EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR RARA AVIS (lat….

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

EXPRESII CELEBRE PE ÎNȚELESUL TUTUROR

RARA AVIS (lat. „Pasăre rară”) Iuvenal: „Satira a VI-a”, versul 165 – Poetul satiric latin, al cărui ascuțiș critic la adresa societății vremii sale a rămas celebru, a biciuit cu precădere moravurile și, mai ales, depravarea matroanelor, a nobilelor romane. Iuvenal spune că „o femeie castă ca acele sabine legendare” a devenit o „rara avis in terris nigroque simillima cygni” (o pasăre tot atât de rară pe pământ ca o lebădă neagră). Pentru …a înțelege comparația, trebuie să precizăm că lebedele negre, care, de la descoperirea lor în Australia, nu mai sunt astăzi o raritate, erau cu totul necunoscute pe vremea lui Iuvenal. Din contextul poetului, nu s-au păstrat ca expresie decât două cuvinte: „rara avis”, care nu mai au astăzi semnificația veche, inițială, ci înțelesul de ceva deosebit de rar și greu de găsit. „Cunosc exemple de actori talentați, dar lipsiți de o cultură temeinică, care au avut mari succese… Acești rara avis au fost susținuți de o admirabilă intuiție” – Lucian Sturdza Bulandra, „Amintiri”.
REMEMBER (engl. „Adu-ți aminte!”) – Carol I, rege al Angliei, prin domnia lui absolutistă, și-a atras ostilitatea maselor populare, a burgheziei și a noii nobilimi, care au dezlănțuit revoluția burgheză din 1642-1649. Judecat de parlament și condamnat la moarte ca tiran, trădător, ucigaș și dușman public, a fost decapitat în fața palatului Whitehall. În ultimele clipe, pe eșafod, Carol I, arătând episcopului Juxon, somptuosul palat unde domnise ca un despot, a rostit un singur cuvânt: „Remember!” Adică: „amintește-ți ce am fost și ce am ajuns; ieri omul cel mai bogat, mai puternic, mai temut din Anglia și acum, în fața ghilotinei; ieri primul cetățean al regatului și astăzi cel din urmă dintre toți.” Cuvântul „Remember” a rămas ca o formulă de aducere aminte, ca un memento.
RÂS HOMERIC – Dacă ne-am lua după „râs mefistofelic”, s-ar putea crede că râsul cu hohote puternice, zguduitor și nesfârșit de lung, denumit râs homeric, ar fi râsul caracteristic lui Homer. Dar expresia vine de la finalul primului cântec din „Iliada”, unde Homer descrie petrecerile și râsul zeilor care făceau să răsune văile și munții:
„Zeii în hohote lungi la râs se porniră cu toții…
Astfel ei veseli din zorii zilei și până spre seară
Benchetuiau…”

BIBLIOGRAFIE
– Berg, I. – Dicționar de cuvinte, expresii, citate celebre – București, Editura Științifică, 1968
Sursă foto: Internet
Rubrică realizată de Elena Ion, bibliotecar

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.