”Orașele României, Giurgiu” – parte din bogata colecție de timbre ROMFILATELIA

”Orașele României, Giurgiu” – parte din bogata colecție de timbre ROMFILATELIA

Romfilatelia a lansat joi, 15 februarie 2024 emisiunea de mărci poștale cu tema „Orașele României, Giurgiu”, formată din patru mărci poștale, o coliță filatelică dantelată și un plic „prima zi”, la inițiativa senatorului Robert Cazanciuc. 

Evenimentul a avut loc în prezența unui public numeros și s-a desfășurat în sala de bibliotecă a Episcopiei, care a fost inaugurată cu prilejul acestui eveniment de mare ținută, și care poartă numele Nichifor Crainic, numită așa după marele teolg și filosof născut pe meleaguri giurgiuvene, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Monumentele reprezentative aparținând orașului Giurgiu, ale căror imagini se regăsesc pe mărcile poștale ale emisiunii, sunt: Ateneul Nicolae Bălănescu”, Gara fluvială, Colegiul Național  „Ion Maiorescu”, Gara Giurgiu și Turnul cu ceas.

Ateneul Nicolae Bălănescu”imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 4,60 lei, reprezintă un lăcaș de cultură,  construit în anul 1940 din inițiativa și cu sprijinul financiar al avocatului Nicolae Bălănescu. 

Gara fluvialăimagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 5 lei, reprezintă o amenajare portuară începută încă din secolul al XVI-lea, ființând  ca un port destinat în principal exportului de cereale în Imperiul Austro-Ungar și Otoman. 

Actuala Gară fluvială (Palatul Fluvial Ramadan) a fost construită după proiectul arhitectului Petre Antonescu, căruia îi aparțin și alte proiecte de construcții de interes public: Arcul de Triumf, actualul sediu al Primăriei Capitalei, Palatul Kretzulescu din Bucureşti, Palatul Administrativ din Craiova etc.

Colegiul Național „Ion Maiorescu”, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 12 lei, prezintă fațada clădirii celui mai vechi liceu din oraș, instituție de învățământ ce poartă numele reformatorului și revoluționarului de la 1848. 

Gara Giurgiu, imagine a mărcii poștale cu valoarea nominală de 13 lei, a fost prima gară românească inaugurată în prezența Principelui Carol I, la 7 septembrie 1869, marcând finalizarea unui proiect inițiat în anul 1865 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. 

De menționat faptul că instituția de învățământ Colegiul Național „Ion Maiorescu” și Gara Giurgiu înscriu și un eveniment aniversar, 155 de ani de la inaugurare.

Turnul cu ceas, reprodus pe imaginea mărcii poștale a coliței filatelice dantelate (valoarea nominală de 33 lei) și pe plicul „prima zi” a emisiunii, reprezintă un simbol regăsit și pe stema orașului. Aflat în centrul orașului Giurgiu, a fost construit din piatră, ca foișor de observare, de către turci, în secolul al XVIII-lea. 

Romfilatelia mulțumește domnului Marius-Robert Cazanciuc, Vicepreședintele Senatului României, reprezentanților Episcopiei Giurgiului, ai C.N. Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu, ai Muzeului de Istorie „Teohari Antonescu”, doamnei profesor Mădălina Lazăr și fotografilor Andrei Sfetcu și Emil Pălăngean, pentru colaborarea la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Romfilatelia a lansat joi, 15 februarie 2024 emisiunea de mărci poștale cu tema „Orașele României, Giurgiu”, formată din patru mărci poștale, o coliță filatelică dantelată și un plic „prima zi”,…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/orasele-romaniei-giurgiu-parte-din-bogata-colectie-de-timbre-romfilatelia/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 16 februarie 2024 20:28

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.