Cum ar fi dacă s-ar repune pe rol PLx 199/2020 privind recalcularea și actualizarea pensiilor militare?

 Forma Raportului preliminar retrimis la aviz, la guvern, AICI 

Nu am urmărit dacă Guvernul Cîțu a emis vreun aviz asupra proiectului retrimis la avizare încă din luna decembrie 2020 de Șovăială C-tin,  fost șef al Comisiei de apărare din Camera Deputaților până pe 07 12 2021.


Mai jos sunt extrase din Raportul preliminar privind recalcularea pensiilor militare, operațiune care ar fi trebuit să se efectueze la valorile elementelor salariale componente actualizate la nivelul anului 2022, anul definitivării intrării în vigoare a L 153/2017. 
Proiectul a fost stopat de „legiuitorii” din MApN și MAI, deși ei sunt autorii propunerilor de amendamente care au schimbat complet forma proiectului cu același număr inițiat de fostul ministru Leș. Acesta nu a mai apucat să transforme în ordonanță de urgență „lucrătura” verii 2019 a celebrului ccmrr.

Baza de calcul pentru recalculare este media soldelor brute utilizată la  stabilirea/recalcularea/actualizarea drepturilor de pensie până la data efctuarii noii recalculări, dar actualizată conform dispozițiilor din legea salarizării.
De exemplu, coeficienții soldei de funcție din OUG  nr. 56/2006,  prezenti în toate Notele de calcul  ale deciziilor de stabilire/recalculare/actualizare, vor fi translatați în grila soldelor de funcție din Anexa VI a Legii nr. 153/2017, așa cum am arătat aiciși se vor obține coeficienții pentru noua soldă de funcție corespunzătoare gradației 0. 
Cuantumul soldei de funcție corespunzătoare gradației 0 se obține prin înmulțirea coeficientului translatat din deciziile anterioare de pensie cu salariul minim pe economie care în anul 2022 va fi 2550 lei.
Soldele de grad din art. 7 al Anexei VI a L 153/2017  vor fi actualizate proporțional cu evoluția salariului minim pe economie.

Cuantumul tuturor pensiilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie, ar fi  recalculat potrivit art. 60  din Legea nr.223/2015 introdus prin OUG nr. 59/2017 completat de OUG nr. 114/2018, adică la cuantumul net reprezentând 58,5% din baza de calcul corespunzătoare soldelor brute.
La cuantumul astfel calculat s-ar fi adăugat sporul OMM/SOSP, calculat din cuantumul pensiei… nu inclus în cuantum.
Repunerea pe rol a PLx 199/2020 ar presupune aplicarea imediată a cuantumului minim, prevăzut în proiect la art 110 indice 1, până când se emit, în decurs de 2 ani, deciziile de recalculare, cuantum minim care ar fi de un real sprijin pentru pensiile militare mici. Ezitările lui Ciucă în a-și însuși acest proiect au constituit o grea lovitură pentru militarii cu pensii mici, pensionari care și-au prelungit calvarul lipsurilor cu încă 2 ani. A ascultat de cei cu pensii mari ale căror pensii ar  fi staționatpotrivit acelui proiect. Mi se pare exagerat  de mare termenul de 2 ani pe care și l-au acordat Casele Sectoriale pentru finalizarea recalculării.

Odată recalculate toate pensiile militare la valorile elementelor salariale actualizate în anul 2022, potrivit grilei soldelor/salariilor de funcție din Anexa VI Cap I a Legii nr. 153/2017, în limitele plafonului maxim de 58,5% din baza de calcul,  celebrul deja cuantum net, urmează, anual, începând cu anul 2023, actualizarea pensiilor militare corespunzător creșterii salariului minim pe economie și coeficienților din grila de salarizare a L153/2017 pentru Familia ocupațională APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SECURITATE NAŢIONALĂ.

Sursa: huhurez
Articol sursa: Cum ar fi dacă s-ar repune pe rol PLx 199/2020 privind recalcularea și actualizarea pensiilor militare?

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.