Despre necesitatea impozitării profitorilor crizei energetice Prețul gazelor și al…

Despre necesitatea impozitării profitorilor crizei energetice

Prețul gazelor și al combustibililor crește de la o zi la alta. Uluitor. Dureros pentru fiecare cetățean în parte.
Prețurile la beneficiarul final au ajuns la maxime istorice deși prețul la bursă nu a depășit maximele de pe bursă stabilite la 1 Aprilie 2011 (125,89 Dolari/baril petrol crud) sau la 1 mai 2008 (127,78 Dolari/baril petrol crud). De fapt azi, când la pompe avem prețuri la niveluri record istorice, barilul de petrol crud se tranzacționează la bursă cu mai puțin de 113 Dolari/baril petrol crud. Or, dacă mai punem la socoteală și devalorizarea naturală a dolarului ca urmare a erodării inflaționiste firești (de cel puțin 2% pe an!), ajungem la concluzia că prețul pe barilul de petrol este mult mai mic azi pe bursă decât era acum 11 sau 14 ani, atunci când plăteam maxim 6 lei pe litrul de benzină.

Atunci de unde creșterile astea de prețuri?

Căci, în mod evident, creșterea explozivă a prețurilor „la pompă” nu este cauzată de lipsa produselor de pe piață, căci asta ar fi avut ca rezultat creșterea prețului pe bursă. Ceea ce nu se întâmplă, decât în prea mică măsură.
Cu alte cuvinte, „criza energetică” nu este cauzată (doar) de război și de Putin… Nicidecum. Sau în prea mică măsură.

Creșterea prețului la pompă și la gaze este fie indusă, și deci artificială, ca politică de stat – vezi „politicile verzi” și „decarbonificarea”, fie este rezultatul unui comportament uman mai nociv chiar decât poluarea însăși: LĂCOMIA!

Așa cum v-am obișnuit și pe Dvs, prietenii mei, dar cum i-am obișnuit și pe guvernanții României, voi veni cu o soluție – foaie de turnesol: o modificare legislativă – modificarea Codului Fiscal. Pe care o lansez în discuția dvs. dar și a „Think Tank”-ului Grupul de Inițiativă pentru Națiune născut odată cu trimiterea în Parlament a Legii Suveranității.
Această inițiativă legislativă, odată dezbătută și perfecționată, sper, de fapt sunt sigur, că va fi preluată și depusă în Parlament de prietenul nostru, domnul deputat Dumitru Coarnă.

Vă las mai jos două variante posibile a unui articol ce va completa Codul Fiscal cu norme și cote de impozitare speciale pentru „contribuabilii care desfășoară activități de natura extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora”, variante supuse spre atenția și dezbaterea Dvs.

„Lege pentru modificarea codului fiscal în vederea impozitării speciale a contribuabililor care desfășoară activități de natura extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora

Articol unic: După articolul 18 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal se introduce articolul 181 cu următorul cuprins:

„ART. 181 – Regimul special pentru contribuabilii care desfășoară activități de natura extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora

Cota de Impozit pe profit datorat de contribuabilii care desfășoară activități de natura extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, pentru activitățile prevăzute în acest articol, este de 90% din profitul care depășește 10% din cifra de afaceri din anul fiscal, impozit care se adaugă celui prevăzut la articolul 17.

SAU

Contribuabilii care desfășoară activități de natura extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, pentru activitățile prevăzute în acest articol, sunt obligați la plata impozitului în cotă de 5% aplicat veniturilor înregistrate.”

Prima variantă este o supraimpozitare a profiturilor ce depășesc 10% din cifra de afaceri, impozitare ce ar avea scopul descurajării lăcomiei și a speculațiilor/speculei pe marginea prețurilor combustibililor și a gazelor. Are dezavantajul însă că poate fi ocolită prin „optimizări fiscale”…

Dan MV Chitic – Telegram

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.