LIVE TEXT | Război în Ucraina. Va fi nevoie de 565 miliarde de dolari pentru reconstrucţia ţării. Soldaţii ruşi ţin ostatice 400 de persoane într-un spital

UPDATE 08.11 Senatul american a adoptat marţi în unanimitate o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin ca fiind un criminal de război, o rară dovadă de unitate în Congresul profund divizat, relatează Reuters.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina. 

UPDATE 07.54 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa online Congresului reunit al Statelor Unite miercuri, la ora 13.00 GMT (15.00, ora României).

Numeroşi aleşi din Congresul american, atât democraţi, cât şi republicani, exercită presiuni asupra preşedintelui american Joe Biden să consolideze reacţia faţă de Rusia, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Potrivit AFP, el ar urma să ceară încă o dată instituirea unei zone de excludere aeriană, măsură susţinută de mai mulţi aleşi ai Congresului, dar pe care preşedintele american a respins-o până acum.

Aleşii americani din ambele tabere îi îndeamnă, de asemenea, lui Joe Biden să faciliteze livrarea avioanelor poloneze MiG-29 către Ucraina.

Miercuri, Zelenski s-a adresat parlamentarilor canadieni, fiind aplaudat minute în şir.

UPDATE 07.18 Rusia a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina, anunţă Pentagonul, care a subliniat că trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile.

Totuşi, capitala Kiev este încă bombardată, potrivit unui înalt oficial american al apărării. Civilii şi zonele rezidenţiale sunt tot mai vizate, dar armata rusă nu a făcut progrese semnificative spre capitală. Potrivit estimărilor americane, trupele ruse sunt situate în nord-vest la 15 sau 20 de kilometri de centrul oraşului. La est, ar fi la 20-30 de kilometri distanţă.

Oraşele Cernigău (la nord) şi Mariupol, de la Marea Azov, sunt încă izolate. Deocamdată, Washingtonul nu vede nicio mişcare imediată pe mare către importantul oraş-port Odesa.

Potrivit Pentagonului, citat de lalibre.be, nu există noi atacuri spre vest de raportat şi nu există indicii că Rusia intenţionează să se mute în acele zone.

UPDATE 05.30 Guvernul ucrainean a calculat pierderile directe ale Ucrainei ca urmare a războiului de până acum. Potrivit estimărilor preliminare, în prezent sunt necesare peste 565 de miliarde de dolari pentru a restabili tot ceea ce a fost distrus de agresor în Ucraina. Rezultatele calculelor au fost dezvăluite de premierul ucrainean Denis Shmygal după o întâlnire cu prim-miniştrii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei.

UPDATE 04.22 În jurul miezului nopţii, nave ruseşti au executat foc asupra coastei ucrainene, lângă satul Tuzla din regiunea Odesa, a anunţat consilierul ministrului afacerilor interne, Anton Gerashchenko pe Facebook. Potrivit acestuia, ocupanţii ruşi au tras cu rachete şi artilerie asupra coastei ucrainene.

„Au lansat o cantitate imensă de muniţie de la distanţă foarte mare. Au vrut să testeze sistemul apărării de coastă ucrainene, dar nu au obţinut rezultatul dorit”, a scris Geraşcenko. El a adăugat că nu au existat încercări de debarcare sau aterizare.

Anterior, mass-media a raportat că navele de debarcare ale forţelor navale ale Federaţiei Ruse s-au apropiat de coasta Odessei. Cel puţin 14 nave ruseşti se îndreptau spre teritoriul ucrainean.

UPDATE 03.10  Pe 15 martie, trei avioane ale ocupanţilor ruşi au fost distruse de forţele de apărare aeriană ale Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate Ucrainene, a  raportat comanda Forţelor Aeriene ale Forţelor Armate.

„Unul nu a fost încă identificat, iar două sunt bombardiere de luptă Su-34. Un elicopter inamic, trei UAV-uri operaţionale-tactice şi două rachete de croazieră au fost, de asemenea, doborâte”, a spus armata.

Forţele aeriene au tras, de asemenea, rachete şi bombe asupra ţintelor de la sol.

„Un grup de personal tactic format din bombardiere Su-24m, avioane de atac Su-25, elicoptere Mi-24 ale Forţelor Aeriene ale Armatei Ucrainiene, sub acoperirea avioanelor de luptă, a efectuat nouă lovituri aeriene asupra coloanelor de echipamente inamice şi a grupărilor de trupe”, se arată în comunicat. a spus.

