MAE, primele informații despre marinarii răpiți de pirați. Ce se știe despre românii aflați la bordul vasului

MAE, primele informații despre marinarii răpiți de pirați în largul coastelor statului Benin. Ce au anunțat autoritățile despre românii despre care se spunea că se aflau la bordul navei.

Update. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, vineri seara, că nu au existat români la bordul navei „Davide B”, care a fost implicată într-un atac din partea unor pirați în largul coastelor statului Benin, în Golful Guineea.

„În continuarea Precizărilor de presă emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în cursul zilei de astăzi cu privire la incidentul produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B”, MAE face următoarele precizări: Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, arată comunicatul.

Știre inițială:

Situație dramatică în largul coastelor statului Benin. 15 marinari, printre care și români, au fost răpiți de pirați de la bordul unei nave în Golful Guineea. MAE a convocat deja Celula de criză.

15 marinari, printre care si români, au fost răpiți de pirați de la bordul unei nave în Golful Guineea

Mobilizare uriașă de forțe a autorităților române. 15 marinari, printre care și români, au fost răpiți de pirați de la bordul unei nave în Golful Guineea. Presa internațioanală a anunțat că sechestrarea vasului, pe care se aflau și mai mulți navigatori români, a avut loc joi, în largul coastelor statului Benin. Potrivit primelor informații, se pare că nava implicată în răpire este „Davide B”, la bordul căreia erau 21 de persoane, printre care români, ucrainieni și filipinezi. Până în acest moment, nu se cunoaște naționalitatea celor răpiți.

În acest context alrmant, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a convocat deja Celula de criză interinstituțională pentru a se putea face primele demersuri „pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri”.

Adrian Mihălcioiu, reprezentant al Sindicatului Navigatorilor, a dezvăluit că zona în care cei 15 marinari, printre care și români, au fost răpiți de pirați, este una extrem de periculoasă.

„Golful Guineea a devenit în ultima perioadă de timp un loc foarte periculos pentru navigație pentru că acolo se întâmplă foarte multe atacuri împotriva navelor comerciale de către formațiuni înarmate, bande de pirați, acești teroriști ai mărilor, care nu de puține ori atacă și nu pleacă cu mâna goală de la navă, tot timpul găsesc navigatori pe care îi iau ostatici și apoi cer răscumpărare. Se întâmplă și lucruri grave cu navigatorii care sunt în mâinile piraților. Am avut navigatori care au decedat până când să fie eliberați”, a spus Mihălcioiu, potrivit Digi24.

15 marinari, printre care si roamâni, au fost răpiţi de piraţi de la bordul unei nave în Golful Guineea
15 marinari, răpiți de pirați în Golful Guineea

MAE a convocat Celula de criză

Celula de criză a fost deja convocată de Ministerul Afacerilor Externe.

„Cu privire la informațiile de astăzi din mass-media internaționale privind un incident produs la data de 11 martie 2021, în largul coastelor statului Benin, în care a fost implicată nava „Davide B” și care s-ar fi soldat cu răpirea mai multor navigatori, în contextul în care în componența echipajului sunt și cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituțională în vederea inițierii demersurilor necesare pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor răpite și întreprinderea acțiunilor specifice în astfel de cazuri. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia.”

Până la această oră, prirații nu au formulat nicio cerere de răscumpărare.

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.