Israelul se pregătește de război. ”Nu trebuie să-i lăsăm să aibă arme nucleare”. Pe cine vor să atace

Israelul se pregătește de război, dacă cerințele autorităților nu sunt respectate. Anunțul a fost făcut chiar de oficialii de la Ierusalim. Care este țara pe care ar putea să o atace. Statele Unite ale Americii au cerut consultări urgente pentru aplanarea tensiunilor.

Israelul se pregătește de război

Programul nuclear al Iranului este motivul pentru care Israelul se pregătește de război. Oficialii de la Ierusalim au anunțat că se vor demara pregătiri serioase pentru o viitoare intervenție militară împotriva programului nuclear iranian.

„Am observat deja caracterul acordurilor cu regimuri extremiste precum cel iranian, atât în secolul trecut, cât şi în secolul actual, cu Administraţia nord-coreeană. Indiferent dacă există sau nu un acord, noi vom face ceea ce este necesar pentru a nu permite Iranului să se doteze cu arme nucleare”, a declarat premierul în exerciţiu al Israelului, Benjamin Netanyahu.

„Armata israeliană îşi mobilizează forţele şi se pregăteşte pentru orice scenariu”

Afirmațiile lui Netanyahu sunt întărite de declarațiile ministrului israelian al Apărării, Benjamin Gantz, care a dezvăluit că Israelul se pregătește de război cu Iranul.

„Trebuie să ne asigurăm că dacă va fi semnat un acord cu Iranul, va fi unul care va pune capăt proiectului nuclear, va permite monitorizarea eficientă pe termen lung şi va pune capăt implicării Iranului în Siria, Yemen şi Irak. Armata israeliană îşi mobilizează forţele şi se pregăteşte pentru orice scenariu, inclusiv pentru cel în care va trebui să lansăm o operaţiune pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare”, a anunțat Benjamin Gantz, potrivit publicației Times of Israel.

Israelul se pregătește de război
Avioane din armata israeliană

Declarații vehemente a făcut și Gabi Ashkenazi, ministrul israelian de Externe. Potrivit acestuia, Iranul reprezintă o amenințare pentru stabilitatea regională, iar „pașii extremi ai Iranului necesită o reacție internațională imediată”.

„Iranul distruge ultimele vestigii ale monitorizării Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi continuă să conteste şi să ameninţe stabilitatea regională. Paşii extremi ai Iranului necesită o reacţie internaţională imediată. Politicile Iranului reprezintă o declaraţie privind intenţiile şi dorinţa de a continua să dezvolte capabilităţi nucleare”, a declarat Gabi Ashkenazi.

Tensiuni uriașe între Israel și Statele Unite ale Americii. Oficialii de la Ierusalim, în conflict cu strategia Administrației lui Joe Biden

Planul Administrației Joe Biden de a readuce Statele Unite ale Americii în Acordul nuclear este intens criticat de israelieni. Noul ambasador la Washington, Gilad Erdan, a anunțat că Israelul ar putea decide să se disocieze de strategia Administraţiei Biden privind programul nuclear iranian în cazul în care SUA revin în Acordul atomic din 2015. Potrivit site-ului News.Walla.co.il, în contextul tensiunilor uriașe dintre cele două state, Statele Unite ale Americii și Israelul vor continua discuțiile, în următoarele zile, în cadrul Forumului strategic privind Iranul pentru a stabili abordarea faţă de programul nuclear iranian şi faţă de influenţa Teheranului în Orientul Mijlociu.

Acordul nuclear iranian din 2015, din care Statele Unite s-au retras în 2018, prevede că Iranul poate purifica uraniu până la nivelul de 3,67%. Înainte de semnarea Acordului nuclear cu marile puteri, Iranul atinsese un nivel de purificare a uraniului de 20%. Uraniul utilizat la fabricarea de bombe nucleare are o concentraţie de cel puţin 90%.

„Nivelul de îmbogăţire a uraniului în Iran nu va fi limitat la 20%. Îl vom intensifica la orice nivel are nevoie ţara. Am putea ajunge la 60%. Americanii şi părţile europene din Acord au utilizat un limbaj inadecvat împotriva Iranului. Iranul nu va ceda presiunilor. Poziţia noastră nu se va schimba”, a anunțat Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, potrivit Televiziunii publice, citată de agenţia Reuters.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.