De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de învățământ, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară! Cum va arăta noua organigramă…

De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de învățământ, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară! Cum va arăta noua organigramă…

De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de Învățământ, fostele inspectorate școlare, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, deși funcțiile lor rămân tot de inspectori, precizează Edupedu.

Potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a Direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar, noile inspectorate școlare, adică viitoarele Direcții județene de învățământ preuniversitar, rămân fără inspecții școlare în atribuții.

Deși documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus încă în dezbatere publică,  el a fost discutat însă de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari din toată țara, inclusiv a inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), prof. Ion Ghimpețeanu. 

Prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu: ”S-a finalizat ...

Într-un dialog avut cu domnia sa,  pe această temă, inspectorul general ne-a precizat:

Începând cu data de 5 noiembrie 2023 Inspectoratele Școlare se vor desființa și totodată se vor înființa  Direcțiile de Învățământ preuniversitar. De altfel este stipulat și în Legea 198 că la 60 de zile de la publicarea  acestuia  vor intra în folosință  aceste Direcții. 

 În același timp se vor înființa birourile județene ARACIIO ( n.red. – Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar). Birouri care vizează  autorizarea…

Direcțiile naționale ARACIIP se vor desființa și ele și se vor înființa Agențiile  române de  de Inspecție ce vizează inspecția școlară  în învățământul preuniversitar. 

ARACIIP va avea în teritoriu  birouri județene ce vor realiza 3 tipuri de inspecții:  inspecțiile generale, tematice  și cele de specialitate Dintre inspectorii Direcțiilor Școlare județene, conform reglementărilor  vor fi preluați de aceste birouri județene. 

Deci prioritari sunt inspectorii pe disciplină din Inspectoratele Școlare Județene actuale.

 Totodată în aceste Direcția rămâne un număr restrâns de inspectori cu atribuții strict pe partea de management. Circa 6-7 inspectori vor rămâne în Inspectorate, ce vor acoperi principalele arii curiculare. Ei vor monitoriza concursurile și olimpiadele  școlare.

Tot ceea ce ține de inspecție școlară,  generală, tematică și specială ele vor fi transferate ca atribuții către birourile județene ARACIIP.

În cadrul Direcțiilor județene sarcinile vor fi foarte restrânse, mai cu seamă pe domeniul managementului școlar. Vom viza întreaga activitate a  conducătorilor de instituții din județul nostru,  relația acestora cu  Primăriile, toate situațiile conflictuale care apar  între instituții.

De pildă cele dintre Primării și Inspectorat vor fi monitorizate cu multă atenție și gestionate de către acest corp de inspectori. 

Personalul auxiliar va suferi și el modificări în ceea ce privește componența și numărul acestora, pentru că la nivel de Direcție posturile vor fi mai reduse. 

Ele vor fi structurate pe  3 domenii : domeniul managementului,  ce monitorizează întregul sistem de conducere din interiorul , avem rețeaua școlară, avem educația permanentă…

Toate aspectele ce țin de învățământul special vor fi grupate în primul capitol din noua organigramă a Direcției  intitulat ”Domeniul managementului”. 

Cel de-al doilea domeniu vizează  examenele Naționale ce vor fi monitorizate de cei 6 sau 7 inspectori.  Ei vor monitoriza cu multă atenție și examenele de evaluate națională, examenele de Bacalaureat, titularizarea, examenele de Definitivat cât și examenele  județene de la nivelul  ce vor fi organizate la finele lunii  august. 

Cel de-al treilea capitol de organigramei  Direcțiilor  va viza domeniul administrativ: partea de contabilitate, investițiile,  secretariatul, chiar și un  specialist în achiziții publice care monitorizează întregul proces de  achiziții la nivelul  unităților de învățământ din județ și șoferul. 

În termen de 5 zile de la  intrarea în vigoare a  Ordinului de ministru,  ce reglementează acest Regulament vor, fi numiți directorii generali și directorii generali adjuncți ai Direcțiilor județene.  În același timp și directorul  Biroului județean ARACIIP. . Acești directori generali vor numi , vor face propuneri către Minister pentru toată organigrama ce  va fi aprobată de Minister tot în cele 5 zile de la primirea Ordinului…

Atribuția directorului general în Inspectorat este să numească , să dea un acord în baza căruia  se va face trimiterea către Minister  și respectiv numirea în funcție pe noua organigramă. 

