De ce se tulbură zeama murăturilor. Nu trebuie să mai faci această greșeală

Multe gospodine tinere, dar nu numai, se întreabă de ce se tulbură zeama murăturilor. Murăturile au fost puse deja, iar acestea vor fi desfăcute de Sărbătorile de iarnă. Unii mai nerăbdători mai fac câte o fasole cu cârnați și cu această ocazie umblă la murturi, dar o parte dintre ei o surpriză neplăcută. Constată că zeama de la murături este tulubure.

Iată de ce se tulbură zeama murăturilor

Zeama de la murături este normal să fie puțin tulbure, deoarece în urma fermentației apare acidul lactic. Dacă aceasta devine mai tulbure decât de obicei, chiar băloasă așa, atunci trebuie să ne alarmăm, deoarece am făcut ceva greșit.

Sunt mai multe cauze pentru care se tulbură zeama de la murături și de multe ori nu avem nicio vină. Așa a fost să fie, chiar dacă ne supărăm pentru că vedem cum ne aruncăm banii la canalizare. Iată care sunt principalele otive pentru care se tulbură zeama de la murpturi, cunoscută în popor și ca moare.

Motivul pentru care se tulbura zeama muraturilor

Aparitia acidului lactic

Cum spuneam și mai sus, un motiv pentru care vedem că s-a tulburat zeama de la murături este fermentația, care este una normală. În urma acesteia, în bidonul de murături își face aparișia acidul lactic, care oferă o culoare ușor albicioasă. Nu trebuie să ne speriem în acest caz, deoarece murăturile noastre nu au fost afectate și pot fi consumate ca atare.

Apa dura

Apa nu este la fel în toată țara, iar în unele orașe această este mai dură. Acesta este și un alt motiv pentru care zeama de la murtăruri se poate tulbura destul de ușor. Vestea bună este că murăturile pot fi consumate în continuare, deoarece rămân tari și gustoase. Putem, totuși, să clătim în puțină apă, atunci când le scoatem.

Contează sarea folosită

O altă componentă foarte importantă atuncicând punem murături pentru iarnă o reprezintî sarea pe care o folosim. Unii fac greșeala să folosească sare de masă. Aceasta este o greșeală majoră, deoarece substanța care împiedică sarea de masă să formeze bulgări de sare ne tulbură apa de la murături. La murături se va folosi întotdeauna sare gronjoasă, sare neiodată, cu care nu putem da greș. Vestea bună este că și de data aceasta putem consuma murăturile.

Când se strică legumele

Ultima cauză pentru care se tulbură apa de la murături este și cea mai dificilă și apare atunci când murăturile noastre s-au stricat efectiv. Atunci, odată cu tulburarea moarei, se schimbă radical și mirosul. Apar pete albe de mucegai sau chiar și negre pe suprafața apei și chiar și pe murături. Legumele din borcan se înmoaie și nu mai pot fi consumate. În acest caz, toate murăturile vor ajunge la gunoi.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.