„O armată de contabili” lucrează în secret pentru a găsi banii ascunşi ai lui Vladimir Putin

Guvernele occidentale au contractat mai multe echipe de contabili pentru a asigura activele pe care le-au pus sub sancţiune în valoare estimată de sute de miliarde de dolari pe care preşedintele rus şi prietenii săi oligarhi i-au spălat în ultimii 22 de ani pe pieţele internaţionale de capital.
Misiunea acestor unităţi din sectorul privat de cercetători financiari, care şi-au oferit serviciile, în unele cazuri pro bono, să descopere veniturile din ceea ce este cunoscut sub numele de „partea“ Kremlinului.
Funcţionând deocamdată în spatele uşilor închise pentru a nu deveni daune colaterale în războiul lui Putin împotriva Ucrainei, aceste grupuri semi-clandestine, în consultare cu instituţii globale precum Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Grupul G7, sunt desfăşurate în întreaga lume, potrivit unui director de pe Wall Street care conduce o astfel de echipă, scrie Daily Best.
„Este doar o uşoară exagerare să spunem că urmărim bunurile unui Al Capone care are arme nucleare”, a spus un anchetator independent.
Persoanele selectate pentru a ajuta la distrugerea rachetei financiare a lui Putin sunt vârful de lance al unei nou create agenţii guvernamentale de aplicare a legii.
„Trebuie oprit”
„Trebuie oprit”, spune un veteran de pe Wall Street, specialist în instrumente financiare offshore complexe şi opace pe care liderii occidentali spun că oamenii lui Putin le folosesc pentru a-şi ascunde bunurile.
Unii dintre cei care doresc să prăbuşească cortina asupra lui Putin şi a regimului său au petrecut decenii orchestrând activităţile financiare de mai multe miliarde de dolari ale entităţilor care operează cu apropiaţii Kremlinului.
„Ne preocupă, de asemenea, să ajutăm clienţii noştri străini care încearcă să recupereze bunurile pierdute”, spune membrul unei unităţi, trasând o linie fină între activităţile trecute şi cele prezente.
„Înainte de război, mulţi dintre cei implicaţi acum în acest proces lucrau pentru companii ruseşti legitime şi înregistrate legal”, adaugă un alt investigator.
Deşi mulţi ar putea găsi astfel de distincţii lipsite de sens la aproape o lună de la războiul brutal al lui Putin împotriva poporului ucrainean, ele ridică o problemă juridică spinoasă în cazul oricărui litigiu postbelic împotriva lui Putin şi a corporaţiilor ruseşti. Se pune intrebarea: este o companie rusă o entitate independentă sau doar o subsidiară a lui Putin Inc. şi este răspunzătoare pentru participarea la crime de război împotriva Ucrainei?
Pentru moment, cel puţin, cei implicaţi spun că întrebarea este discutabilă.
„Singura noastră sarcină în acest moment este să ajutăm Ucraina”, spune un alt vânător de active rus, aflat în prezent pe o insulă din Caraibe, paradis pentru firme offshore. „Nu există nimic mai important decât asta.”
De la oficiali guvernamentali şi directori generali media la moguli, un mic grup de oameni a acumulat putere şi bogăţie în Rusia lui Putin. 
Dar urmărirea firului bogăţiei clasei conducătoare a Rusiei nu este deloc lucru simplu. Este vorba de conexiuni cu companii majore, instituţii şi terenuri împrăştiate pe tot globul. O privire asupra ariei răspândirii lor arată provocările eforturilor de a-i da de cap.
 Chiar dacă stabilirea unei contabilităţi complete a investiţiilor străine ale oligarhilor Rusiei este dificilă, contabilizarea şi analizele criminalistice oferă câteva cifre.
 Atlantic Councile estimează că 1 trilion de dolari  în „bani negri” ruşi sunt ascunşi în ţări şi companii de pe tot globul.  Biroul Naţional de Cercetări Economice estimează că 60% din averea celor mai bogate gospodării din Rusia este parcată în afara graniţelor ţării.
 Cifrele sunt doar estimări, deoarece sunt greu de adunat date exacte. Banii oligarhilor Rusiei sunt investiţi în moduri variate, iar sumele sunt uluitoare. Cu toate acestea, dacă ne uităm la ultimele decenii, o listă lungă de exemple arată cât de răspândită e reţeaua banilor, de la sport, la turism şi tehnologie.
Dincolo de afaceri, există bunurile imobiliare ale oligarhilor, în măsura în care acestea se află peste tot în lume. Când eşti un miliardar care călătoreşte prin lume, de ce să nu o faci cu stil? Însă proprietăţile pe care le deţin oligarhii sunt mai mult decât simple pieds-à-terre, locuinţe ocazionale – sunt investiţii.
Un articol Forbes de luna aceasta a indicat 62 de proprietăţi deţinute de 13 oligarhi ruşi vizaţi de sancţiuni, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
Secretul bancar
Asociaţia Bancherilor Elveţieni (SBA) estimează că băncile din ţara cantoanelor păstrează între 150 de miliarde şi 200 de miliarde de franci elveţieni (aproximativ 213 miliarde de dolari) ale unor clienţi din Rusia în conturi offshore.
„O parte aparţine oligarhilor loiali Kremlinului. Banii şi activitatea lor… ajută la finanţarea războiului”, a spus ea, adăugând că Elveţia „trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani”, spune Mattea Meyer, copreşedintele social-democraţilor din Elveţia.
Suma este mult mai mare decât cea raportată de băncile elveţiene în bilanţurile lor, arătând amploarea afacerilor derulate de acestea cu clienţi din Rusia. De asemenea, dezvăluirea făcută de SBA este una rară pentru Elveţia, ţară cunoscută pentru tenacitatea cu care apără secretul bancar şi opoziţia faţă de cererile de transparenţă.
Pe măsură ce guvernele occidentale declanşează o listă din ce în ce mai mare de sancţiuni ca răspuns la invazia Rusiei, băncile îşi văd afacerile cu clienţii ruşi controlate la sânge.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.