Serviciul de Probațiune Giurgiu: În prezent, peste 700 de persoane sunt obligate să presteze muncă în folosul comunității

Serviciul de Probațiune Giurgiu: În prezent, peste 700 de persoane sunt obligate să presteze muncă în folosul comunității

Serviciul de Probațiune Giurgiu a dezvoltat un parteneriat solid cu instituțiile din comunitate, cum ar fi primăriile din comunele și orașele din județ, pentru facilitarea executării muncii neremunerate în folosul comunității, impusă ca obligație persoanelor sancționate cu pedepse neprivative de libertate. Din anul 2010 se află în derulare un protocol de colaborare cu Episcopia Giurgiului, prin unitățile subordonate pentru realizarea unor activități de curățenie şi igienizare a spațiului așezămintelor bisericești, dar și activități în folosul comunităților locale.

Mănăstirea Comana, monument istoric, atestată documentar în 27 septembrie 1461, aflată la marginea Deltei Neajlovului, este și astăzi într-un amplu proces de restaurare. Părintele Arhimandrit MIHAIL Muscariu, starețul Mănăstirii Comana, ne-a vorbit despre activitățile ce pot fi prestate în folosul comunității locale, de către persoanele condamnate, aflate în evidența Serviciului de Probațiune Giurgiu „acestea sunt activități în interiorul mănăstirii, precum construirea unui Paraclis, întreținerea aleilor de acces, vopsirea băncilor, suport în servirea mesei și curățenie în Trapeza amenajată în beciurile istorice, cu prilejul meselor oferite gratuit tuturor celor care vizitează mănăstirea și participă la slujbă în zilele de sărbătoare, dar și activități de sprijin pentru familiile nevoiașe din localitate sau întreținerea marginilor râului Neajlov.”

Consilierul de probațiune a relatat povestea de viață a lui T.A. aflat în evidența Serviciului de Probațiune Giurgiu, fiind condamnat la o pedeapsă cu suspendare și menținut în libertate ca urmare a comiterii unei infracțiuni de conducere fără permis:

Părinții săi s-au despărțit când avea vârsta de doar trei luni, amândoi au părăsit locuința și el a rămas astfel în grija bunicilor. Bunicii, însă, au decedat, când T.A avea vârsta de 11 ani. În acel moment a rămas singur în casă, fiind ajutat de vecini și rude, însă a continuat să meargă la școală, iar când a avut posibilitatea a început să lucreze pentru a-și câștiga propriile venituri. A absolvit 8 clase și două cursuri de calificare profesională în meseriile de ”mecanic utilaje” și ”stivuitorist”, iar în prezent lucrează în construcții, fiind mulțumit că este apreciat de cei din jur, pentru munca sa.

T.A execută în prezent pedeapsa în libertate, poate să lucreze și să se ocupe în același timp și de creșterea celor doi copii ai săi și a prestat 200 de ore de muncă neremunerată în cadrul Mănăstirii Comana.

După finalizarea celor 200 de ore de muncă neremunerată, T.A. și-a exprimat dorința de a ajuta în continuare persoanele din comunitate și, alături de personalul din cadrul Mănăstirii Comana, a continuat să ofere sprijin oamenilor nevoiași din comună și a participat la activități în interiorul mănăstirii.

,,Eu am continuat să merg să ajut; și acum merg la biserică. Mă simt acolo ca la mine acasă, cunosc toate locurile, cei din biserică au încredere în mine și îmi dau tot felul de activități. Părintele este un om deosebit, la fel și administratorul, pot să vorbesc deschis cu ei. Vreau să ajut în continuare.

Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.

În prezent, din cele 805 persoane sancționate aflate în evidența Serviciului de Probațiune Giurgiu, 717 au impusă obligația de a presta muncă neremunerată în cadrul instituțiilor partenere din județ. La nivel național sunt în evidență 65.387 persoane sancționate cu măsuri și sancțiuni neprivative de libertate, dintre acestea 55.121 desfășoară activități neremunerate în folosul comunităților din România.

Serviciul de Probațiune Giurgiu a dezvoltat un parteneriat solid cu instituțiile din comunitate, cum ar fi primăriile din comunele și orașele din județ, pentru facilitarea executării muncii neremunerate în folosul…


Autorul articolului Redacție Giurgiu-Tribune
Sursa articol si detinatorul dreptului de autor: https://giurgiu-tribune.ro/serviciul-de-probatiune-giurgiu-in-prezent-peste-700-de-persoane-sunt-obligate-sa-presteze-munca-in-folosul-comunitatii/
Articol preluat automat prin functia rss pusa la dinpozitie de autor la adresa http://giurgiu-tribune.ro/feed/
Titlu original Giurgiu-Tribune
Data originala articol 3 iulie 2023 15:26

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.