Scade îngrijorător vârsta la care copiii utilizează INTERNETUL! Plictiseala, o cauză a refugiului în mediul on line…

Scade îngrijorător vârsta la care copiii utilizează INTERNETUL! Plictiseala, o cauză a refugiului în mediul on line…

Vârsta de la care copiii utilizează Internetul a scăzut semnificativ, față de 2019.  Organizația Salvați Copiii lansează un apel la colaborare extinsă pentru combaterea riscurilor din mediul online la care sunt expuși copiii.

București, 1 noiembrie 2023: În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani.

Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural).

Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri.

În acest context, conform aceleiași surse,  impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul siguranței pe Internet.

Ghidul se dorește a fi un instrument esențial pentru profesori, părinți și elevi. Acesta poate fi adaptat pentru nivelurile de învățământ gimnazial și liceal, răspunzând specificului grupului de elevi și nevoilor lor.

Ghidul promovează o abordare holistică a siguranței online, incluzând aspecte tehnice și de securitate, dar și dezvoltarea abilităților digitale ale elevilor, îmbunătățindu-le capacitatea de comunicare și relaționare în mediul online.

Datele recente colectate de Organizația Salvați Copiii arată o creștere semnificativă a timpului pe care copiii îl petrec în fața ecranelor și o intensificare a riscurilor la care aceștia sunt expuși în mediul online.

  • În 2019 se observă că timpul excesiv petrecut pe internet este asociat cu nemulțumirea, iar un procent semnificativ de copii petreceau peste 6 ore online într-o zi școlară sau liberă. Prin comparație, în 2023, pentru 41% dintre copii, faptul că se simt plictisiți reprezintă o motivație pentru a comunica în mediul online, copiii petrecând perioade de timp mult mai extinse în mediul digital decât în urmă cu 3 ani. Ca urmare a sesiunilor de consiliere, copiii au dezvăluit că petrec, în medie, peste 8 ore pe zi pe internet.

  • În 2019, o parte semnificativă dintre copii au afirmat că se simt deranjați sau supărați în urma interacțiunilor online pe platformele de socializare. În studiul din 2023, se menționează că fenomene precum „cyberbullying” sau „sexting” sunt asociate cu scăderea stării de bine emoționale.

  • În 2023, adolescenții semnalează că rețelele sociale îi ajută să își confirme valorile și interesele, iar influența creatorilor de conținut și a influencerilor devine tot mai pronunțată.

Toate aceste diferențe indică faptul că mediul online evoluează rapid și că influența internetului asupra copiilor și tinerilor se schimbă odată cu apariția unor noi tendințe și platforme. Totodată, riscurile asociate utilizării internetului și interacțiunilor online rămân aspecte semnificative, iar importanța educării și gestionării comportamentelor online sănătoase este mai actuală ca niciodată.

Având în vedere că siguranța copiilor în mediul online stă la baza preocupărilor Organizației Salvați Copiii, și recunoscând importanța colaborării cu mediul școlar pentru a susține dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și profesorilor, expertiza noastră, acumulată în peste 15 ani de studii și cercetări, participări la conferințe internaționale, conceperea de cursuri și programe de studiu pentru copii și profesori, consiliere psihologică și propuneri legislative, se reflectă acum în Ghidul Siguranței pe Internet.

Într-o eră digitală în care doar 46% dintre tinerii români raportează competențe digitale de bază, responsabilitatea de a educa și proteja generația viitoare în mediul online nu a fost niciodată mai mare.

Acest ghid răspunde acestei nevoi urgente, asigurându-se că toți copiii sunt pregătiți și protejați în fața provocărilor digitale ale secolului 21. O navigare informată și sigură pe Internet este esențială în dezvoltarea cognitivă și socială a tinerilor. 

                                           CONTEXT

Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an, iar cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%).

Totuși, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată, unde fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs 72%), arată datele celei mai recente cercetări realizate de Organizația Salvați Copiii România, în 2023, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”.

Îngrijorător este faptul că 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet, afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult ( 20% dintre fete afirmă acest lucru, comparativ cu 7% dintre băieți).

sursa: Salvați copiii România

Articolul Scade îngrijorător vârsta la care copiii utilizează INTERNETUL! Plictiseala, o cauză a refugiului în mediul on line… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.

Vârsta de la care copiii utilizează Internetul a scăzut semnificativ, față de 2019.  Organizația Salvați Copiii lansează un apel la colaborare extinsă pentru combaterea riscurilor din mediul online la care sunt expuși copiii. București, 1 noiembrie 2023: În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 […]

Articolul Scade îngrijorător vârsta la care copiii utilizează INTERNETUL! Plictiseala, o cauză a refugiului în mediul on line… apare prima dată în Jurnal Giurgiuvean.


Autorul articolului Jurnal
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://jurnalgiurgiuvean.ro/scade-ingrijorator-varsta-la-care-copiii-utilizeaza-internetul-plictiseala-o-cauza-a-refugiului-in-mediul-on-line/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa https://jurnalgiurgiuvean.ro/feed/
Titlu original Jurnal Giurgiuvean
Data originala articol 1 noiembrie 2023 18:13

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.