EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR OCHI DE ARGUS –…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

OCHI DE ARGUS – Expresia vine de la personajul mitologic Argus, poreclit și „Panoptes” (care vede tot) și despre care legenda spune că avea o sută de ochi, dintre care cincizeci totdeauna deschiși. De aceea, zeița Iunona (Hera) l-a însărcinat să o păzească pe Io, de care Iupiter (Zeus) – soțul Iunonei – fusese îndrăgostit. Argus a devenit, deci, sinonim cu o persoană excepțional de atentă, căreia nu-i scapă nimic din vedere. Iar expresia …„ochi de Argus” are înțelesul de simbol al vigilenței.
OLANDEZUL ZBURĂTOR – Expresia are la bază o legendă veche. Un marinar olandez făcuse jurământ să ocolească un promontoriu întâlnit în cale, chiar dacă această expediție i-ar cere o veșnicie. Semeția lui a atras mânia lui Dumnezeu și marinarul s-a văzut pedepsit să se lupte cu talazurile și furtuna, fără a ajunge niciodată la liman. Dar această legendă, originară din Țările de Jos, n-a dat naștere expresiei decât abia în secolul trecut, când cei doi mari creatori germani – Poetul Heinrich Heine (în 1834) și compozitorul Richard Wagner (în 1843) – au popularizat-o prin lucrările lor. Opera wagneriană „Der fliegende Holländer” a fost tradusă în franceză „Le vaisseau fantôme”, povestea „Olandezului zburător” fiind cunoscută și sub titlul de „Vasul fantomă”, care, de asemenea, a devenit o expresie pentru a caracteriza spiritul de aventură, ce, în orbirea lui, e sortit eșecului.
OUL LUI COLUMB – După descoperirea Americii (1492) și întoarcerea lui Columb în Spania, gloria lui începuse să stârnească invidii, gelozii. Mulți „viteji” se arătară după această expediție. Tăgăduind meritele celebrului navigator, ei spuneau că, de fapt, Columb n-a făcut nicio descoperire: „De vreme ce America exista, trebuia numai să te gândești să pleci într-acolo. Atât!” Pentru a-l umili, un grande de Spania l-a invitat într-o zi pe Cristofor Columb la un ospăț, unde i s-au servit vinuri bune, dar și vorbe rele. Columb a tăcut un timp; apoi însă, luând, ca din întâmplare, un ou de pe masă și dând impresia că propune un joc de societate, i-a întrebat pe comeseni – toți nobili – care dintre ei poate face ca oul să stea drept pe unul din vârfuri. Mulți au încercat, dar nimeni n-a reușit. Atunci Columb, lovind ușor oul la un capăt, îl făcu lesne să rămână în echilibru pe farfurie. „Așa știm și noi!” – izbucniră strigăte. „Nici nu mă îndoiesc – răspunse zâmbind Columb – dar vorba dvs.: trebuia numai să-ți vină asta în gând. Atât!”
Din acest ou a ieșit… o expresie. Foarte răspândită în lumea întreagă: „oul lui Columb”. Ea se aplică persoanelor care nu izbutesc să facă un lucru, dar, când li se arată cum se poate rezolva, declară că rezolvarea e simplă și ușoară sau se miră că același procedeu nu le-a trecut și lor prin minte.

BIBLIOGRAFIE
– Berg, I. – Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre – București, Editura Științifică, 1968
Sursă foto: Internet
Rubrică realizată de Elena Ion, bibliotecar

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.