UPDATE 02.16 Un bărbat care stătea cu mâinile ridicate a fost împuşcat mortal de forţele ruse în apropiere de Kiev. Videoclipul înfăţişând o crimă împotriva civililor, a fost postat de jurnaliştii germani, relatează un corespondent Ukrinform, referindu-se la Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Politică Informaţională.

Mass-media germană, ZDF Frontal, a oferit un videoclip filmat cu o dronă, care a înregistrat modul în care armata rusă a împuşcat un civil, care stătea cu mâinile ridicate, lângă Kiev.  

 

The #German TV channel ZDF published a video showing how #Russian soldiers shoot a civilian who raised his hands up. The man tried to evacuate from #Kyiv by car, but was shot dead. pic.twitter.com/BTPZvpU4sX

— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

 

UPDATE 01.54 Capacitatea de luptă a unităţilor forţelor de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Ucraina a fost pierdută cu până la 40%, se precizează în informaţiile operaţionale ale Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei de la ora 24.00 pe 15 martie.

„În general, începând cu 15 martie 2022, inamicul a pierdut (complet distrus sau şi-a pierdut capacitatea de luptă) până la 40% din unităţile implicate în aşa-numitele” operaţiuni „din Ucraina”, se arată în comunicat.

În acelaşi timp, ca urmare a activităţii eficiente a unităţilor Forţelor de Apărare ale Ucrainei în zona Chornobaivka, inamicul a pierdut şapte elicoptere de luptă.

UPDATE 01.04 Trupele ruse au bombardat regiunea Dnipropetrovsk dintre Nikopol şi Oleksiivka. Declaraţia relevantă a fost făcută de primarul Nikopol, Oleksandr Sayuk, pe Facebook , relatează un corespondent Ukrinform.

„Tocmai a avut loc bombardamentul inamic între Nikopol şi Oleksiivka. Pompierii lucrează acolo în acest moment. Nu a fost înregistrat niciun bombardament în Nikopol”, a spus Sayuk.

UPDATE 00.37 Trupele ruse continuă să ţină ostatici aproximativ 400 de persoane la Spitalul Regional de Terapie Intensivă Mariupol.  Declaraţia a fost făcută de viceprim-ministrul ucrainean, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereşciuk, la un briefing , relatează un corespondent Ukrinform.

„Un alt act terorist al Rusiei împotriva poporului ucrainean… Astăzi, ocupanţii au adunat aproximativ 400 de oameni în sediul Spitalului Regional de Terapie Intensivă Mariupol… şi îi ţin ostatici”, a spus Vereşciuk.

Ea a cerut comunităţii internaţionale să-şi concentreze eforturile pe eliberarea ostaticilor.

„Vă rog să vedeţi şi să auziţi ce se întâmplă în Mariupol. Rusia este un stat terorist şi vă rugăm să recunoaşteţi acest lucru”, a subliniat Vereşciuk.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.50 „Sub îndrumarea procesuală a Parchetului Regional Cernihiv, a fost declanşată o anchetă preliminară pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, combinată cu omor cu premeditare. Potrivit anchetei, militarii statului agresor au împuşcat trei tineri în satul Mokhnatyn pe 14 martie. Doi dintre cei ucişi aveau 17 ani, celălalt – 19 ani”, a postat Procuratura Generală pe Telegram, transmite Ukrinform.

Procuratura Generală face apel la cetăţenii, care au fost martori la crima de război a Rusiei, să o înregistreze şi să trimită dovezi la https://warcrimes.gov.ua

UPDATE 22.30 „Forţele armate ale Ucrainei au doborât un alt avion inamic lângă Harkov”, au postat pe Facebook Forţele Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 22.06 „Astăzi, aproximativ 20.000 de oameni au părăsit Mariupol cu ​​maşini private prin coridorul umanitar. Din 4.000 de maşini care au părăsit oraşul, 570 au ajuns deja în Zaporijia”, a postat pe Telegram şeful adjunct al Preşedinţiei, Kyrylo Timoşenko.

Potrivit Timoşenko, alţi oameni vor rămâne peste noapte în localităţile populate din regiunile Zaporijia şi Doneţk. Toată lumea primeşte asistenţa necesară.

În total, aproximativ 29.000 de persoane au fost evacuate din oraşele asediate prin coridoare umanitare pe 15 martie. S-a convenit operarea a nouă coridoare umanitare pentru evacuarea oamenilor.

UPDATE 21.40 Pentagonul spune că trupele ruseşti continuă să facă progrese slabe pe teren în Ucraina, la 20 de zile de la începutul invaziei, relatează BBC.

