Era de așteptat!.Sat fără câini!.


Penalii au reușit: DNA nu mai poate investiga abuzul în serviciu, la furturi mai mici de 200 de mii de euro

Abuzul în serviciu a fost un subiect intens dezbătut în spaţiul public în ultimii ani. Mai multe proiecte legislative au încercat să impună pragul de 200.000 de euro.

 

Procurorii DNA nu mai pot investiga abuzul în serviciu dacă ancheta nu vizează persoane cu calităţi speciale sau dacă paguba este mai mică de 200.000 de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în intersul legii formulat de procurorul general. Decizia a fost pronunţată luni, în şedinţă şi este obligatorie, conform dispoziţiilor din Codul de procedură penală.

Decizia ar putea avea un impact semnificativ pentru multe dosare ale DNA. Aproximativ o treime din dosarele DNA sunt pe abuz în serviciu.

Dosare de abuz în serviciu vor trece de la DNA la Parchetul General.

DORNEANU, CCR, DUPĂ CE A DEZINCRIMINAT ABUZUL ÎN SERVICIU CU PREJUDICII DE SUTE DE MILIOANE DE EURO, ARATĂ CU DEGETUL CĂTRE DNA

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută în art. 13? din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, care a cauzat o pagubă materială mai mică sau egală cu echivalentulîn lei a 200.000 euro, comisă de o persoană a cărei calitate nu determină incidenţa dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, este de competenţa parchetului nespecializat, iar nu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

VEZI ȘI DNA: URMĂRIRE PENALĂ ”IN REM” PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU PRIVIND ACHIZIȚIONARE DOZELOR DE VACCIN ANTI COVID

Dispoziţiile art. 13 alin. (1) lit. a) teza a Il-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, referitoare la valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, nu sunt incidente în cazul infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilorart. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală”, se precizează în minuta deciziei ÎCCJ.

sursa: https://informateca.ro/penalii-au-reusit-dna-nu-mai-poate-investiga-abuzul-in-serviciu-furturi-mai-mici-de-200-de-mii-de-euro/?fbclid=IwAR3FEftNF56vzkgKM9A13rtsnUmezy8Po0dtd-9btJ_OcYOpuEmvREgnjCU

Sursa: reflectoruldesud.ro/
Articol sursa: Era de așteptat!.Sat fără câini!.

Comentarii

comentarii

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.