ITINERARII CULTURALE PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE …

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

ITINERARII CULTURALE
PE URMELE PERSONALITĂŢILOR GIURGIUVENE

VASILE RUSESCU, scriitor
Prozatorul Vasile Rusescu (6 august 1940, Gostinu, judeţul Giurgiu – 3 ianuarie 1992, Brăila) s-a născut pe meleagurile județului nostru….
A urmat cursurile elementare în satul natal şi în comuna Daia, judeţul Giurgiu, apoi Liceul ”Ion Maiorescu” din Giurgiu (1954-1958) şi studii superioare la secţia de limba şi literatura română a Facultăţii de Filologie de la Universitatea din Bucureşti (1959-1964).
A fost redactor la cotidienele brăilene „Înainte” (1964-1989) şi „Libertatea” (1991-1992), a fondat şi a condus, ca redactor-şef, revista literară şi culturală „Dunărea” (Brăila, 1990-1991).
Debutul său editorial va fi făcut în paginile revistei ,,Luceafărul” cu nuvele, iar debutul editorial la prestigioasa editură ”Cartea Românească”, în anul 1983, cu volumul de nuvele ,,Moartea fântânii”.
Fănuș Neagu nota: ,,Prin Vasile Rusescu, Brăila-și împlinește cântecul fântânilor Câmpie răsărită, soare asfințit, salcâmi și Fata morgana nu se pot închipui fără dulcea, melancolica legănare a cocostârcilor de lemn, a miraculoaselor adunări de viață și legende. Vasile Rusescu cufunda o ciutură în dedesubtul Bărăganului și o scotea plină de inima bucuriei. Cum altminteri să afirmi că stăm înaintea unui autentic talent de prozator?”
Șase ani mai târziu, în 1989, la aceeași editură, apărea romanul ,,Pământul de acasă”, o valoroasă frescă a ținutului natal, iar în anul 1990, se tipărea la o editură din Galați, ,,Porto-Franco”,volumul de povestiri ”Călărași cu schimbul”.
Vasile Rusescu a fost distins, în anul 1984, cu Premiul ,,Panait Istrati’’ al Uniunii Scriitorilor din România.
Se stinge din viață, în plină putere creatoare, la vârsta de 52 de ani.
În memoria scriitorului s-a constituit, în 1992, ”Fundația Culturală Vasile Rusescu”, care, printre altele, acordă anual un premiu elevului cu cele mai bune rezultate la etapa națională a concursului de literatură ”Mihai Eminescu”.
Consătenii săi, rudele, personajele scrierilor sale au considerat că îl pot aduce în ”pământul de acasă”, atribuindu-i numele Bibliotecii Comunale Gostinu. Un valoros gest de recunoștință, dar poate, prea puțin pentru a marca peste timp, truda unui talent și neobosit prozator și gazetar.

SURSE:
– ȘTEFAN, Elena; GAGHII, Ion. Asalt spre crestele destinului. Dicţionarul personalităţilor giurgiuvene. Giurgiu: Cronos, 2006, 364 p.;
– TALIANU, Emil. Vasile Rusescu, un scriitor al sudului. București: Editura Amurg sentimental, 2019, 56 p.;
– TALIANU, Emil. Studii și consemnări. Iași: Editura StudIS, 2020, 243 p.
https://www.anticariatbazar.ro

FOTO:
– TALIANU, Emil. Vasile Rusescu, un scriitor al sudului. București: Editura Amurg sentimental, 2019, 56 p.;
https://www.anticariatbazar.ro
Rubrică realizată de Coman Andreea, bibliotecar

Vezi mai multAr putea fi o imagine cu 1 persoană şi text care spune „EMIL TALIANU VASILE RUSESCLI, UN SCRIITOR AL S”DULUI Editura Amurg sentimental BucureÈ™ti 2019”Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi text care spune „În faÈ›a casei din Gostinu (centru) fratele scriitorului, soÈ›ia È™i fata Vasile Rusescu împreună cu soÈ›ia Ioana È™i fiul lor, Cristi Lansarea volumului Ar putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare şi text care spune „La o lansare. VorbeÈ™te scriitorul Fănuș Neagu Fratele scriitorului din Gostinu (centru) alături de profesorul Victor Enache È™i Emil Talianu 52 Vasile Rusescu (stânga) în timpul stagiului militar 53”

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.