Fotografia virală cu un indigen care își duce tatăl în spate pentru a se vaccina anti-Covid pune în lumină dificultățile imunizării în Amazon

O fotografie cu un indigen care-și duce tatăl în spate după pentru a se vaccina anti-Covid în Amazonul brazilian a devenit virală și a devenit un simbol al logisticii complicate de vaccinare într-una dintre cele mai îndepărtate zone ale lumii, relatează BBC.

Fotografia făcută de un medic îl arată pe Tawy, în vârstă de 24 de ani, ducându-l pe Wahu, în vârstă de 67 de ani, după ce ambilor li s-a administrat o doză de vaccin.

Au fost nevoiți să meargă ore întregi prin pădure pentru a ajunge la locul de vaccinare.

Datele oficiale spun că 853 de indigeni au murit cu Covid-19 în țară.

Dar grupurile pentru drepturile indigene spun că acest număr este mult mai mare. Un sondaj realizat de Apib, un ONG brazilian, a spus că 1.000 de indigeni au murit doar între martie 2020 și martie 2021.

Tawy și Wahu aparțin comunității indigene Zo’e, care are aproximativ 325 de membri. Ei trăiesc în relativă izolare în zeci de sate dintr-o zonă echivalentă cu 1,2 milioane de terenuri de fotbal în nordul statului Pará.

Erik Jennings Simões, medicul care a făcut poza, a spus că Wahu abia vede și a mers cu dificultate din cauza problemelor urinare cronice. El a estimat că Tawy și-a purtat tatăl în spate timp de cinci până la șase ore.

„A fost o demonstrație foarte frumoasă a relației minunate dintre ei”, a declarat dr. Simões pentru BBC News Brasil.

Poza a fost făcută în ianuarie 2021, la începutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Brazilia, una dintre cele mai afectate țări de pandemie din lume. Dar Dr. Simões a distribuit-o pe Instagram abia la 1 ianuarie anul acesta, pentru a trimite un „mesaj pozitiv la începutul noului an”.

Când a început vaccinarea împotriva Covid-19 în Brazilia, indigenii erau considerați un grup prioritar. Pentru echipa de sănătate care îi însoțea pe indigenii Zo’e, a apărut o provocare: ar fi imposibil ca agenții să meargă în fiecare sat, deoarece ar fi nevoie de săptămâni pentru a-i vaccina pe toți din cauza că sunt la distanțe mari unii de alții.

Așa că s-au înființat colibe în pădure și s-a convenit asupra unui sistem de vaccinare cu comunitățile prin intermediul unui radio. „Am adoptat practici care respectă și țin cont de cultura și cunoștințele oamenilor Zo’é”, a spus dr. Simões.

În septembrie anul trecut, Wahu a murit din motive care rămân neclare. Tawy rămâne cu familia sa și și-a făcut recent a treia doză de vaccin.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.