Corneliu Vlad: Iluzia izolării Rusiei în lume

Corneliu VLAD

A izola Rusia este una dintre marile inepții geopolitice ale momentului internațional.

Cea mai întinsă țară de pe glob, cam o șeptime din uscatul Terrei, se învecinează direct cu cel mai mare număr de state și pentru marea majoritate a acestor state vecine relațiile cu Rusia  este una vitală.

Iar a avea Rusia ca vecin ostil  înseamnă iresponsabilitate față de propria țară.

Rusia este o supeputere militară comparabilă cu Statele Unite, ba chiar superioară Americii pe paliere decisive ale înzestrării și tehnologiei militare.

Rusia este unul dintre giganții energetici ai lumii la petrol și gaze și un jucător de forță pe piața metalelor rare.

Lista atuurilor de acest tip poate continua. Să mai remarcăm doar că Rusia are relații temeinice, instituționalizate cu importanti parteneri strategici . Cele cinci principalele țări în curs de dezvoltare reprezentate în BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud), reprezintă 41% din populația lumii, 24% din PIB și 16% din comerțul mondial.

Și totuși, de la declanșarea crizei ucrainene, Statele Unite și unii dintre aliații Washingtonului îndeamnă la și acționează pentru izolarea Rusiei în lume.

S-a văzut, se vede impactul catastrofal, de bumerang, al sancțiunilor economice, și nu numai,  aplicate Rusiei.

“Lumea occidentală a încercat “să izoleze” și “să anuleze” Rusia, dar se pare că acest plan a eșuat și Moscova rămâne absolut integrată cu principalii săi parteneri comerciali și strategici” scrie politologul brazilian Lucas Leiroz.

China și India cooperează pe scară largă cu Rusia și extind comerțul bilateral. Rezultatul este că  “partenerii BRICS ar putea oferi Rusiei o cale de ieșire din impasul sancțiunilor”, după cum  titrează ziaristul Jan van der Made de la Radio France International.

China și India au legături militare solide cu Rusia și cumpără masiv petrol și gaze. India a cumpărat de șase ori mai mult petrol rusesc între martie și mai, fata de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile din China s-au triplat.

Într-o declarație recentă a Ministerului de Externe de la Beijing se spune: „Indiferent de modul în care se va schimba situația internațională, China va consolida, ca întotdeauna, coordonarea strategică cu Rusia pentru o cooperare câștig-câștig, a proteja în comun interesele comune ale ambelor părți și va promova  un nou tip de relații internaționale”.

Iar ambasadorul rus Andrei Denisov a declarat: „Rusia consideră întotdeauna dezvoltarea relațiilor cu China drept prioritatea sa diplomatică și este pregătită să aprofundeze în continuare coordonarea strategică globală bilaterală și cooperarea practică integrală în direcția stabilită de cei doi șefi de stat”.

Președintele american Joe Biden l-a „avertizat” pe omologul său chinez Xi Jinping cu privire la posibilele „consecințe” pe care le-ar suferi Beijingul dacă va continua relațiile economice cu Rusia, dar amenințările Washingtonului au fost ignorate. Tradiția politicii externe chineze exclude amestecarea problemelor politice cu cele economice și Beijingul se abține să adopte poziții asupra evenimentelor politice din afara mediului său strategic, concentrandu-se pe proiecte de cooperare, independent de orice probleme extra-economice.

Se așteaptă ca și India să anunțe un nivel record de cooperare comercială cu Rusia în domeniul petrolului. Surse citate de “Economic Times” susține că la New Delhi companiile de stat plănuiesc să cumpere cât mai mult petrol rusesc, având în vedere disponibilitatea preconizată și prețurile scăzute.

Atitudinea indiană este una pragmatică și nu ideologică: în actualul context conflictual, indienii caută să beneficieze de disponibilitatea petrolului rusesc, care apare ca urmare a sancțiunilor aplicate de Occident pentru a împiedica pătrunderea petrolului pe piața europeană.

SUA au încercat să facă din parteneriatul său militar cu India – concentrat pe o proiectată „axa anti-China” – un fel de relație ierarhică, în care indienii să se supună și să se alinieze automat la deciziile americane. Dar India înțelege să-și apere interesele și  continuă să coopereze cu Rusia prin comerț militar și parteneriat energetic.

E drept că Moscova a pierdut o parte din comerțul mondial, chiar daca nu complet, căci țările occidentale nu au reușit să rupă complet relațiile cu Rusia, dar Rusia a păstrat cea mai mare parte a pieței globale de consum în țările emergente, inclusiv legăturile cu China și India, ceea ce indică și apariția de noi oportunități de cooperare intra-BRICS.

Mai important este însă că relațiile dintre membrii BRICS au un impact care depășește cu mult cadrul „celor cinci” și acționează asupra evoluțiilor de ansamblu ale vieții internaționale.

La ONU, China, India și Africa de Sud s-au abținut de la votul asupra rezoluției de condamnare a Rusiei pentru criza ucraineana și dintre cei cinci din BRICS, doar Brazilia a susținut rezoluția.

La figurat vorbind, sublinia politologul rus Andrei Kortunov, BRICS, poate ajuta la „refacerea” țesăturii securității globale care se deteriorează. Interacțiunea în cadrul BRICS poate deveni unul dintre factorii care împiedică formarea unui sistem bipolar al politicii mondiale.

La recentul summit al BRICS, președintele Putin afirma că ” lumea are nevoie de conducerea țărilor BRICS în definirea unui curs unificator și pozitiv pentru formarea unui sistem cu adevărat multipolar de relații interstatale bazat pe normele universale ale dreptului internațional și pe principiile cheie ale Cartei ONU. Putem conta pe sprijinul multor state din Asia, Africa și America Latină, care caută să ducă o politică independentă ”.

Izolarea Rusiei la care visează o parte a Occidentului nu poate depăși, de aceea, nivelul utopiilor.

Sursa Read More

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.