Şeful statului major american apără studiile de rasă la Academia West Point: „Eu aş vrea să pricep furia albilor. L-am citit pe Mao. Asta nu mă face comunist”

Teoria critică a rasei este un concept academic care are în centru ideea că există inegalităţi inerente între albi şi persoane de culoare în cadrul instituţiilor americane.
Republicanii americani au preluat conceptul şi au argumentat pe baza lui în favoarea unei legislaţii care ar limita discuţiile despre rasă şi oprimare sistemică la cursuri, întrucât aceste dezbateri ar crea prea multă dezbinare între studenţi, relatează The Guardian.
Republicanii din Congres şi-au susţinut punctul de vedere la o audiere bugetară, sugerând că Pentagonul acceptă teoria critică a rasei şi plângându-se că este introdusă în programa Academiei Militare West Point. Generalul Milley a răspuns acestor preocupări.
„Personal găsesc insultător faptul că acuzăm armata SUA că ar fi ‘woke’ (termen care denotă preocupările faţă de justiţia socială şi rasială -n.red) sau altfel doar pentru că studiem nişte teorii existente”, a spus Milley, precizând că soldaţii ar trebui să fie deschişi la minte şi educaţi mai ales că „ei provin din rândurile populaţiei americane”.
Michael Waltz, un ales republican din Florida, fostă baretă verde, s-a arătat îngrijorat de faptul că teoria critică a rasei este inclusă în programa academiei militare.
„A ajuns la mine prin cadeţi, familii, soldaţi, care s-au arătat alarmaţi şi îngrijoraţi de faptul că aceste lecţii sunt deosebit de dezbinătoare, pentru că îşi au sursa în marxism care clasifică oamenii după clase şi împarte o populaţie în asupritor şi asuprit”, a atras atenţia Walz.
„L-am citit pe Mao Zedong. I-am citit pe Karl Marx şi pe Lenin. Asta nu înseamnă că sunt comunist. Aşa că ce e greşit să înţelegi despre ce e vorba, să capeţi ceva cunoaştere contextuală despre ţara pe care învăţăm să o apărăm?”
Şeful Statului Major american a dat de înţeles că educaţia privind teoriile politice şi dezbaterile deschise pot fi de ajutor pentru a înţelege cauzele evenimentelor violente recente din SUA şi crearea unui mediu anti-extremist în rândul armatei.
„Aş vrea să înţeleg cum e cu furia albilor – şi sunt alb”, a spus Milley, care a exemplificat prin insurecţia de la Capitoliu, remarcând că el personal ar vrea să înţeleagă cum a fost posibil ca sute de americani să ia cu asalt clădirea Congresului şi să „încerce să răstoarne constituţia SUA”.

SURSĂ ARTICOL

Read More
Reflectorul de Sud

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.