Cum arată ”cel mai performant tramvai din lume”. Va circula în curând și în România

Locuitorii unui oraș din România se vor bucura de călătorii cu “cel mai performant tramvai din lume”, autoritățile urmând să îl inaugureze. Acesta face pare dintre cele 21 de tramvaie pe care Primăria Timișoara le-a cumpărat de la firma turcească Bozankaya și care vor urma să circule pe străzile din orașul din vestul țării. Transportul agabaritic, care a traversat Turcia, Bulgaria și România, a fost admirat de câteva zeci de timișoreni, veniți să vadă cum arată “cel mai performant tramvai din lume”, cu care urmează să călătorească în curând.

Cum arată “cel mai performant tramvai din lume”, pe străzile din Timișoara

De mai bine de jumătate de secol, Timișoara nu a mai pus la dispoziție locuitorilor un tramvai nou. Astfel, parcul de tramvaie din oraș a ajuns unul îmbătrânit, punând în pericol viețile călătorilor. Lucrurile par să se îndrepte însă pe drumul cel bun după ce Primăria Timișoara a contractat de la firma turcească Bozankaya “cel mai performant tramvai din lume”. Fabricat la Ankara, acesta a fost adus recent și așezat pe șine în timpul nopții, devenind primul tramvai nou de care se pot bucura locuitorii după peste cincizeci de ani de când vehiculele din cadrul transportului în comun nu au mai fost reînnoite.

Curioșii au putut admira cum arată “cel mai performant tramvai din lume”, o bijuterie ce a costat 2 milioane de euro și care a ajuns la depou în jurul orei trei noaptea. Alături de locuitori s-au aflat și membrii din conducerea Primăriei, în frunte cu primarul Dominic Fritz şi viceprimarii Ruben Laţcău şi Cosmin Tabără. Deși ultimul tramvai “nou” a fost inaugurat în anii 70′, primarul Timișoarei așteaptă să se alăture noii achiziții și restul de 20 de vehicule destinate transportului în comun, pe care turcii le-au produs pentru România. Deocamdată, timp de aproximativ trei luni, noul tramvai va circula în probe pe străzile din Timișoara, urmând să intre în circulație după ce va fi omologat de Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Este un moment important pentru Timişoara, pentru sistemul de mobilitate din oraş, avem primul tramvai nou după 50 de ani. Este un proiect care are o amploare uriaşă. Vorbim despre 21 de tramvaie. Proiectul a început în urmă cu patru ani, echipa a lucrat cu foarte multă dedicaţie. Acest tramvai a fost făcut pentru Timişoara, nu l-am comandat din catalog. Vreau să mulţumesc echipei din Direcţia Tehnică. Timp de o lună vor fi teste pe Linia 1, sperăm că totul o să meargă bine şi vor ajunge şi celelalte tramvaie. Acest tramvai e un simbol pentru ce vom face în următorii ani. Mulţumesc şi echipei din Turcia, pentru care acest tramvai este primul în Europa. Au lucrat mult cu autobuze, au livrat inclusiv în Germania, dar este primul lor tramvai, a declarat primarul Dominic Fritz.

[embedded content]

Care sunt caracteristicile noului tramvai care va circula în orașul de pe Bega

Tramvaiele achiziționate de administrația din Timișoara se bucură de o lungime de 32 de metri, care asigură o capacitate totală de 295 de pasageri. Noul vehicule de călători beneficiază de 66 de scaune și 229 de locuri în picioare. Tramvaiul produs de turci trece de 2 milioane de euro însă achiziția sa și a celorlalte 20 de vehicule ce urmează să fie livrate la Timișoara a fost asigurată în proporție de 80% din fonduri europene. Deocamdată, locuitorii orașului de pe Bega se pot lăuda cu “cel mai performant tramvai din lume”, potrivit directorului Direcţiei Tehnice a Primăriei Timişoara, Culiţă Chiş.

Ne bucurăm foarte mult că a sosit primul tramvai nou la Timişoara. Un tramvai care va aduce multă bucurie în sufletele timişorenilor. Flota de tramvaie a STPT este una foarte învechită. Avem tramvaie din 1969, pe lângă cele 30 de tip Armonia, care au fost reabilitate. Am avut discuţii cu echipa din Turcia, vatmanii vor avea parte de un training, aproximativ 70 de vatmani, în primă fază. Tramvaiul are 30 de metri, o capacitate de 200 de călători şi o autonomie pe bateri de 63 de kilometri, podea joasă, afişaj electronic, aer condiţionat şi multe altele. Următorul tramvai va veni în momentul în care acest tramvai va fi acreditat de AFER. Apoi, conform contractului, în primele trei luni vin următoarele două. Aproximativ două luni şi jumătate-trei luni îl vom avea pe acesta în teste. Astea sunt procedurile legale, a declarat Nicolae Bitea, directorul STPT.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.