Dar mai multe oraşe mari sunt lovite de bombardamente puternice, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Convoiul care se deplasează spre Kiev rămâne la aproximativ 20 de km în afara capitalei, unde oficialul a spus că civilii se confruntă din ce în ce mai mult cu atacuri.

UPDATE 21.30 Pe 15 martie, navele ruse au deschis dinspre mare foc de rachete şi artilerie asupra a două localităţi populate din regiunea Odesa. Au fost trase rachete şi 90 de obuze, doi locuitori au fost răniţi.

UPDATE 21.00 Peste 100 de autobuze care transportau câteva mii de civili au părăsit oraşul ucrainean asediat Sumî în două convoaie, a anunţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, citat de Reuters.

Oraşul este înconjurat de trupe ruseşti şi a fost ţinta unor bombardamente şi lovituri aeriene mortale în ultimele zile.
Evacuarea este organizată în comun de CICR şi Crucea Roşie Ucraineană.

UPDATE 20.45 Premierii Republicii Cehe, Poloniei şi Sloveniei s-au deplasat marţi cu trenul la Kiev pentru a arăta sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina.

Cei trei urmează să se întâlnească cu preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, la Kiev, relatează presa cehă.
Aceştia intenţionează să prezinte un pachet larg de sprijin pentru Ucraina, în timpul călătoriei simbolice care are scopul de a arăta solidaritatea europeană cu poporul ucrainean.

It is here, in war-torn Kyiv, that history is being made. It is here, that freedom fights against the world of tyranny. It is here that the future of us all hangs in the balance. EU supports UA, which can count on the help of its friends – we brought this message to Kyiv today. pic.twitter.com/Us7k9xTq5f

— Mateusz Morawiecki (@MorawieckiM) March 15, 2022

UPDATE 20.30 Natalia Gumeniuk, jurnalistă ucraineană şi autoarea volumului „Lost Island: Tales from the Occupied Crimea”, a mers la Nikolaev, un oraş industrial de la Marea Neagră, care se pregăteşte de asediul forţelor ruse, şi a stat de vorbă cu primarul acestuia.

„Singurul drum din Nikolev duce spre Odesa – este colacul nostru de salvare, calea prin care evacuăm oamenii. Mai sunt 250.000 din 500.000. Sarcina noastră este să mai evacuăm încă 50.000, pentru că restul refuză să se relocheze”, spune primarul, care poartă o vestă antiglonţ şi are asupra lui o armă de foc.

Nikolaev este un oraş important strategic pentru trupele ruse, fiind situat în sud, între Crimeea şi Odesa, un port la Marea Neagră aflat de mai multe zile sub asediul rus.

UPDATE 20.20 La câteva zile după un atac mortal asupra unei maternităţi din oraşul portuar Mariupol, din sudul Ucrainei, cel mai mare spital al oraşului a fost capturat, iar personalul medical şi peste 400 de pacienţi au fost luaţi ostatici, spun oficialii.

Aproximativ 20.000 de persoane au părăsit marţi Maripolul, pe un culoar umanitar, anunţă preşedinţia ucraineană, relatează AFP.

Dintre cele 4.000 de maşini care au plecat din oraş, 570 au sosit deja la Zaporojie, un oraş situat la aproximativ 230 de kilometri nord-vest de port.

 

Another proof of the genocide in #Mariupol

The occupiers fired from a tank at a man pic.twitter.com/Jce7njhmcc

— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

 

 

UPDATE 19.51 Un summit extraordinar al NATO urmează să aibă loc la 24 martie, a anunţat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

Preşedintele american Joe Biden urmează să-şi reafirme „angajamentul ferm” faţă de statele membre NATO, a transmis Casa Albă.
Şeful statului american urmează să participe, de asemenea, la un summit al şefilor de stat şi de guverne din UE, la 24 martie, a precizat un oficial european sub protecţia anonimatului.
Acest summit european, care urmează să abordeze reacţia UE faţă de invazia Ucrainei de către Rusia, este programat pentru 24-25 martie.

UPDATE 19.27 O organizaţie formată din foşti agenţi de informaţii şi veterani de operaţiuni speciale din Statele Unite a lansat „Operaţiunea Jolly Roger”, menită căutării şi salvării copiilor dispăruţi în exodul provocat de invazia armatei ruse în Ucraina.

