Întrevederea Scholz-Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO nu e pe agendă. Şeful statului ucrainean vrea garanţii „legale”

Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă, în pofida a ceea ce sugerează Rusia în pretenţiile sale de securitate, a subliniat Olaf Scholz într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„De aceea este oarecum straniu să observăm să Guvernul rus face din ceva ce practic nu este pe agendă un subiect de probleme politice majore”, a declarat cancelarul german.

„Aceasta este, la urma urmei, provocarea cu care ne confruntăm în prezent. Ceva ce nu este deloc o chestiune acum este făcută să devină una”, a insistat el, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Olaf Scholz a cerut Moscovei să profite de „ofertele de dialog” menite să ducă la o dezamorsare a crizei ruso-ucrainene şi a dat asigurări în acelaşi timp că Germania „îşi va continua cu hotărâre” ajutorul economic şi sprijinul pentru Ucraina.

„Activităţile militare ale Rusiei la frontiera cu Ucraina sunt de neînţeles. Nu există motive rezonabile pentru o astfel de desfăşurare militară. Cerem Rusiei să profite de ofertele de dialog existente”, a spus cancelarul german.

„Nicio ţară din lume nu a susţinut financiar Ucraina atât de puternic precum Germania în cursul ultimilor opt ani. În faţa influenţei străine, am supravegheat autonomia şi rezistenţa sa. Şi pot să vă asigur că vom continua acest sprijin cu aceeaşi hotărâre”, a adăugat el.

Zelenski vrea garanţii „legale” pentru protejarea Ucrainei

La rândul său, Volodimir Zelenski a exprimat din nou aspiraţia ţării sale de a adera la NATO într-o zi. „Înţelegem că apartenenţa la NATO ne-ar garanta securitatea şi suveranitatea”, a argumentat el.

Până la o eventuală decizie în acest sens, Zelenski a evocat „necesitatea stabilirii de garanţii legale specifice care să poată proteja Ucraina”.

El a mai declarat că ţara sa consideră controversatul gazoduct ruso-german Nord Stream 2 drept „o armă geopolitică”.

Finalizat, Nord Stream 2 aşteaptă să primească autorizarea care i-ar permite să devină operaţional. Statele Unite evocă includerea acestui gazoduct în pachetul de sancţiuni economice împotriva Rusiei dacă atacă din nou Ucraina, o posibilitate luată în calcul la Berlin.

Pe de altă parte, şeful statului ucrainean a criticat decizia unor state occidentale, printre care Statele Unite şi Canada, de a-şi muta ambasadele de la Kiev în oraşul Liov, în vestul Ucrainei.

„Este o mare greşeală, dar este decizia lor, de a muta unele ambasade către Ucraina de Vest. Ucraina este unită, iar dacă se întâmplă ceva, aceasta se va întâmpla peste tot”, a spus Zelenski, referindu-se la o eventuală invazie a Rusiei.

Volodimir Zelenski le-a cerut totodată deputaţilor ucraineni care au părăsit ţara în ultimele zile să se întoarcă în Ucraina în 24 de ore.

„Cred că trebuie să se întoarcă toţi, în caz contrar noi, statul, vom trage concluzii serioase”, a avertizat el, negând zvonurile că şi familia sa ar fi părăsit Ucraina.

Regie la Kremlin

Cu toate că a comasat peste 130.000 de militari în jurul Ucrainei, Rusia susţine că nu intenţionează să lanseze o ofensivă împotriva ţării vecine.

Într-un cadru regizat la Kremlin, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov poate fi văzut estimând într-o discuţie, luni, cu Vladimir Putin că există o „şansă” de compromis în pretenţiile de securitate adresate Occidentului.

De la Kiev, cancelarul german pleacă la Moscova pentru a se întâlni cu liderul de la Kremlin. Olaf Scholz ajunge la Moscova în timp ce Duma de Stat se pregăteşte să adopte două rezoluţii privind recunoaşterea independenţei regiunilor ucrainene Luhansk şi Doneţk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

După Scholz, la Kiev este aşteptat marţi ministrul italian de Externe Luigi Di Maio. Acesta din urmă se va deplasa şi la Moscova, miercuri.

„Suntem hotărâţi să transmitem Moscovei mesaje clare, unitare şi ferme, în strânsă colaborare cu partenerii şi aliaţii noştri europeni, NATO şi OSCE, care descurajează orice agresiune sau escaladare”, a declarat luni Di Maio în marja unei întâlniri la Roma cu omologul său din Qatar.

„În paralel, ne menţinem angajamentul în favoarea unei soluţii diplomatice şi durabile în cadrul Acordurilor de la Minsk şi Formatului Normandia”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.