Cum sunt, de fapt, apartamentele românilor, în comparație cu cele din Spania sau Franța. Părerea ciudat de bună pe care o au proprietarii

Datele publicate recent de Eurostat au dezvăluit o realitate la care puțini s-ar fi așteptat. Care este capitolul la care apartamentele românilor ar sta mai bine în comparație cu cele din Spania sau Franța.

Apartamentele din România versus cele din Spania sau Franța

Eurostat a creat un portret al cetățeanului Uniunii Europene. Fie că vorbim despre proprietari sau chiriași, oamenii au spus ce numulțumiri au cu privire la locuința lor. În medie, aproape 6% dintre participanți au spus, anul trecut, că nu au suficientă lumină naturală în casă.

Procentul este mult mai mare în Spania. Acolo, în 2020, datele Eurostat arată că peste 10% din locuitorii țării consideră că stau în case mult prea întunecoase – 10,6%. Este cel mai ridicat nivel înregistrat de o ţară membră UE.

După Spania, clasamentul celor care au aceeași nemulțumire continuă cu Franța (9,5%), Malta (9,4%) și Ungaria (7,7%).

La celălalt capăt, țările care au cel mai mic procent de persoane care consideră că locuința lor primește prea puțină lumină naturală sunt: Slovacia (2,6%), Italia (2,6%), Cipru (2,8%) şi Cehia (3,1%).

Cât despre țara noastră, se pare că apartamentele românilor stau mult mai bine la acest capitol în comparație cu cele din Spania sau Franța. Cu un procent ce se apropie de media europeană, Eurostat arată că, în 2020, 5,2% dintre români apreciau că nu beneficiază de suficientă lumină naturală în locuinţa lor. Totuși, trebuie precizat că valoarea este în creştere faţă de 4,5%, cât era în 2019.

Localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România

Un raport al experților de la Banca Mondială a stabilit care este localitatea cu cea mai tânără și educată populație din România. Documentul, care analizează din punct de vedere demografic județul Cluj și prezintă și unele scenarii pentru dezvoltarea unității teritoriale, arată că mândria țării este comuna Florești.

„În comuna Florești locuiește cea mai tânără și educată populație din țară. Pe de altă parte există comune cu o populație puternic îmbătrânită, unde raportul de dependență demografică a persoanelor vârstnice depășește 50%. Acestea ilustrează existența unui dezechilibru al structurilor pe vârste în județul Cluj și care reduce potențialul de dezvoltare uniformă a județului”, se precizează în documentul Băncii Mondiale.

Oficial, în Florești locuiesc 38.257 de persoane, ceea ce înseamnă că este așezarea rurală care are cea mai mare populație din România.

„Comuna cu populația cea mai numeroasă raportată la suprafață este comuna Florești, cu o densitate a populației de 628 locuitori/km2, mai mare chiar și decât densitățile așezărilor urbane din județ (cu excepția municipiilor Cluj-Napoca și Câmpia Turzii).”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.