Cum pot fi evitate accidentele rutiere. Sfaturi de la un campion naţional la raliuri

Campion naţional de raliuri în 2011 şi vicecampion naţional de patru ori în 2010, 2012, 2018 şi 2019, Valentin Porcişteanu este din 2013 instructor de pilotaj sportiv recunoscut de toate forurile automobilistice de specialitate naţionale şi internaţionale. Şi tot de opt ani, Vali Porcişteanu face cursuri de conducere defensivă şi preventivă, cursuri adresate în principal companiilor. Până acum, mii de şoferi au făcut asemenea cursuri la şcoala sa. El a povestit reporterului „Adevărul” de unde a pornit dorinţa de a face cursuri de conducere defensivă şi preventivă. ”Mi-am dat seama că trebuie să mă implic şi în zona aceasta de responsabilizare rutieră. Am vrut să dăm şi un exemplu de conduită rutieră”, spune Vali Porcişteanu.

„Pe stradă sunt mai lent decât un şofer normal”

Fostul campion naţional a declarat că a cunoscut destui oameni care se mirau că pe stradă nu conducea la fel de tare ca la cursele de raliu: „Le-am spus că, dimpotrivă, pe stradă sunt mai lent decât un şofer normal. Obiectivul esenţial e să ajungi la destinaţie în siguranţă, nu contează în ce durată de timp”.

Valentin Porcişteanu consideră că o problemă foarte gravă pe drumurile din România este reprezentată de şoferii care circulă cu copii în maşină fără ca aceştia să poarte centuri de siguranţă sau să fie în scaune speciale ataşate pe banchetă. ”Văd constant asemenea şoferi cu copii neasiguraţi în maşină. Aici poate greşeşte şi Poliţia Română. Aşa cum vânează şoferi care nu poartă centura sau vorbesc la telefon, ar trebui să vâneze şi problema şoferilor care stau în maşini cu copii fără centuri de siguranţă”, precizează cunoscutul pilot şi instructor.

Valentin Porcişteanu la un curs FOTO: arhiva personală

Potrivit experimentatului pilot de raliu, cursurile de conducere defensivă şi preventivă durează o zi. Prima parte constă în trei ore de teorie, legat de legislaţia rutieră, cum se întâmplă accidentele, ce trebuie să faci în caz de accident. Partea practică include printre altele un simulator de răsturnare în caz de impact, o zonă de control a vitezei de reacţie şi un panou la care se testează vederea periferică. Apoi cursanţii se mută în maşini, unde sunt două ateliere importante, cu frânare de urgenţă la 50-60 km/oră şi un atelier de derapaje controlate. La acest din urmă atelier, în stânga maşinii stă cursantul, iar volanul acţionează puntea faţă, iar trainerul stă în dreapta şi are un volan cu care controlează puntea spate şi trimite maşina în derapaj controlat, cursantul trebuind să menţină maşina pe axa corectă şi să evite posibilele obstacole.

 

„De multe ori, şcolile de şoferi sunt doar şcoli de obţinut permisul”

Valentin Porcişteanu are şi câteva sfaturi importante pentru şoferii români, în condiţiile în care numărul accidentelor rutiere a crescut dramatic în ultima perioadă.

Mii de şoferi au urmat cursurile de conducere preventivă ale şcolii lui Valentin Porcişteanu FOTO: arhiva personală

”Este important să ai cultură şi civilizaţie la volan. Mulţi iau în glumă condusul unei maşini. Noi la curs facem o paralelă între condusul unei maşini şi manevrarea unei arme. Mulţi nu înţeleg că maşina este ca o armă: poţi să te răneşti pe tine şi poţi să îi răneşti şi pe ceilalţi din jurul tău dacă nu eşti atent. De multe ori, şcolile de şoferi sunt doar şcoli de obţinut permisul, sunt probleme grave şi pe acolo. Şi din păcate, după ce obţine permisul, şoferul nu cunoaşte toate situaţiile posibile cu care s-ar putea întâlni în trafic. La şcoala de şoferi nu conduce noaptea, pe zăpadă sau pe gheaţă, nu conduce la viteze mari, nu pune maşina într-o situaţie delicată. În opinia mea, condusul defensiv ar trebui să fie obligatoriu în România”.

”Destui şoferi nu sunt responsabili şi nu ştiu folosi maşinile”

Întrebat care ar fi, în opinia sa, motivele pentru care România este în topul european privind numărul mare de accidente rutiere, Porcişteanu a răspuns. „Se tot vorbeşte că nu avem infrastructură, însă mai multe accidente majore produse în ultimele săptămâni şi cu multe maşini implicate au fost pe autostradă. E un exemplu că avem şi infrastructură, însă nu ştim să o folosim, pentru că sunt destui şoferi care nu au cultură, nu au civilizaţie, nu ştiu să folosească maşinile, ce au sisteme sofisticate. Unii cred că pot sta pe telefon şi maşina merge singură. Nu e aşa, maşina nu e autonomă. Creierul principal rămâne şoferul. De multe ori, accidentele se întâmplă pe drumuri cunoscute, pe drumuri de întoarcere acasă. Mulţi şoferi nu sunt atenţi. Am făcut analize şi a rezultat că dintr-o oră de condus, un şofer este concentrat 100% la activitatea de condus doar cinci minute. Şi restul timpului ce face? Stă la telefon, vorbeşte, ascultă muzica, se ceartă cu şeful sau cu soţia… Nu e normal. Nu poţi face şapte lucruri deodată. Poliţia ar trebui să dea amenzi mult mai drastice”, adaugă Valentin Porcişteanu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Porcişteanu revine în raliuri la TESS Rally

Campionul de raliuri Vali Porcişteanu vrea reality-show despre viaţa unui pilot

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.