JEAN-FRANÇOIS CHAMPOLLION, 230 de ani de la naștere La…

Biblioteca Judeteana I.A. Bassarabescu

JEAN-FRANÇOIS CHAMPOLLION, 230 de ani de la naștere

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, pe 23 decembrie 1790, în Figeac – un mic oraș din Franța, se năștea Jean-François Champollion.
Champollion a fost un geniu lingvistic care, la vârsta de 11 ani, a fost dus de fratele său Jacques-Joseph să studieze la Grenoble. La vârsta de 16 ani, Champollion cunoştea limbile greacă, latină, ebraică, arabă, persană, sanscrită şi coptă. La vârsta de 17 ani a ajuns la Paris ca student al lu…i Sylvestre de Sacy.
Activitatea sa este legată în special de egiptologie, domeniu care i-a adus faimă, el reușind, în septembrie 1822, să facă una din cele mai senzaționale descoperiri ale epocii, să descifreze primele semnificații ale unor scrieri hieroglifice egiptene.
De la profesorul său, Sylvestre de Sacy, a aflat de piatra din Rosetta şi de modalitatea în care hieroglifele pot fi descifrate. Într-un memoriu publicat la Grenoble, Champollion afirmă că hieroglifele aveau calitatea de a reproduce sunete.
Piatra Rosetta, a fost găsită de francezi în 1799, într-una dintre cetățile din orașul Rosetta, în timpul ocupației lui Napoleon din Egipt.
Gravurile de pe piatră datează din anul 196 î.Hr., din timpul domniei regelui Ptolemeu al V-lea, și conține trei inscripții ale aceluiași text în trei limbi antice diferite – hieroglifică, demotică și greacă.
Piatra este din granit negru, are o formă aproximativ rectangulară, iar din partea superioară, cea care conține inscripția hieroglifică, lipsește o parte. Folosind inscripțiile pietrei din Rosetta, Jean-François Champollion a reușit să stabilească o metodă de traducere a scrierii hieroglifice.
Importanța pietrei a fost imediat sesizată, textul grecesc specificând explicit că în toate cele 3 versiuni este vorba despre același text. Între 1799 și 1801 a fost păstrată și studiată la Cairo, atunci realizându-se și primele sale copii. În 1801 a fost luată de către trupele engleze, iar un an mai târziu a fost adusă în Anglia și expusă la British Museum.
Jean-François Champollion a murit de tânăr, imediat după ce a descifrat Piatra Rosetta, care a fost ca un declic pentru traducerea numeroaselor texte hieroglifice descoperite de-a lungul timpului.
Moartea sa timpurie, la vârsta de 41 de ani, a fost atribuită oboselii și epuizării din cauza muncii excesive depuse în Egipt.
Jean-François Champollion este considerat astăzi printre cei mai buni lingviști ai tuturor timpurilor. Descifrarea sa i-a determinat pe unii să-l considere “părintele Egiptologiei”.
În orașul său natal, în semn de omagiu adus lui Champollion, se găsește astăzi instalată o replică mărită a pietrei din Rosetta.

Surse:
http://www.cunoastelumea.ro
https://ro.wikipedia.org
Ginetta Ghelmez, bibliotecar

Vezi mai multEste posibil ca imaginea să conţină: 1 persoanăEste posibil ca imaginea să conţină: ‎text care spune „‎vulture 8 IA wis ow vulture water n lasso homed viper MAs forearm horned flowering water viper reed 2o forearm placenta basket forearm 2o x lion ~W مى forearm lion water basket forearm‎”‎Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.