Lucian Bode: Îndeplinim de peste zece ani condițiile necesare aderării la Schengen & Președintele Parlamentului European: „Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate”

România contribuie semnificativ la arhitectura de securitate a Uniunii Europene, în aceeași măsură cu statele membre Schengen, însă fără a beneficia de acest statut, deși îndeplinește de peste un deceniu condițiile necesare aderării, spune ministrul de interne, Lucian Bode. Aderarea României la spațiul Schengen este obiectivul pentru care „am depus eforturi considerabile și am făcut investiții semnificative”, le-a transmis el colegilor europeni , vineri, cu ocazia participării la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurat la Luxemburg.

Asigurarea securității europene reprezintă un obiectiv la care România contribuie semnificativ. Fără îndoială, discuțiile privind securitatea europeană sunt direct legate de cele privitoare la viitorul spațiului Schengen”, arată ministrul Lucian Bode într-o postare pe Facebook.

În acest sens, am salutat apelul recent al Comisiei Europene și al doamnei comisar Ylva Johansson în direcția extinderii spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei și Croației. Extinderea spațiului de liberă circulaţie va fi nu doar o recunoaştere a eforturilor constante ale României ca furnizor de securitate în serviciul întregii Uniuni, ci şi o expresie a recunoaşterii ataşamentului cetăţenilor români față de proiectul european şi viitorul acestuia”, a subliniat ministrul de interne.

Apreciez ritmul susținut în care au avut loc dezbaterile de astăzi, agenda incluzând subiecte de interes deosebit pentru România, precum spațiul Schengen, consolidarea cooperării polițienești între statele membre, azilul și migrația, agenția FRONTEX și nu în ultimul rând situația din Ucraina și progresele înregistrate în implementarea Planului de acțiune în 10 puncte pregătit de către Comisia Europeană și Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene”, spune Lucian Bode.

Cu privire la solidaritatea față de Republica Moldova, am transmis tuturor partenerilor europeni că este esențial ca acest stat să fie sprijinit în continuare pentru a putea face față provocărilor actuale cu care se confruntă”, precizează ministrul de interne.

În ceea ce privește migrația și azilul, ministrul a subliniat necesitatea înregistrării de progrese pe marginea Pactului privind migrația și azilul. El spune că a evidențiat „flexibilitatea de care a dat dovadă România” pe parcursul negocierilor asupra propunerilor legislative care au fost desprinse din Pact.

Cu privire la Ucraina, Lucian Bode a mulțumit Comisiei Europene pentru eforturile depuse de a coordona realizarea acțiunilor evidențiate în cadrul Planului în 10 puncte și consideră că s-au făcut progrese semnificative înregistrate în ceea ce privește majoritatea elementelor acestuia, progrese care vor contribui la gestionarea eficientă a provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei.

Concluzia la care a ajuns Lucian Bode este că dezbaterile de vineri din Consiliul JAI au reliefat „nevoia unei abordări strategice a priorităților” și a unei „viziuni comune” asupra provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Și preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că va face tot ceea ce îi stă în putere să ajute România să facă pasul următor spre Schengen, pentru că i se pare „incorectă şi nenecesară” întârzierea admiterii României în Spaţiul Schengen.

Roberta Metsola a avut o întrevedere la Strasbourg cu o delegaţie de ziarişti din Brăila şi Galaţi, prezentă în Parlamentul European la invitaţia europarlamentarilor PSD Mihai Tudose şi Dan Nica.

„Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare. Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice.

Este momentul ca UE să se vadă cu adevărat ca o uniune sigură, nu doar ca un bloc comercial economic, ci una în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei. Vă pot spune că în acest parlament veţi găsi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi mari ambasadori în Parlament, cu voci puternice, pe care le susţin şi voi face tot ce îmi stă în putere să faceţi următorul pas”, a declarat Roberta Metsola.

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose, fost premier, a precizat cu această ocazie că România îndeplinea condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen încă de vremea când el era prim-ministru şi că întârzierea admiterii României este „doar o chestiune ce ţine de interese politice, ceea ce nu este corect”.

Nu este corect pentru România, care s-a străduit să îndeplinească toate condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen. Vorbiţi despre coridoare alimentare, dar noi nu suntem în Schengen. Avem foarte multe probleme cu transporturile, avem probleme cu produsele noastre, pe care trebuie să le exportăm. Nimeni nu ne poate spune la această dată: ‘Uitaţi, aveţi această problemă, de aceea nu puteţi fi admişi’. Nimeni nu poate spune asta, pentru că nu există nicio problemă care să împiedice admiterea României în Spaţiul Schengen„, a declarat europarlamentarul Mihai Tudose.

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că va susţine un discurs în cadrul Consiliului European în sprijinul admiterii României la Spaţiul Schengen.

Aveţi dreptate, este o situaţie dificilă prin care au trecut foarte multe state, însă România se află de prea mult timp în această situaţie. Este incorect şi nenecesar şi voi spune asta în Consiliul European„, a încheiat Roberta Metsola.

Știre preluata de la 7Media.ro

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.