„Din cauza numărului mare de refugiaţi, există riscul să apară probleme de trafic de persoane şi sechestrări în Polonia, România şi Republica Moldova”, explică Joshua Garay, participant la operaţiune.
Garay nu vrea să ofere detalii despre ceea ce face organizaţia sa pentru a localiza copii în Ucraina, însă subliniază că, spre deosebire de alte grupuri care „scot familii întregi” din această ţară, F3 Missing Children’s Intelligence Agency se axează pe „cazurile ceva mai dificile”.

UPDATE 19.03 Într-un discurs adresat Parlamentului Canadei, Volodimir  Zelenski a cerut din nou „naţiunilor prietene” Ucrainei să asigure închiderea spaţiului aerian al ţării sale.

„Înainte să încep, aş dori să înţelegeţi sentimentele mele şi pe cele ale ucrainenilor, atât cât este posibil. Sentimentele noastre din ultimele 20 de zile, 20 de zile de agresiune pe scară largă ale Federaţiei Ruse după opt ani de lupte în Donbas. Vă imaginaţi ca voi, copiii voştri, să auziţi exploziile puternice, bombardamente asupra caselor voastre, asupra oraşelor. Vă imaginaţi pe dvs, pe copiii dvs trăind asta? Ştiţi că e un război al cărui scop este să-ţi anihileze ţara, să-ţi subjuge poporul. Ştiţi câţi oameni au murit deja. Cu ce cuvinte le-aţi putea explica copiilor agresiunea la scară largă care se întâmplă în ţara voastră? Au bombardat şcoli, au distrus grădiniţe, cum s-a întâmplat în oraşele noastre”, şi-a început Zelenzki discursul în faţa aleşilor şi guvernanţilor canadieni.
Potrivit liderului ucrainean, 97 de copii au murit din cauza acestui război şi mai multe familii au fost ucise. 
„Fiecare noapte este oribilă, ruşii bombardează cu toate tipurile de artilerie. Ţintesc infrastructură civilă, ţintesc clădiri. Vă imaginaţi un incendiu la o centrală nucleară? Pentru că asta este ceea ce s-a întâmplat în ţara noastră. În fiecare oraş în care (ruşii, n. red.) intră dau jos steagul ucrainean. Vă imaginaţi ca cineva să dea jos steagurile canadiene în Montreal sau în alte oraşe ale Canadei? Ştiu că sprijiniţi cu toţii Ucraina. Suntem prieteni, dar aş vrea să înţelegeţi ce simţim noi în fiecare zi. Vrem să trăim şi să fim victorioşi. Vrem să învingem, de dragul vieţii. Vă imaginaţi să vă sunaţi prietenii, naţiunile prietene şi să îi rugaţi: închideţi cerul, închideţi spaţiul aerian, vă rugăm opriţi bombele! Câte rachete de croazieră trebuie să mai cadă peste oraşele noastre înainte ca acest lucru să se întâmple?”, a spus şeful statului ucrainean.

UPDATE 18.43 Primarul Kievului, Vitali Kliciko, i-a trimis o invitaţie scrisă Papei Francisc pentru a vizita capitala Ucrainei şi a-şi „arăta compasiunea” faţă de poporul ucrainean.

„Noi credem că prezenţa unor lideri religioşi din lume, în persoană, la Kiev, este esenţială pentru salvarea a mii de vieţi şi deschiderea căii de pace în oraşul nostru, în ţara noastră şi nu numai”, a scris Vitali Kliciko în această scrisoare datată la 8 martie.
Presa a aflat despre această scrisoare marţi.

UPDATE 18.29 Preşedintele american Joe Biden, secretarul de Stat Antony Blinken, secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) William Burns,  consilierul pentru Securitate Naţională Jake Sullivan, fostul secretar de Stat Hillary Clinton şi alţi şapte oficiali americani de rang înalt au fost plasaţi marţi pe „lista neagră” a actualului regim de la Moscova, ceea ce înseamnă că au interdicţia de a intra în teritoriul rus.

UPDATE 18.19 Un cameraman de la Fox News şi o jurnalistă ucraineană au fost ucişi într-o maşină, lângă Kiev. Un jurnalist al Fox News a fost rănit în acest atac, relatează presa internaţională.

UPDATE 17.40 Cel puţin patru morţi în bombardamente ruse la Kiev, anunţă primarul Vitali Kliciko.

Un atac rus vizând un bloc din Kiev s-a soldat marţi cumoartea a cel puţin patrupersoane, potrivit unui nou bilanţ, prezentat într-o postare pe Telegram de primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, relatează AFP.

Capitala ucraineană este aproape în întregime încercuită de căytre forţe ruseşti. Clădiri şi o staţie de metrou au fost atinse în aceste bombardamente, au constatat jurnalişti AFP.

