Pandemia revine în România. Octavian Jurma trage un semnal de alarmă

Medicul Octavian Jurma a tras un semnal de alarmă referitor la pandemia de coronavirus în România, la aproape trei săptămâni de la ridicarea tuturor restricțiilor. Cercetătorul a spus că se așteaptă ca numărul de infectări să crească mult în perioada următoare și a vorbit despre reintroducerea unor măsuri de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Octavian Jurma, despre o evoluție îngrijorătoare a pandemiei de coronavirus

După ridicarea restricțiilor, multe persoane au considerat că pandemia de coronavirus a luat sfârșit, deși ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că transmiterea comunitară nu s-a încheiat și a recomandat purtarea măștilor de protecție în spațiile aglomerate.

Specialiștii au explicat creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19 din ultimele zile prin dominaţia subvariantei BA.2 a Omicron, care este mult mai transmisibilă decât subvarianta anterioară, BA.1.

„Cum se dobândeşte dominanţa de către o versiune, apare faza de creştere, în care potenţialul de infectări trebuie să fie consumat de noua versiune. Săptămâna trecută am avut peste 50% din secvenţieri cu BA.2 şi am avut o creştere cu 1,5% faţă de săptămâna anterioară, iar săptămâna aceasta avem o creştere cam cu 15%, în medie, faţă de săptămâna trecută.

Iar aceasta într-un context în care este foarte clar că testarea în România este aproape simbolică. Cred că mai sunt patru zone care mai testează: Bucureşti-Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa”, a spus cercetătorul Octavian Jurma.

Octavian Jurma, avertisment despre pandemia de coronavirus in Romania, dupa ridicarea restrictiilor

Octavian Jurma, despre când va crește numărul de noi cazuri de COVID-19 în România

Medicul a adăugat că toți parametrii sunt în creștere, în afară de cei secundari, ce reflectă scăderea valului BA.1. Prin urmare, numărul de internări și cel al deceselor din cauza COVID-19 va mai scădea o perioadă în România, pentru că datele vin la 2-3 săptămâni în urma valului de infectări.

„Creşterea de acum a numărului de infectări se va reflecta în numărul de internări şi numărul la ATI, abia peste două săptămâni. Depinde foarte mult şi de cât de întârziată este testarea, adică dacă se face doar la internare, când e simptomatic pacientul. Dacă este aşa, atunci deja am pierdut o săptămână”, a explicat Octavian Jurma.

Valul 5 al pandemiei de coronavirus, prelungit

De asemenea, Octavian Jurma a spus că în România, valul BA.1 a fost lăsat să evolueze liber. Astfel, primul val Omicron a crescut și a scăzut foarte repede. Țara a ieșit din BA.1 înainte de a debuta cu adevărat BA.2. În Vest, acesta a început după vârful primului val.

„De aceea e greu de spus cum va arăta valul BA.2 în România, însă dacă încercăm să extrapolăm din ce vedem în UK, Austria, cam peste tot BA.2 a prelungit cu 3-4 săptămâni valul 5”, a precizat cercetătorul.

Octavian Jurma, despre reintroducerea restricțiilor în România

Medicul Octavian Jurma a mai spus că politica reintroducerii restricţiilor doar după ocuparea a 50% dintre paturile COVID-19 din spitale anunţată de autorităţi este „falimentară”. Cercetătorul a explicat că valurile cu tulpini foarte infecțioase sunt înalte și scurte.

„Valul Omicron infectează atât de repede încât până când se umplu spitalele a trecut valul. Ca măsură de prevenţie este inutil să mai faci ceva când s-au umplut secţiile de ATI sau morgile.

Deci, dacă noi vrem să prevenim infectările – pentru că de acolo provin spitalizările şi se selectează decesele – atunci trebuie să reacţionezi mult înaintea curbei. Cum face Austria acum că a reintrodus masca. Nu discutăm de măsuri dramatice, ci de măsuri de protecţie a populaţiei vulnerabile”, a mai explicat el.

Octavian Jurma a mai spus că România se află în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei de coronavirus, pentru că după relaxarea măsurilor, a dispărut comportamentul de protecție colectivă. Medicul a precizat că circulația constantă a coronavirusului reprezintă un pericol imens.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.