privat că „nu avem suficientă putere pentru a-i împinge înapoi”.
Rusia va pune accentul pe menținerea câștigurilor sale și controlarea teritoriului ucrainean. Rusia ocupă acum zone mari din estul și sudul Ucrainei și pregătește referendumuri de anexare.
Iarna va crea o nouă criză a refugiaților. Ucraina este îngrijorată de criza umanitară, deoarece nu există încălzire pe gaz pentru populația din Donețk și din alte zone din prima linie. Un oficial a prezis un nou val de migrație în timpul iernii, cu probabil până la două milioane de oameni.

La Moscova, Ivan Timofeev directorul de program al Clubului ”Valdai” estimează că ostilitățile vor mai continua și nici sancțiunile aplicate Rusiei nu vor fi prea curând ridicate. “În loc să ne amintim un trecut pierdut, va trebui să ne concentrăm pe crearea unui nou viitor în care sancțiunile occidentale să rămână o variabilă constantă”, spune el.

În calea normalizării se ridică mari obstacole. Primul ține de complexitatea conflictului dintre Ucraina și Rusia, care are toate șansele să se prelungească mult timp. În prezent, nu există parametri pentru un compromis politic acceptabil tuturor părților. Relațiile dintre Rusia și Ucraina riscă să intre în rândurile conflictelor pe termen lung, similare relațiilor dintre India și Pakistan, sau Coreea de Nord și de Sud.

Al doilea motiv este natura persistentă a contradicțiilor dintre Rusia și Occident. Conflictul din Ucraina este parte a securității euro-atlantice, iar în Europa s-a format un sistem instabil de bipolaritate asimetrică. Rusia nu are cum să zdrobească Occidentul fără să-și facă un prejudiciu inacceptabil. Și nici Occidentul nu poate zdrobi Rusia fără a suporta pierderi inacceptabile.

Al treilea motiv îl reprezintă politica de sancțiuni a țărilor inițiatoare. Experiența arată că sancțiunile sunt relativ ușor de impus, dar foarte greu de ridicat. Desființarea lor este însoțită de revendicări politice, iar gestionarea lor necesita  negocieri complexe și decizii tehnologice semnificative.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.