UPDATE 17.02 Volodomir Zelenski a declarat marţi, la o conferinţă virtuală în cadrul Joint Expeditionary Force (JEF), că a înţeles că ţara sa nu va fi primită în NATO. Ucrainei au început să-şi dea seama de acest lucru şi se bazează pe propriile forţe, a adăugat el.

 

Zelenskyy: „We realized that #Ukraine will not become a member of NATO. We understand this, we are adequate people.”

#Kyiv needs new formats of interaction with the West and separate security guarantees” pic.twitter.com/aZRzhj1Yli

— NEXTA (@nexta_tv) March 15, 2022

 

 

UPDATE 16.52 Aproximativ 2.000 de vehicule au părăsit, pe un culoar umanitar, oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse şi cele separatiste proruse.

„Alte 2.000 de maşini aşteaptă să iasă din oraş”, a anunţat Consiliul Local din Mariupol, care nu precizează câte persoane au fugit din acest oraş port de la Marea Azov asediat de două săptămâni încoace de armata rusă.

UPDATE 16.43 Preşedintele francez Emmanuel Macron vrea să ofere protecţie consulară jurnalistei Marina Ovsiannikova, care a protestat în cadrul unei emisiuni faţă de războiul lui Putin în Ucraina.

UPDATE 16.34 Premierul italian, Mario Draghi, şi consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, au condamnat invazia Rusiei în Ucraina şi au stabilit importanţa continuării răspunsului „hotărât şi unit” împotriva acestui act „nejustificat”.

„Draghi şi Sullivan au convenit asupra condamnării ferme a agresiunii nejustificate a Rusiei şi asupra necesităţii de a continua cu un răspuns hotărât şi unit”, a anunţat cabinetul lui Draghi după o întâlnire, la Roma, a premierului italian cu Sullivan.

UPDATE 16.31 Cea de-a patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia, începută luni, s-a reluat marţi, după o pauză tehnică, a anunţat consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, care a făcut apel la un armistiţiu.

„Se desfăşoară în acest moment o discuţie foarte dură între părţi”, a spus Podoliak.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a reiterat la o conferinţă de presă că obiectivul regimului pe care îl reprezintă este obţinerea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea ţării vecine, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea, anexată în 2014, şi autodeterminarea provinciilor separatiste proruse din Donbas.
Anterior, Oleksii Arestovici, un alt consilier al lui Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia.

UPDATE 16.12 O rachetă strategică de croazieră de tip X-101 (codul NATO), folosită de armata rusă, a fost doborâtă cu o mitralieră în regiunea Viniţa, situată în centrul Ucrainei.

„Apropo de acea rachetă de croazieră care a fost doborâtă acum două zile pe teritoriul regiunii Viniţa – a fost doborâtă cu o mitralieră obişnuită. Ea zbura la altitudine mică. Aceasta este racheta X-101, presupusă a fi ultra-modernă şi foarte scumpă”, a declarat marţi dimineaţă şeful administraţiei regionale Viniţa, Serghei Borzov.
Racheta aer-sol X-101 are o rază de acţiune de până la 4.500 de kilometri.
Un atac cu opt rachete de acest tip a vizat la 6 martie aerodromul din Vinniţa. Lansat din Marea Neagră, atacul s-a soldat cu zece morţi.
Potrivit unor informaţii obţinute de jurnalistul Hristo Grozev, de la Bellingcat, Vladimir Putin ar fi făcut o criză de nervi când a aflat de faptul că aerodromul din Viniţa a fost atacat cu rachete X-101, care sunt destul de scumpe şi ar fi rămas mai puţin de o mie în dotarea armatei ruse.

UPDATE 15.15 Aeroportul din oraşul Dnipro, în estul Ucrainei, a suferit „distrugeri masive” în urma a două bombardamente ruse.

„În noaptea (de lunis pre marţi) inamicul a atacat aeroportul din Dnipro. Pista de decolare şi aterizare a fost distrusă. Terminalul este avariat. Distrugerile (sunt) masive”, se arată într-o postare pe Telegram a şefului administraţiei regionale Dnipro, Valentin Reznicenko.
Dnipro, un oraş industral de aproximativ un milion de locuitori, situat pe malul fluviului cu acelaşi nume, a fost relativ cruţat de bombardamente de la lansarea invaziei armatei ruse, la 24 februarie.

