Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din RomâniaAstăzi la sediul…

Sindicatul Județean „Solidaritatea Sanitară” GiurgiuFederația “Solidaritatea Sanitară” din România

Astăzi la sediul Ministerului Sănătății, începând cu ora 14.00, reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România au participat la întâlnirea cu do…amna Ministru Ioana Mihăilă și dl. Secretar de Stat Dr. Vass Levente.

Principală temă a discuției a constituit-o solicitarea Ministerul Sănătații privind sprijinul pentru creșterea numărului de lucrători din sănătate vaccinați. Federația Solidaritatea Sanitară susține obiectivul MS de creștere a ponderii vaccinării, cu condiția ca mijloacele de atingere a acestui obiectiv sa nu includă obligativitatea vaccinării sau testarea pe costurile lucrătorilor.

În ceea ce privește obligativitatea testării personalului nevaccinat din sectorul sănătate, testare realizată pe cheltuiala salariatului, Ministerul Sănătății a confirmat intenția guvernamentală de transpunere printr-un act normativ a acestei obligativități.

Federația “Solidaritatea Sanitară” și-a reafirmat poziția exprimata public, în mod repetat, referitoare la utilizarea unei campanii adecvate de conștientizare și a pârghiilor de stimulare a salariaților pentru a-i convinge să se vaccineze, nefiind de acord cu forme de constrângere. (Reamintim că setul de soluții menit să evite obligativitatea vaccinării poate fi găsit aici: https://solidaritatea-sanitara.ro/federatia…/ El a fost elaborat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea (CCDSS în baza răspunsurilor lucrătorilor și înaintat de Federația „Solidaritatea Sanitară” guvernanților încă din luna aprilie.)

În cazul legiferării obligativității testării pe cheltuiala salariatului, tratamentul inegal și discriminatoriu al salariaților din sănătate este evident dacă ne raportăm la restul categoriilor de lucrători care desfășoară activități cu publicul sau comparativ cu tratamentul pacienților.

Reprezentanții Solidarității Sanitare au insistat totodată asupra necesității de a fi luat în considerare și criteriul imunizării prin boală, nu doar al vaccinării, și evidențierea tuturor celor infectați (din cei nevaccinați) printr-o operațiune de screening.

Ministerul Sănătății a fost de acord în principiu cu propunerea Solidarității Sanitare respectiv recunoașterea imunității salariaților care au trecut prin boala Covid 19 iar aceste persoane să fie exceptate de la testarea obligatorie. Această recunoaștere nu trebuie însă să conducă la presupunerea ca celelalte persoane, nevaccinate și neimunizate prin boală, să fie testate pe costurile lor!

În afara cadrul principal de discuție, în cadrul acestei întâlniri Federația “Solidaritatea Sanitara” a ridicat din nou problema necesității acordării creșterilor salariale pentru categoriile de salariați care nu au beneficiat de ele si a raportării tuturor sporurilor la salariile de baza actuale. Consideram ca atitudinea negativa a Guvernului fata de acordarea drepturilor salariale legale determina si unele dintre reacțiile împotriva vaccinării.

De asemenea, având în vedere faptul că perioada scursă de la debutul pandemiei Covid-19 a însemnat pentru profesioniștii din sectorul public de sănătate o suprasolicitare și un nivel de epuizare semnificativă, reprezentanții Solidarității Sanitare au solicitat reluarea acordării voucherelor de vacanță pentru că recuperarea capacității de muncă a salariaților din sănătate trebuie să reprezinte pentru Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Guvern o prioritate.

Vezi mai mult

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.