Israelul întăreşte bariera de protecţie în Fâşia Gaza cu patrule semi-automate. Ce înseamnă asta pentru „cea mai mare închisoare în aer liber din lume”

Este vorba de un robot sub forma unui vehicul cu şase roţi dotat cu sisteme de avertizare vocală, ce se poate dezactiva singur dacă e capturat, şi care se adaugă „forţei de protecţie” constituită de sistemele de senzori, patrulele la sol, blindatele, dronele şi turnurile de control dotate cu tunuri controlate de la distanţă care păzeşte graniţele cu Făşia Gaza, o enclavă încercuită terestru şi maritim.
Armata israeliană a anunţat în aprilie că instalează vehiculele terestre de 1,5 tone la graniţă şi o imagine în care apărea un robot Jaguar a fost postată pe 19 iunie de Brigadele Rezistenţei Naţionale, unitatea paramilitară a unui grup palestinian marxist.
Sistemul a fost construit de armata israeliană în colaborare cu Industriile Aerospaţiale Israeliene şi este semi-autonom, fiind ghidat de un operator uman. Jaguar e capabil să ocolească obstacole şi să se realimenteze singur.
Operatorul uman dă comenzi de tragere  folosind o interfaţă „ţinteşte şi trage” şi Jaguar ajustează tirurile prin calcule bazate pe inteligenţă artificială. Combinaţia de senzori electro-optici şi termali pot detecta o ţintă umană până la maxim 1,2 kilometri distanţă sau 800 de metri, în condiţii de întuneric.
Arie Egozi, un expert israelian în domeniul apărării, a observat într-o recenzie a Jaguarului că „scenariile pre-programate permit vehiculelor terestre fără pilot să deschidă focul în mod autonom”.
Un fost soldat în armata israeliană a subliniat însă că este improbabil ca un astfel de modul să fie activat în Gaza întrucât capacitatea autonomă serveşte mai degrabă reacţiei rapide în condiţii de luptă, fiind mai potrivit în războaiele convenţionale în condiţiile unor riscuri de perturbări ale lanţului de comandă. 
„Aş privi cu scepticism afirmaţia că ar avea activată opţiunea pentru patrularea la graniţă”, a spus el pentru Daily Beast.
[embedded content]
SUA şi Rusia lucrează de asemenea la dezvoltarea unor vehicule robotice pentru misiuni terestre.
Un soldat israelian observă într-un  clip faptul că Jaguar ar putea fi înarmat cu arme mai puţin letale capabile să disperseze mulţimile cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, sugerând că ar putea fi folosite în cazul unor tulburări şi revolte de felul celor premergătoare războiului dintre Hamas şi Israel.
Deşi aceste arme au capacitatea să producă daune adversarului fără a-i da şansa să facă victime,  riscurile sunt de creştere a forţei ofensive şi de menţinere a ei pe perioade prelungite, cum s-a întâmplat în cazul campaniei de asasinare cu drone derulată de SUA în ultimele două decenii, scrie Daily Beast.

În acest sens, Jaguar este parte integrantă din „zidul smart de la graniţă” care încercuieşte Fîşia Gaza. Cum scria Basem Aly într-un editorial pentru Carnegie Endowment of International Peace bariera israeliană contra Hamas este atât de eficientă că „este parte a unei strategii mai cuprinzătoare de atenuare a presiunii de securitate asupra Israelului de a ajunge la o soluţie de tip două state”.
Singurul soldat care a murit în războiul din mai, al treilea de când Hamas a preluat controlul Fâşiei Gaza, în 2007, se afla într-un Jeep care a fost lovit de o rachetă anti-tanc de fabricaţie rusă.
Locuitorii din Gaza se află sub blocadă maritimă şi puţini pot trece graniţa în Israel şi Egipt pentru muncă sau pentru tratamente medicale.
Gardurile cu senzori şi zidurile ridicate de-a lungul graniţei au redus până la aproape zero abilitatea Hamas de produce ambuscade, de a organiza răpiri şi comite atacuri sinucigaşe cu bombă. Blocajul se extinde şi subteran chiar dacă nu blochează total traficul de arme prin tunelurile săpate de militanţi în Gaza.
În zona tampon din jurul gardurilor cu senzori au loc adesea proteste ale locuitorilor din Gaza care sunt dispersaţi cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, iar cei suspectaţi a fi militanţi pot fi ucişi.
În cursul protestelor de la graniţă din aprilie şi mai 2018 peste 11.000 de palestinieni au fost răniţi şi 100 ucişi de forţele armate de la graniţă. Militanţii Hamas şi-au dezvoltat arsenalul de rachete cu rază lungă de acţiune dar acestea sunt de regulă rudimentare şi explodează în Gaza. 
Totuşi ei atacă patrulele din zonă cu puşti cu lunetă,rachetă anti-tanc, rachete cu rază scurtă Qassam şi mortiere.
„„Un robot revoluţionar dezvoltat de IDF (Forţele armate israeliene) şi  Industriile Aerospaţiale Israeliene schimbă modul în care Israelul îşi protejează graniţele – 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână – un sistem semi-autonom robotizat supraveghează frontiera israeliană-Gaza cu scopul identificării şi prevenirii activităţillor teroriste. Numit „Jaguar” datorită manevrabilităţii sale, este unul dintre primii roboţi militari din lume ce pot înlocui soldaţii la graniţele Israelului şi face din IDF o armată mai eficientă şi mai avansată din punct de vedere tehnologic.
Unicitatea robotului Jaguar e dată de sistemul său semi-autonom – robotul are capacitatea de a se deplasa singur către o destinaţie stabilită, poate să detecteze şi să ocolească obstacolele şi denivelările folosind senzori şi un sistem avansat de conducere, în timp ce observatorii şi comandanţii IDF au control operaţional deplin”, se arată pe site-ul armatei israeliene.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.