UPDATE 14.55 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat un hacker care înlesnea comunicaţiile mobile pentru „invadatorii ruşi”, aşa cum sunt numiţi soldaţii ruşi implicaţi în războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit unui comunicat difuzat pe Telegram, suspectul efectua apeluri telefonice anonime din Rusia către telefoanele mobile ale invadatorilor ruşi aflaţi în Ucraina, trimitea mesaje SMS către ofiţerii şi funcţionarii publici ucraineni cu propuneri de predare din partea ocupanţilor şi intermedia transmiterea unor ordine şi instrucţiuni către grupuri avansate ale invadatorilor ruşi.

UPDATE 14.16 Cel puţin 19 persoane au fost ucise, iar altele nouă rănite în urma bombardamentului efectuat luni dimineaţa de armata rusă asupra turnului de televiziune din Rivne.

„Continuăm să curăţăm dărâmăturile. Acesta nu este un număr final, mai avem nevoie de câteva ore pentru a curăţa întreaga zonă”, a declarat şeful administraţiei regionale Rivne, Vitalii Koval.
FOTO Twitter @Liveuamap

UPDATE 13.38 O unitate specială a Batalionului Azov a anunţat marţi că a distrus Brigada Specială 22 a Armatei Ruse. Azov, care operează în principal în oraşul Mariupol, a anunţat şi lichidarea unui general-maior al „forţelor de ocupaţie”, aşa cum este numită armată rusă în Ucraina.

UPDATE 13.04 O interdicţie de circulaţie va fi impusă de marţi seara, ora 20.00 (ora locală), până joi dimineaţa, ora 7.00, în Kiev, capitala Ucrainei, după ce mai multe blocuri de apartamente au fost ţinta bombardamentelor organizate de forţele ruse din afara oraşului, a anunţat primarul Vitaliy Kliciko, citat de Reuters.

Două persoane au fost ucise în ultima vărsare de sânge, potrivit primarului capitalei.

„Este interzis să vă deplasaţi prin oraş fără o permisiune specială, cu excepţia de a merge la adăposturile anti-bombardament. Capitala este inima Ucrainei şi va fi apărată. Nu vom renunţa la Kiev, care este în prezent simbolul şi baza de operare de acum înainte a libertăţii şi securităţii Europei”, a mai transmis Klitschko.

UPDATE 12.59 Rezerviştii din Regiunea Militară Est a Federaţiei Ruse au fost convocaţi pentru antrenamente în perioada 15-17 martie, relatează presa de stat de la Moscova.

O particularitate a acestor antrenamente este introducerea unui program de executare a misiunilor de foc cu mortiere. 
În plus, rezerviştii vor trebui să-şi îmbunătăţească abilităţile în conducerea blindatelor şi a vehiculelor pe şenile.

UPDATE 12.17 Felul în care armata rusă acţionează în Ucraina este similar celui din Siria, cu oraşe asediate, bombardamente fără întrerupere, spitale distruse, observă, pentru AFP, un medic dintr-o organizaţie umanitară.

Felul în care armata rusă acţionează în Ucraina este similar celui din Siria, cu oraşe asediate, bombardamente fără întrerupere, spitale distruse, observă, pentru AFP, un medic dintr-o organizaţie umanitară.
„S-a văzut cum au dus ruşii la capitularea Alepului. Au făcut asta în trei timpi: încercuire, apoi bombardarea intensivă a oraşului, în fiecare zi, apoi aşteptarea capitulării oamenilor din cauza foamei, frigului şi a lipsei de apă potabilă”, spune doctorul Raphael Pitti, de la Uniunea Organizaţiilor de Ajutor şi Îngrijiri Medicale (UOSSM).
„Nu contează oamenii. Pentru ruşi, viaţa nu are aceeaşi valoare ca pentru noi. Au un program din fosta Uniune Sovietică. Cel al KGB. Deci omul nu contează, contează doar obiectivul stabilit”, explică medicul.
Mariupol, un oraş port la Marea Azov, este exemplul cel mai bun de la lansarea războiului lui Putin împotriva Ucrainei, la 24 februarie.
Populaţia este blocată în interior de bombardamente şi suferă de frig şi de foame. Potrivit primăriei locale, peste 2.000 de civili au fost ucişi de bombardamentele la întâmplare ale ruşilor, inclusiv împotriva spitalelor.
„Este o armă de război pentru terorizarea populaţiei. Odată ce spitalele sunt distruse, populaţia fuge”, afirmă medicul Raphael Pitti.

UPDATE 11.52 Cel puţin şapte persoane au fost ucise în bombardamente efectuate în ultimele ore de armata rusă asupra regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei.

