Preşedintele PNL Bârlad se află în incompatibilitate, fiind şi director de şcoală. Sorin Cîmpeanu: „A ales, şi-a dat demisia”

Preşedintele PNL Bârlad Georgică Vulpe apare ca director la Liceul Tehnologic “Petru Rareș” din localitate. Cazul a fost semnalat de senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, care a scris, marți, pe Facebook, că “anumiți inspectori și-au permis deja, în ciuda tuturor avertismentelor, nu doar abuzuri, ci și ilegalități!”. În mesajul său, el arată că alți șapte profesori din liceul bârlădean unde a fost numit liderul local al PNL au fost detașați directori interimari la alte unități de învățământ. Senatorul cere Ministerului Educației să trimită corpul de control pentru a investiga situația “i-le-ga-lă” din Bârlad.

Potrivit Legii Educației Naționale, “directorul şi directorul adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional”.

Proiectul de lege USR-PLUS, privind depolitizarea numirilor de directori interimari, a fost adoptat, dar președintele Klaus Iohannis a întors-o în parlament, situație în care ISJ-urile controlate politic decid acum cine vor fi directori de școli până la concursurile de selecție.

“Această barbarie nu s-ar fi putut întâmpla niciodată dacă legea USR PLUS de descentralizare a deciziei de numire a directorilor interimari, votată în Parlament nu ar fi fost întoarsă la re-examinare de către Administrația Prezidențială.”, a scris Ştefan Pălărie pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu îi ia apărarea preşedintelui PNL Bârlad: „A ales să fie director, a renunţat să mai fie preşedinte, şi-a dat demisia”

Ministrul Educației a afirmat că a înțeles că liberalul își dorește foarte mult să fie director de școală, motiv pentru care a renunțat la funcția de vârf din partid.

”Legea este clară, nu-i dă dreptul ministrului să se implice în aceste numiri din sarcina Inspectoratului. Vă dau o veste. A renunțat la a mai fi președinte, și-a dat demisia. A ales, rămâne director.” a precizat Sorin Cîmpeanu.

Cazul lui Vulpe nu este unul singular. Profesoara Cristina Iurișniți, fost deputat din partea USR Bistrița-Năsăud, urmează să preia din 1 septembrie poziția de inspector de limbi moderne, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean bistrițean. Aceasta, pe când era membru în Parlament, cerea desființarea ISJ, instituție pe care o considera “structură anacronică și retrogradă, politizată excesiv”.

Totuşi, Cristina Iurişniţi spune că numirea nu e oficială, și că, în urmă cu doi ani, a susținut ca ISJ-urile să fie depolitizate, iar ea acum nu deține funcție politică și are un CV consistent.

„Deocamdată este doar o propunere. Nu este nimic oficial încă. Am susținut acum doi ani că Inspectoratele Școlare ar trebui să fie depolitizate. Că ar avea nevoie de o schimbare de paradigmă și că rolul lor ar trebui să fie de îndrumare, nu de control. Că inspectorii nu ar trebui numiți politic, fără să aibă competențe în domeniu.

Pe de altă parte, eu nu dețin acum nicio funcție politică. Iar CV-ul meu profesional este  consistent. Cred că sunt singurul profesor din județ cu un master didactic în ingineria formării, obținut în Franța în 2016, înainte să fi intrat în viața politică.”, a declarat Iurişniţi, conform Bistriteanul.

Citeşte şi: Dan Barna o apără pe Clotilde Armand în contextul semnăturilor adunate de PSD pentru demitere ei: „Gabriela Firea nici nu stă în București, dar e prima la semnături. Ponta s-a grăbit şi el, deşi stă în alt sector. PSD vrea înapoi la butoane”

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.