Este 14 februarie- Ziua Îndrăgostiților ! De ce a ajuns să fie sărbătorită iubirea la această dată?

Este 14 februarie- Ziua Îndrăgostiților ! De ce a ajuns să fie sărbătorită iubirea la această dată?

                        Care este istoricul lui Valentine’s Day …

Ziua Îndrăgostiților, numită și Valentine’s Day sau Sf. Valentin, este o sărbătoare  de tip nou, în care cuplurile din întreaga lume își sărbătoresc iubirea pe care și-o poartă unii altora.

Ea  își are originea în Imperiul Roman când, pe la jumătatea lunii februarie avea loc un festival numit Lupercalia, prin care se sărbătorea începutul primăverii.

 Atunci numele fetelor ce nu aveau iubit  erau trecute pe un bilețel și puse într-o cutie, iar bîăieții veneau și extrăgeau câte un bilețel, urmând să invite fata  de pe bilețel la o întâlnire.

Se spune că de cele mai multe ori  aceste  cupluri  ajungeau să se căsătorească.

Tradiția creștină spune că Sfântul Valentine, de la care vine și numele sărbătorii, a fost un preot care a slujit în secolul  al III-lea la Roma. În aceea perioadă, imperiul era condus de Marcus Aurelius Claudius numit „Gothicus”.

La un moment dat, împăratul a decis să interzică căsătoriile, deoarece credea că bărbații  celibatari sunt  mult mai viteji decât cei  căsătoriți.

Preotul Valentine însă a sfidat ordinul  împăratului, continuând să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Din nefericire , el a fost descoperit, iar împăratul  a ordonat să fie omorât.

 Se mai spune că în scurta perioada cât a stat închis, Valentine s-a îndrăgostit de Iulia, fata gardianului său, Asterius. Iar înainte de a fi executat, el i-a lăsat un bilețel de dragoste fetei, pe care s-a semnat „Al tău Valentine”, acesta fiind  considerat „primul bilețel de dragoste” din istorie.

Tradiția mesajelor de Valentine’s Day  a rămas, însă îndrăgostiții din întreagă lume, le trimit astăzi pentru a-și exprima bucuria iubirii și nicidecum ca pe un rămas bun…

Cum se sărbătorește Ziua îndrăgostiților, în lume

Valentine’s Day este una dintre cele mai populare sărbători la nivel mondia, sărbătorită peste tot în lume, însă sub alte denumiri și  la alte date calendaristice.

în Columbia

În Columbia, sărbătoarea se numește Ziua Iubirii și a prieteniei  și se celebrează în a treia vineri și sâmbătă din septembrie, potrivit colture.com.

În această țară, cu câteva zile înainte de sărbătoare, persoanele singure dintr-un grup își trec numele pe un bilețel. Potrivit tradiției, după ce extrag bilețelul trebuie să-i facă un cadou persoanei respective.

în Mexic

În Mexic, sărbătoarea iubirii se numește „El Día del Amor y la Amistad” (Ziua iubirii și a prieteniei) și este celebrată pe 14 februarie.

În apropierea sărbătorii, pe străzile din Mexic, dragostea plutește în aer. Comercianții vând tot felul de baloane colorate pe care sunt trecute mesaje de dragoste, potrivit theculturetrip.com.

Astfel, cu ocazia sărbătorii, îndrăgostiții își oferă baloane, cadouri, flori, dulciuri sau animale de pluș.

…în Marea Britanie

În Marea Britanie, Valentine’s Day are loc pe 14 februarie. Iar, în anumite regiuni, pe 13 februarie fetele singure mănâncă doar ouă cu sare, iar seara, înainte de culcare, își pun frunze de dafin sub pernă. Potrivit obiceiului, așa își vor visa alesul.

… în Germania

În Germania, sărbătoarea iubirii are loc pe 14 februarie. În ajunul sărbătorii fetele obișnuiesc să planteze într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scriu numele unui băiat.

Tradiția spune că, fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.

… în Italia

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea le va deveni soţ în decursul anului.

(Jurnal)

                        Care este istoricul lui Valentine’s Day … Ziua Îndrăgostiților, numită și Valentine’s Day sau Sf. Valentin, este o sărbătoare  de tip nou, în care cuplurile din întreaga lume își sărbătoresc iubirea pe care și-o poartă unii altora. Ea  își are originea în Imperiul […]


Autorul articolului admin
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/este-14-februarie-ziua-indragostitilor-de-ce-a-ajuns-sa-fie-sarbatorita-iubirea-la-aceasta-data/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=este-14-februarie-ziua-indragostitilor-de-ce-a-ajuns-sa-fie-sarbatorita-iubirea-la-aceasta-data
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 14 February 2023 16:11

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.