„Trei persoane au fost salvate de sub dărâmături. Şapte cadavre au fost descoperite”, au anunţat Serviciile de Urgenţă, potrivit Ukrinform.
„Operaţiunile de salvare continuă în cartierele rezidenţiale Kîivski, Şevcenkivski şi Novobavarski, din oraşul Harkov, precum şi în localitatea Izium, din aceeaşi regiune”, a precizat sursa citată.
Potrivit Ukrinform, luni seara târziu, în jurul orei locale 23:30, proiectile ruseşti au avariat zone comerciale şi clădiri de locuinţe din cartierul Holodnohirski, din Harkov. Circa 600 de locuinţe, 50 de şcoli şi centre medicale au fost distruse de bombardamentele ruse în această zonă. 

UPDATE 11.32 Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, susţine că armata rusă şi-a extins controlul asupra întregii provincii Herson, din sudul Ucrainei.

Konaşenkov a făcut un bilanţ preliminar al aşa-zisei „operaţiuni militare speciale” din Ucraina, lansată la 24 februarie. 
„Au fost distruse 156 de aparate de zbor fără pilot, 1.306 vehicule de luptă şi blindate, 127 lansatoare de rachete, 471 sisteme de artilerie şi mortiere, precum şi patru vehicule militare”, a declarat el, citat de mass-media de stat rusă.
În plus, susţine el, armata rusă a neutralizat în ultimele ore 13 drone, inclusiv şase din modelul turc Bayraktar TB2, un avion de luptă de tip Su-24, un Su-25 şi un elicopter Mi-8.
Bombardamentele au distrus 136 de obiective militare în Ucraina, printre care şase posturi de comandă şi centre de comunicaţii, patru sisteme de rachete antiaeriene, patru depozite de muniţii, mai multe radare şi 72 de depozite de armament, adaugă Konaşenkov.
Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 10.49 Premierii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei ar urma să meargă marţi la Kiev pentru a discuta cu liderii ucraineni, sfidând astfel atacurile intense la care a fost supusă capitala Ucrainei în cursul nopţii.

Anunţul a fost făcut pe Twitter de premierul ceh Petr Fiala.

UPDATE 10.02 Noi imagini din satelit cu clădiri distruse de bombardamentele armatei ruse au fost făcute publice de Maxar Technologies.

Sate arse şi câmpuri pârjolite în apropierea Kievului, asta se poate vedea din satelit.

Imaginile au fost făcute publice de Maxar Technologies şi arată dezastrul din zonele afectate de bombardamentele din Ucraina, menţionează jurnaliştii de la CNN.

FOTO Maxar Technologies/CNN

UPDATE 09.31 Potrivit autorităţilor ucrainene, cel puţin două persoane au murit ca urmare a bombardamentelor ruseşti asupra a două blocuri din Kiev.

Russian attack on two residential buildings in Kyiv’s Sviatoshynskyi district in the early morning of March 15 killed at least two people, according to the State Emergency Service of Ukraine.

Photo: State Emergency Service of Ukraine/Telegram pic.twitter.com/admtHXBxb7

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 15, 2022

UPDATE 09.27 

Un bombardament al forţelor ruse a distrus faţada staţiei de metrou Lukianîvska şi birourile din cadrul acesteia, a anunţat reţeaua de metrou din Kiev pe contul de Twitter, transmite BBC.

Staţia Lukianîvska este destul de aproape de centrul Kievului şi a fost închisă din cauza avariilor suferite.

UPDATE 09.06 Coridoarele umanitare de evacuare a locuitorilor ucraineni din patru oraşe din regiunea Sumî a Ucrainei (nord-est) vor fi deschise marţi, a anunţat şeful administraţiei regionale, Dmitri Jiviţki, citat de BBC.

Potrivit unei postări de pe contul de Telegram al lui Jiviţki, coridoarele de evacuare din oraşele Sumî, Konotop, Trosteaneţ şi Lebedîn vor fi deschise între orele 09:00-21:00, ora locală.

UPDATE 08.50 Oleksii Arestovici, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că războiul ar trebui să se termine cel târziu la începutul lunii mai, pentru că Rusia nu va mai avea resurse pentru a susţine invazia, informează Reuters.

Arestovici a precizat  momentul opririi războiului depinde de câte resurse este dispus Kremlinul să folosească în această ofensivă.

„Cred că nu mai târziu de mai, începutul lunii mai, ar trebui să avem un acord de pace, poate mult mai devreme. Vom vedea, eu vorbesc de cele mai târzii date posibile”, a afirmat el.

