Revoluția pare că a fost înnăbușită în Kazahstan. Mulțumiri pentru Putin, oamenii stau la cozi imense

Revoluția din Kazahstan, care a atras atenția la nivel internațional în ultimele zile, pare că a fost înnăbușită. Regimul autoritar din Almatî a apelat la sprijinul forțelor rusești, care au ajuns în regiune pe fondul revoltelor antiguvernamentale izbucnite recent și care au dus la un bilanț de zeci de moți și sute de răniți dintre protestatari și polițiști. În timp ce președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev aduce mulțumiri omologului său, Vladimir Putin, oamenii de rând stau la cozi interminabile, nu au internet și nici nu pot retrage bani de la bancomate.

Ce se întâmplă cu Revoluția din Kazahstan. Tabloul conflictului

Probabil unul dintre cele mai mari proteste de la căderea URSS în Kazahstan a ținut prima pagină a publicațiilor de presă, după ce Revoluția din Kazahstan a ridicat îngrijorări la nivel internațional. Conflictul a depășit totuși granițele țării, forțele ruse fiind implicate în detensionarea situației din Almatî, la solicitarea regimului autoritar instaurat recent la conducere.

Pe fondul revoltelor antiguvernamentale, mai mulți protestatari au decedat sau au fost răniți. Ordinul de tragere a venit din partea liderului kazah, Kassym-Jomart Tokayev, care preciza în urmă cu o zi că a dat ordin armatei să tragă în protestatari fără avertisment. Liderul din Kazahstan îi consideră pe aceștia „bandiți” și „teroriști”. Totodată, oficialul kazah a precizat că soldații ruși vor rămâne deocamdată pe teritoriul țării pentru a asigura securitatea. Pe de altă parte, o serie de mulțumiri au fost lansate către Putin pentru decizia de a trimite armata.

Armata din regiune a acționat împotriva protestatarilor

Oamenii, nevoiți să stea la cozi

Deși situația pare să se fi detensionat, iar Revoluția din Kazahstan ar fi înnăbușită, viața oamenilor de rând este un coșmar. Aceștia nu au internet și stau la cozi interminabile la magazine și bănci. Blocajul informativ a dus la o situație imposibilă pentru cetățenii statului kazah.

Pentru că nu se poate plăti cu cardul nicăieri, oamenii încearcă să scoată banii de la bancomat, însă și acestea sunt de cele mai multe ori deja goale. Din pricina întreruperilor la reţeaua de internet, dar şi a problemelor cu telefonia mobilă, oamenii nu pot lua legătura cu rudele lor din alte zone ale țării.

„Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi”

„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri. Fiica mea s-a dus la Almatî acum două zile, dar nu se poate întoarce. Se află la periferia oraşului cu bunicul ei, nu se mişcă de acolo. Nu putem face nimic”, este mărturia Zarei, care locuieşte în capitala Nur-Sultan, potrivit surselor din regiune.

„Şi la supermarketuri toate rafturile sunt goale. Nu mai e nici pâine, nici lapte, nici cartofi. Până şi băuturile alcoolice s-au terminat, mai există doar bere fără alcool. Din câte am înţeles, transportul de mărfuri nu funcţionează şi nici nu se ştie când va fi reluat”, a explicat Nur-Sultan, Svetlana, pe Facebook.

Revoluția din Kazahstan pare că a fost înnăbușită

Detalii despre foștii oficiali din fruntea Kazahstanului

Nursultan Nazarbaev, fostul lider al Kazahstanului, considerat „părintele” independenței și conducătorul din umbră, a dat asigurări că se află în țară. De asemenea, acesta ar fi solicitat susținerea președintelui actual, Kasîm-Iomart Tokaev. Între timp, fostul ministru Mukhtar Ablyazov, este refugiat politic în Franța și s-a autoproclamat lider al mișcării de protest, solicitând Occidentului să intervină.

Pe de altă parte, preşedintele kazah a afirmat că situația creată în țară se stabilizează. După mulțumirile primite din partea lui Tokaev pentru militari dispuși de armata rusă în regiune, Putin l-a susținut pe liderul kazah în organizarea unei videoconferințe. Cei doi intenționează să discute în zilele următoare cu aliații din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), din care fac parte șase foste republici sovietice, pentru a stabili măsurile de restabilire a ordinii în Kazahstan.

SURSĂ ARTICOL

Read More

Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.