Deci noi nu știm la acest moment, cu exactitate câte posturi vom avea pe Direcția județeană. În funcție de câte posturi ne vor reveni noi suntem acoperiți să acoperim toate domeniile din cele trei segmente ale Direcției, pe care nu le știm la această dată, cu exactitate. 

De asemenea și învățământul reprezentanților romilor, va fi regăsit printr-un inspector  al acestor categorii de elevi. 

 Draftul de regulament este încă în lucru la nivelul Ministerului. Cred că acest lucru va avea și eficiență…

De precizat că un inspector în Inspectoratul Școlar are în subordine 4-5 unități pe care se monitorizează tot ce ține de activitate funcțională: activitatea directorului, activitatea de angajare, inspecția la clasă, disciplinele pe care le are în subordine, în unitățile respective.

Birourile ARCIIP vor face doar inspecțiile pe discipline, iar celălalt segment al Direcției se va ocupa doar de partea administrativă și de directori.

Cei care rămân în Inspectorat, cu funcții de inspectori pot fi pe discipline similare. Adică să avem 6-7 inspectori de matematică, dar ei vor fi formați ulterior și pe aspecte ce țin de codul Muncii, de Legislația de angajare…

La nivel de Inspectorat,  după convocarea  d-nei ministru despre aceste aspecte, am făcut o ședință cu tot personalul, anunțând cele pe care vi le-am precizat și dvs. pentru ca oamenii să nu aibă surprize, punându-i pe 4 sau pe 5 octombrie în fața faptului împlinit, ci să știe dinainte care vor fi modificările. 

Eu am sprijinit în egală măsură școlile, și de aceea și rezultatele au fost pe măsură. 

 Deja am început ședințe cu directorii, pentru Evaluarea Națională. Zilele acestea am  convocat un lot de 12 directori…Fiecare a venit cu analiza rezultatelor de anul acesta și desigur, în funcție de analiza lor și pe procentele lor, vom stabili  un plan de măsuri, pe fiecare unitate școlară în parte.

 Vizăm în mod deosebit, o evaluare obiectivă, de pe acum, pentru a nu avea surpriza ca, în luna mai a anului viitor,  dacă vom dori să facem ceva, să fie prea târziu.

Pentru că am fost acuzați că ne-am clasat, la nivel de țară, pe un loc, având  numai 8 județe în spate, și că măcar să ne fi clasat în primele 10. Este foarte greu să faci asta peste noapte, după ce până acum am stat pe ultimele locuri… 

În urma ședinței pe care am avut-o cu personalul didactic, am avut surpriza de a primi încurajări, spunându-mi-se că mă vor sprijini și că mă vor susține în continuare, că au nevoie de profesionalismul meu.

Eu le-am spus: ”Vă susțineți  pe dvs.  în continuare…ne susținem cu toții!  Ceea ce facem, facem doar pentru copii. Ei sunt principalii beneficiari.

Dacă ne-am ales această carieră trebuie să o facem cu simț de răspundere. Nu trebuie să facem nimic în plus, ci doar ceea ce avem în fișa postului. Dacă am face lucrurile acestea garantat vom mișca mai multe” – a mai menționat inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu.

(Florian Tincu)

Articolul De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de învățământ, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară! Cum va arăta noua organigramă… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de Învățământ, fostele inspectorate școlare, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară, deși funcțiile lor rămân tot de inspectori, precizează Edupedu. Potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a Direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar, noile inspectorate școlare, adică viitoarele Direcții județene de […]

Articolul De la începutul lunii noiembrie, în noile Direcții județene de învățământ, angajații nu vor mai face niciun fel de inspecție școlară! Cum va arăta noua organigramă… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/de-la-inceputul-lunii-noiembrie-in-noile-directii-judetene-de-invatamant-angajatii-nu-vor-mai-face-niciun-fel-de-inspectie-scolara-cum-va-arata-noua-organigrama/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 20 octombrie 2023 17:12

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.