El a mai spus că şi după ce se va semna un acord de pace ar mai putea exista mici ciocniri timp de un an.

UPDATE 07.58 Joe Biden a transmis luni, 14 ianuarie, un mesaj de susţinere a Ucrainei, pe fondul războiului declanşat în această ţară de către armata rusă.

UPDATE 07.45 Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) a anunţat că Rusia a recrutat peste 40.000 de sirieni pentru războiul din Ucraina. Acestora li s-au promis „un salariu şi privilegii”, informează The Guardian.

Niciun sirian încă nu a ajuns pe front, însă aproximativ 400 ar fi deja în tabere de pregătire apropiate de fruntiera cu Ucraina.

UPDATE 07.10 Explozii puternice au fost semnalate la Kiev, marţi dimineaţă, la ora 05.45.

Potrivit BBC, sirenele răsună la Kiev, Odesa, Uman şi în regiunea Hmelniţki.

La Kiev, o clădire rezidenţială este în flăcări, după exploziile semnalate. Nu se ştie dacă există victime.

The Kyiv Independent a anunţat pe Twitter că au loc explozii.

Şi alte surse au scris în social media că la Kiev au avut loc unele dintre cele mai puternice explozii de la începutul conflictului armat.

Nexta notează că s-au auzit în capitalal Ucrainei două explozii puternice.

UPDATE 06.20 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat într-un discurs soldaţilor ruşi, în special recruţilor, el spunându-le că dacă se vor preda vor fi trataţi cu decenţă, nu cum sunt trataţi în propria armată.

„Vreau să le spun ceva soldaţilor ruşi. Celor care deja sunt pe pământul nostru. Şi care urmează să fie trimişi să lupte împotriva noastră.

„Recruţi ruşi! Ascultaţi-mă cu atenţie. Ofiţeri ruşi! Aţi înţeles deja totul. Nu o să luaţi nimic din Ucraina. O să luaţi vieţi. Sunteţi mulţi. Dar şi viaţa voastră va fi luată. De ce să muriţi? Pentru ce? Ştiu că vreţi să supravieţuiţi. Vă ascultăm conversaţiile în interceptări, ascultăm ce credeţi cu adevărat despre acest război fără sens, despre această ruşine şi despre statul vostru. Discuţiile dintre voi. Apelurile voastre către casă, către familie. Auzim totul. Tragem concluzii. Ştim cine sunteţi”, a spus Zelenski.

UPDATE 01.52 „Ocupanţii continuă să lovească zonele rezidenţiale din Harkov, distrugând centrul istoric. Bombardamentele continuă la Ciuhuiv, Izium, Derhaci. Astăzi inamicul a lansat şi lovituri cu sistemele de rachete Iskander. Potrivit Statului Major, al armatei ucrainiene atacul a venit de pe teritoriul Rusiei”, a scris pe Telegram, Oleh Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov.

El a adăugat că Harkovul se apără pentru a 19-a zi. „Forţele armate ale Ucrainei nu permit inamicului să intre în oraş şi desfăşoară operaţiuni de contraofensivă în regiune”.

Harkov după bombardamente

Harkov înainte de război FOTO Shutterstock

UPDTATE 01.05 Aproape 150 de autoturisme cu refugiaţi au reuşit, pe cont propriu, să părăsească Mariupol, ajungând în Zaporojie. Ei au fost plasaţi într-un centru pentru refugiaţi, care este gata să îi primească pe cei care au nevoie de adăpost non-stop. Dacă este necesar, vor primi şi ajutor de la medici şi psihologi, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei şi ministr al reintegrării teritoriilor ocupate temporar, Iryna Vereşciuk.

UPDATE 00.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a înregistrat la Rada Supremă proiectul de lege nr. 7168 „Cu privire la aprobarea unui decret al preşedintelui Ucrainei – Privitor la extinderea legii marţiale în Ucraina”. Textul documentului a fost publicat pe site-ul parlamentului, transmite Ukrinform. Documentul propune aprobarea decretului prezidenţial privind prelungirea legii marţiale în Ucraina de la ora 05:30 pe 26 martie 2022 pentru o perioadă de 30 de zile.

UPDATE 00.05 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost răpit de invadatorii ruşi, ar fi fost probabil dus la Lugansk de ocupanţii ruşi. Declaraţia a fost făcută de Administraţia Militară Regională Zaporojie, pe Telegram. „Conform informaţiilor disponibile, primarul răpit al Melitopolului, Ivan Fedorov, este reţinut în Lugansk, ocupat de Rusia, unde este acuzat de terorism”, se arată în postare.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.